Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Korona og sykdom. 2020 var året verden fikk korona og Dina Norlund ble syk. – På den ene siden var det skummelt med korona, på den andre siden ok, fordi alle måtte være forsiktige. Ingen festet eller reiste, så jeg ble ikke misunnelig på noen.

Korona og sykdom. 2020 var året verden fikk korona og Dina Norlund ble syk. – På den ene siden var det skummelt med korona, på den andre siden ok, fordi alle måtte være forsiktige. Ingen festet eller reiste, så jeg ble ikke misunnelig på noen.

Hun tegnet for livet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tegneserieskaperen Dina Norlund skulle reise jorden rundt mens hun jobbet med sitt nye epos i fem bind. Slik gikk det ikke.

Oppdatering: Dina Norlund døde 15. februar 2023, som følge av kreften. Dette intervjuet ble gjort høsten 2021.

I februar 2020 så fremtiden så lys ut for Dina Norlund at hun nesten måtte gå med solbriller hele dagen. Dagene suste av gårde i arbeidet med å pakke og sende ut kopier av tegneserieromanen «The Snow Cat Prince», en fantasyhistorie Norlund selv hadde fått folkefinansiert og trykket opp i 2000 eksemplarer.

Om ikke lenge skulle norsk forlagsbransje også komme snusende, og dessuten var hun og kjæresten i full gang med å planlegge resten av året. De skulle bli jobbnomader, reise verden rundt, samtidig som de jobbet med tegneserier og illustrasjonsoppdrag.

I mars gikk verden i lockdown på grunn av korona. Et halvt år etter ble Dina Norlund selv syk. Fremtiden var ikke lenger like lys.

Fakta: Dina Norlund

Tegneserieskaper og konseptillustratør

Født i 1995, fra Oslo.

Datter av filmregissøren Peder Norlund og kunstneren Lene Norlund.

Utdannet ved FZD School of Design i Singapore, jobbet fra 2016 til 2018 i spillfirmaet Atomhawk i Newcastle.

Har gitt ut barnebøkene «Fern & The Moon Rabbit» (2017) og «Greylegs» (2018), tegneserieheftene «Sprout» (2019) og «Wild» (2021), samt tegneserieboken «The Snow Cat Prince» (2020).

Egmont ga i år ut en omarbeidet versjon av sistnevnte som «Snøkattprinsen» (2021). Den er oversatt til svensk og dansk.

dinanorlund.com

Konseptkunstner

Da Dina Norlund var 13 år gammel, og flinkest til å tegne på Marienlyst ungdomsskole, begynte hun å tenke at hun skulle jobbe med kunst.

På Elvebakken videregående fant hun ut at det var noe som het «concept art», som altså ikke handler om konseptuell kunst. En konseptillustratør jobber i hovedsak for film- og spillbransjen, det handler om å tenke ut, designe og tegne figurer, maskiner, arkitektur: hele verdener.

– Planen var klar: jeg skulle jobbe for Disney eller Pixar.

Norlund gikk i samme klasse som den kommende tegneserieprisgrossisten Nora Dåsnes, og de tilhører generasjonen som falt i en gryte med følgende inspirasjonskilder: tegneserier som «W.I.T.C.H.», «Alvefolket» og «Nemi», animasjonsfilmer fra Disney og Studio Ghibli, samt en flom av fantasy på kino og i bokhyllene. Men Norlund var fast bestemt på en karriere som konseptillustratør.

Konsepttegner. Dina Norlund startet karrieren som konseptillustratør, her karakterdesign utviklet i mai, i samarbeid med Rune Spaans, for en kommende julespesial fra Qvisten Animation.

Konsepttegner. Dina Norlund startet karrieren som konseptillustratør, her karakterdesign utviklet i mai, i samarbeid med Rune Spaans, for en kommende julespesial fra Qvisten Animation.

– Animasjon og tegneserier fremsto som for vanskelig, altfor mye arbeid. Der må du tegne figurene mange ganger og få dem til å bevege seg. «Jeg er for utålmodig for slikt», sa jeg til meg selv.

