Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Forlag med tegneserierekord

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Tegneserier. Satser på ruter. Ti av de elleve tegneseriebøkene Gyldendal har utgitt i år. Den ellevte er andre bind i den franske fantasyserien «Spilledåsen».

Tegneserier. Satser på ruter. Ti av de elleve tegneseriebøkene Gyldendal har utgitt i år. Den ellevte er andre bind i den franske fantasyserien «Spilledåsen».

Satsingen på Lise Myhres «Nemi» gir ringvirkninger i Gyldendal.

– Gyldendal har lang tradisjon for å utgi fantasy av norske og internasjonale forfattere, men det er klart at «Nemi» er en spydspiss for tegneseriesatsingen, sier tegneserieredaktør Tina Søreng (33), som kom inn i forlaget da Gyldendal i 2017 overtok utgivelsen av tegneserieheftet «Nemi».

Gjennom årene har Gyldendal sporadisk gitt ut tegneserier, storverk som Osamu Tezukas «Buddha» og Joe Saccos «Palestina», men det er først med årets totalt elleve tegneseriebøker det føles som en satsing.

Fakta: Gyldendal

Norsk forlag, stiftet i 1925

gyldendal.no

Overtok Lise Myhres tegneserie «Nemi» fra Egmont i 2018.

I tillegg til porteføljen til Nemi-redaktør Tina Søreng har tegneserier dryppet over i redaksjonene for både oversatt litteratur og barn og ungdom.

Nå har det gått så langt at Gyldendal også er i gang med å utarbeide «tegneserier» som egen kategori og fane på forlagets nettsted.

Nemi-universet

Brorparten springer ut fra bærebjelkene i «Nemi», den skrudde humoren og et bankende hjerte for fantasy.

I tillegg til åtte blader, ett julehefte og to bøker med «Nemi» har Gyldendal i høst også utgitt to tegneserier som både er kjent fra Instagram og som biserier i «Nemi»-bladet: Kristian Nygårds «Optipess» og Ida Eva Neverdahls «Jellyvamps». Dette er utgivelser forlaget tror kan treffe både ungdom og voksne lesere.

Tegneserier er nok spesielt egnet for å treffe flere aldersgrupper på en gang

Tina Søreng – tegneserieredaktør

– Skillene er flytende, og tegneserier er nok spesielt egnet for å treffe flere aldersgrupper på én gang. Selv om «Jellyvamps» er ment for ungdom, vil mange voksne også ha stor glede av boken. «Optipess» er nok mest for voksne, og vi kommer også til å utgi flere serier for voksne fremover.

Les også: Idas enhjørninger

Fantasybølge

I tillegg har Gyldendal oversatt fire nye fantasyserier som kan treffe bredt hos et publikum som har slukt de ni bindene av megasuksessen «Amuletten». Dette er tegneserieromanene «Dette var pakten vår» av Ryan Andrews og «Nimona» av Noelle Stevenson, samt første bind av amerikanske «Utstøtt» og to bind med franske «Spilledåsen».

På toppen kommer to nye norske tegneserier for barn. Kristoffer Kjølberg fra det aktive Dongery-kollektivet har tegnet og skrevet «Etter leggetid», første bind i serien «Avisgjengen», mens veteranen Bjørn Ingvaldsen nå prøver lykken som tegneserieforfatter, med første bind i serien «Drittungene», også tegnet av Kjølberg. Og dette er bare starten, forteller Søreng.

– Til våren kommer «Trollbarn», en tegneserie for barn som Ida Neverdahl har tegnet og Mathias Juell Johnsen har skrevet. Hans Jørgen Sandnes har laget barneserien «Krypto», mens Trond J. Stavås gir ut tegneserien «Blasfemi» om Arnulf Øverland neste høst. Og så gleder vi oss til «Tåke over Svartøy», en H.P. Lovecraft-inspirert krimserie for barn, av Tore Aurstad og Andreas Iversen.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.