Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kassajobb. Anders N. Kvammen skildrer hverdagen bak kassen på Ica i den kommende «Jobb».

Kassajobb. Anders N. Kvammen skildrer hverdagen bak kassen på Ica i den kommende «Jobb».

– Dette er tegneserier om å falle utenfor, om å være en som ikke passer inn i arbeidslivet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Du må til tegneseriene for å finne historiene fra nederst på rangstigen i arbeidslivet.

«Jeg kan ikke komme på en eneste roman som handler om noen som jobber på Rema 1000», sa Jan Kristoffer Dale til Gyldendal nylig i anledning den danske oversettelsen av debutromanen «Arbeidsnever». Han etterlyste historiene til de som sitter i kassen, vasker gulv og jobber på lager. Her er et tips: Les flere tegneserier.

Fakta: «Lønnsslaver»

Tegneserie av Daria Bogdanska, opprinnelig gitt ut på svensk i 2016.

Forlaget Manifest 2018, 200 sider

manifest.no

– Hvis Dale leter litt, er det en mengde historier og bøker som problematiserer arbeid i tegneserieverdenen, forteller Anders N. Kvammen.

Fra prekariatet

Han jobber nå med den selvbiografiske tegneserieboken «Jobb», der han skildrer både sin jobb på boklager og tiden bak kassen på Ica.

– Det handler om å falle utenfor, om å være en som ikke passer inn i arbeidslivet.

«Jobb» utgis etter planen til høsten, mens Manifest forlag nå gir ut «Lønnsslaver», Daria Bogdanskas åpenhjertige skildring fra prekariatet i Malmö. Hun får jobb på restaurant, men timelønnen er bare 50 kroner timen, mens fagforening, skatt og arbeidskontrakt er fyord.

Sliterne

Dette er ingen ny trend. Arbeiderklassesliteren har vært en gjenganger i selvbiografiske tegneserier siden Harvey Pekar begynte å skildre egen hverdag «from off the streets of Cleveland» i 1970-årene. Her hjemme fortalte TegneHanne i høst fra sykepleierhverdagen i boken «Blod, svette og Tress-is».

Lønnsforhandlinger. Polske Daria Bogdanska tjente 45 kroner timen da hun jobbet på restaurant i Malmö.

Lønnsforhandlinger. Polske Daria Bogdanska tjente 45 kroner timen da hun jobbet på restaurant i Malmö.

– Jeg kommer på mange skildringer. Joe Matt jobbet på sopelimefabrikk i mange år, mens «Jobb» er direkte inspirert av Carol Tylers «The Job Thing» fra 1993. Og så har du historien om da Christopher Nielsen jobbet på t-banen, der han møtte rikinger som sang Jokke på vei opp til Frognerseteren, forteller Kvammen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.