Ett års utdannelse innen faget i Singapore fulgte, der Norlund traff kjæresten, Phil fra Milton Keynes i England. Det ferske paret dro videre til Newcastle, jobbet to år i spillstudioet Atomhawk med å tegne og designe alt fra superhelter til fantasyslott. Alle disse illustrasjonene tilhører sine respektive kunder, og Norlund kan ikke vise dem frem uten tillatelse.

I løpet av disse årene fant Norlund ut at hun egentlig ikke var glad i å jobbe for andre. Drømmen om å jobbe for Pixar falmet, isteden begynte hun å tegne mer for gledens skyld. Den årlige utfordringen «Inktober», der deltagerne tegner, tusjer og publiserer tegninger gjennom hele oktober, resulterte i en folkefinansiert bok.

Hun fulgte opp med tegnevideoer på sin egen Youtube-kanal: «Draw With Me» er dels kurs, dels meditasjon og dels showoff, og Norlund har over 170.000 abonnenter. Dette gjorde det mulig for henne å jobbe fulltid med egne prosjekter, via nettsteder som Patreon.com, der følgere for en månedlig sum får tilgang til eksklusivt innhold.

Mange fulgte henne videre på nye folkefinansierte prosjekter. Først en barnebok om en av hennes store kjepphester, ulvens rett til å leve i naturen, deretter begynte en større tegneserie sakte, men sikkert å vokse frem.

– Jeg har jo vokst opp med tegneserier, faren min har en diger hylle med europeiske serier med fantastiske tegninger, selv om jeg ikke alltid forsto historien. Jeg hadde prøvd meg på å lage tegneserier flere ganger før, men ga alltid opp etter fem–seks sider.

Katten i snøen

«The Snow Cat Prince» tvang seg nesten frem. Eventyret startet da kjæresten pekte på en katt han så i snøen i juleferien i 2017, og sa at den så ut som en prins. Norlund ba om lov til å ta med seg ideen videre, og fra høsten 2018 este den planlagte, illustrerte barneboken på 30 sider ut til en tegneserie på rundt 120 sider.

Historien utspiller seg i en magisk verden der snøkattene hersker, og der den yngste prinsen Syv må begi seg ut på en farefull ferd for å finne kattenes tapte krone.

– Jeg måtte grinde gjennom et helt år for å tegne serien, uten økonomisk sikkerhet, så da jeg fikk inn nesten 60.000 pund i folkefinansiering via en kampanje på nettsiden Kickstarter, føltes det som en skikkelig suksess.

Nesten 700.000 kroner høres ut som god betaling, men Norlund måtte også betale for trykk og distribusjon av 2000 tegneseriebøker i farger, som veide over ett kilo stykket. Bare å sende én bok til Japan, eller Norge, kostet over 200 kroner.

– Men det ble et bevis på at det å lage bøker var rett vei for karrieren.

Snøkatter. Da Dina Norlund var hjemme i Norge på juleferie i 2017, mente kjæresten Phil en katt de så i snøen så ut som en prins. – Dette er da designet til snøkatten bevegde seg i riktig retning, den første versjonen av Syv.

Snøkatter. Da Dina Norlund var hjemme i Norge på juleferie i 2017, mente kjæresten Phil en katt de så i snøen så ut som en prins. – Dette er da designet til snøkatten bevegde seg i riktig retning, den første versjonen av Syv.

Mars 2020

Planen om å være jobbnomader er lagt på is, og Norlund og kjæresten flyttet isteden fra Newcastle til Oslo. Her åpnet også nye muligheter seg. Norlund hadde for lengst lagt merke til at den andre norske konseptillustratøren hun kjente, nå gjorde suksess som tegneserieskaper på ordentlig forlag.

