Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Finale. Slik ender Rockys verden: Ikke med et smell, men med en 44 år gammel bikkje som slapper av på gresset og ber om litt hjelp.

Finale. Slik ender Rockys verden: Ikke med et smell, men med en 44 år gammel bikkje som slapper av på gresset og ber om litt hjelp.

«Rocky» går i graven

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Martin Kellerman setter sluttstrek for den selvbiografiske tegneserien «Rocky» etter 20 år og én måned.

– Det var som å le av sin egen ulykke.

Slik oppsummerte Martin Kellerman «Rocky» for 17 år siden, den selvbiografiske tegneserien han startet i 1998 for å takle at han mistet jobb, kjæreste og bolig i en håndvending. Undertegnede hadde nettopp spandert en stor cheeseburger på Kellerman, innkjøpt på Texburger i Universitetsgata i Oslo. Med hjelp av oversetter Dag Gravem hadde «Rocky» nemlig blitt flyttet fra stamsteder som Sjögräs og Kvarnen i Stockholm til Texburger, HeadOn og Last Train i Oslo, og siden har jeg vokst opp med den kyniske bikkja.

Fakta: «Rocky: Samlade serier 2013–2018»

Tegneseriebok av Martin Kellerman.

Kartago Förlag 2018, 420 sider.

Det vil si, han har vært kompisen som er blitt stadig særere. Mens vi andre er blitt fanget opp av A4-livet med åpent kontorlandskap og FAU-møter, er den offentlige dagboken til den stadig mer folkesky Kellerman blitt mer opphengt i hverdagsrus, kunst og selvpålagt isolasjon. Han innser at han ikke tegner for leserne sine, han tegner for å kunne skjerme seg selv fra andre mennesker.

Førtidspensjon

I Sverige har han gitt ut smått utrolige 57 bøker siden 1999, og i vår satte 44-åringen sluttstrek for «Rocky» etter 20 år og én måned. Han var dritings da han tok den endelige beslutningen om å bli arbeidsledig, på vinreise til Bourgogne med en kamerat som utdanner seg til sommelier.

Veien mot pensjonen begynte da han og to venner snekret og malte interiører til en Rocky-utstilling på Spritmuseum i Stockholm i 2016. Kellerman storkoste seg med miksen av kunstnerisk kreativitet, fysisk arbeid og håndfaste resultater, men havnet på etterskudd med tegneseriene. Da utstillingen åpnet i fjor, var han både overarbeidet og deprimert. Han var gått lei drømmejobben, samtidig som tanken på å gjøre noe annet enn å sitte ved tegnebordet hadde slått rot.

Sommeren 2017 kjøpte han et industrilokale på en 80 måls tomt på tettstedet Flen i Södermanland. «Jeg tenker at jeg skal bygge en kunstskole for meg selv der inne, der jeg prøver meg på alt mulig», sier han i en av de siste «Rocky»-stripene.

420 sider med striper

Han utdypet planene i avskjedsintervjuet med den svenske avisen Dagens Nyheter: «Jeg har gitt meg selv to år til å bare gjøre det jeg har lyst til. Som en slags kunst- og håndverksskole. Det er omtrent så lenge pengene holder. Hvis det kniper, kan jeg alltids gi ut en bok eller to.»

Da tenker han trolig på en oppfølger til romandebuten «Alt blir ikke noe» (2016).

De siste stripene hans er samlet i boken «Rocky volym 34», men den beste investeringen er 420 sider lange «Rocky: Samlade serier 2013–2018», tredje og siste bind i bokserien som samler livsverket.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.