– Jeg hadde snakket med Malin Falch før hun ga ut «Nordlys» i 2018, hun jobbet som konseptillustratør, var norsk og laget også tegneserier på nettet, og så ble hun plutselig utgitt på Egmont. «Er det mulig?» tenkte jeg. Jeg ble litt sjalu, men for meg går sjalusi raskt over i konkurranseinstinkt.

Gravitasjonskraften etter «Nordlys»-suksessen førte Norlund til Egmont-redaktør Tonje Tornes, og der var hun ikke alene. Etter at Odin Helgheims «Ragnarok» (2020) også ble en suksess for forlagets satsing på fantasy-tegneserier for barn og ungdom, brast demningen.

Tidlig i 2021 skulle Charlotte Sandmæl, H.L. Phoenix og Dina Norlund debutere på Egmont med hver sin tegneseriebok. Men i innspurten av arbeidet med «Snøkattprinsen», ble Dina Norlund syk.

Debutsuksess. Eventyret om Kit og snøkattprinsen Syv er utgitt på norsk, svensk, dansk og en begrenset utgave på engelsk.

Debutsuksess. Eventyret om Kit og snøkattprinsen Syv er utgitt på norsk, svensk, dansk og en begrenset utgave på engelsk.

Sjelden svulst

I oktober 2020 begynte Dina Norlund å føle seg dårlig. Ukene gikk og hun ble ikke bedre, blødningene hun trodde bare var mensen ga seg ikke, hun ble svimmel av blodmangel. Etter flere runder med undersøkelser på Ullevål sykehus stilte de dårlige nyhetene seg i kø:

  1. Det var en stor svulst.
  2. Den var ondartet.
  3. Det var livmorhalskreft.
  4. Det var en svært sjelden variant.

– Det stammer ikke fra HPV-viruset, som er hovedårsaken til de fleste livmorhalskreft-diagnoser. Det var en variant som oppstår sjeldnere enn én prosent av tilfellene, og på toppen var det enda mer sjeldent å få det som 26-åring. Helsevesenet har gjort mange tester og brukt mye penger på meg, men ingen finner ut av det, sukker Norlund.

Samtidig som hun var syk, skulle også «Snøkattprinsen» ferdigstilles. Manus måtte oversettes til norsk, det første kapittelet ble laget på nytt for å tilpasse historien til et noe yngre publikum, og flere nye tegninger skulle lages.

Lever for å tegne. Dina Norlund har mange fortellinger som skal tegnes ut, å tegne er både hobby og jobb. – Og jeg liker å jobbe, sier hun.

Lever for å tegne. Dina Norlund har mange fortellinger som skal tegnes ut, å tegne er både hobby og jobb. – Og jeg liker å jobbe, sier hun.

Fakta: #sjekkdeg

Kreftforeningen innførte i 2015 kampanjen #sjekkdeg i kampen mot livmorhalskreft.

Målet er å få flere til å ta livmorhalsprøve.

Alle kvinner fra 25 til 69 år får brev med påminnelse fra Kreftregisterets livmorhalsprogram når det er på tide med celleprøve av livmorhalsen.

Får du brev, kan du kontakte fastlegen for timebestilling. Legen kan også kontaktes dersom du ikke har fått brev, men ønsker å ta prøve.

Før koronapandemien deltok syv av ti kvinner i Livmorhalsprogrammet. Ifølge et estimat fra Kreftregisteret var det rundt 55.000 færre enn forventet som tok livmorhalsprøve i 2020.

kreftforeningen.no/sjekkdeg

– Jeg hadde oversatt manuset veldig røft til norsk, men måtte bare gi fra meg resten av det arbeidet til Egmont. Jeg rentegnet de siste sidene mens jeg var syk og visste jeg skulle inn til behandling.

I løpet av vinteren gikk Norlund gjennom cellegift, operasjon og stråling, mens «Snøkattprinsen» ble utgitt i januar. Nå stilte de gode nyhetene seg også raskt i kø: Tegneserieromanen ble trykt i 10.000 eksemplarer, den ble solgt til Sverige og Danmark og nominert til Arks barnebokpris.

I mars var Norlund ferdig med behandlingen, og kastet seg ut i arbeidet igjen. Hun begynte å skrive og skisse ut eventyret «Ninni og hysjdyrene», om en jente som kan se monstrene som er usynlige for vanlige dødelige. Målet er at det skal bli en serie på minst fem bind.

– Jeg liker å jobbe, for å si det sånn.

Men i juni fikk hun igjen dårlige nyheter.

Testversjon. Da kreften vendte tilbake i sommer var Dina Norlund i full sving med det planlagte fembindsverket «Ninni og hysjdyrene». Dette er en covertest til første bok.

Testversjon. Da kreften vendte tilbake i sommer var Dina Norlund i full sving med det planlagte fembindsverket «Ninni og hysjdyrene». Dette er en covertest til første bok.

Tilbakefallet

Søndag 26. september lastet Dina Norlund opp den første nye episoden av «Draw With Me» på to år. Som i de 23 foregående episodene består videoen av tre timers tegning, redigert ned til rundt halvtimen, og som vanlig til tonene av Erik Saties «Gymnopédie No. 1».

«The Norse goddess of drawing is back!» skrev en begeistret følger. Men nå hadde Norlund en dyster beskjed til sine 173.000 abonnenter: «Sadly, in June, during one of my checkups, they found that I still am not cured of cancer», sier hun, mens en høstrød «løvedrage» begynner å ta form, med hjelp av blyant og vannmaling.

– Det er den samme kreften, men den hadde spredt seg til lungene. Jeg fikk sjokk, for jeg hadde ikke merket noen ting, og hadde jobbet nesten fulltid med tegneserier hver dag siden jeg var ferdig med behandlingen.

Kjæresten Phil hadde ant uro, fordi de måtte vente så lenge på resultatene av skanningen.

– Han hadde snikfulgt meg på t-banen, og møtte meg utenfor sykehuset og var klar med mange klemmer da jeg kom ut.

Jeg skulle gjerne ha ventet med å tenke på døden. Jeg er bare 26 år gammel.

Tegneserieskaper Dina Norlund

Ny bok til høsten

I november begynte Norlund på den første av tre planlagte nye runder med cellegift.

– Jeg føler meg helt frisk. Psykisk har det vært tøft, men kroppen har vært fin. Jeg har reagert litt med nervesmerter av behandlingen, men ellers er jeg bare sliten og søvnig. Men jeg sier til meg selv: «Jeg skal klare meg fint gjennom dette også.»

Hun har lagt det episke verket om Ninni på hyllen, men klarer ikke slutte å tegne og fortelle. Isteden jobber hun med en mindre bok, på «bare» 70 sider. Den handler om TamTam, en slags krysning av en alv og en kanin.

Bok på gang. Nå jobber Dina Norlund med en bok om figuren TamTam, som hun håper å gi ut neste høst.

Bok på gang. Nå jobber Dina Norlund med en bok om figuren TamTam, som hun håper å gi ut neste høst.

– Hobbyen min er å tegne, selv om jeg er syk og nå går gjennom mye behandling. Jeg har skisset hele boken ferdig, og ønsker at den skal bli ferdig til neste høst, men jeg har ingen deadline. Jeg jobber når jeg har lyst, og kan ikke pushe meg selv for hardt.

Arbeidet holder også dystre tanker på avstand, men det er også stunder da alt blir veldig tungt.

– Jeg skulle gjerne ha ventet med å tenke på døden. Jeg er bare 26 år gammel.

– Det beste som kan skje, er at jeg kan leve med sykdommen, for jeg vil aldri bli kvitt det helt, tror jeg. Dette er ikke en «kamp mot kreften», jeg kan ikke sette meg ned og be kroppen min stoppe å tulle med cellene mine. Jeg kan bare være tøff, komme meg gjennom behandlingen og håpe på en eller annen normalitet. Jeg vil kunne gå på kafé, jeg vil reise og jeg vil tegne.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.