Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik får du bedre nattesøvn, humør, sexliv – og mye mer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nils Anker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

I hvert fall ifølge «Ismannen» Wim Hofs metoder.

Dutch on the rocks. Tidligere husokkupant Wim Hof er selvhjelpsprofet, big business, medisinsk under og innehaver av 26 verdensrekorder.

Dutch on the rocks. Tidligere husokkupant Wim Hof er selvhjelpsprofet, big business, medisinsk under og innehaver av 26 verdensrekorder.

Det føles nesten rart å tenke på nå, men det var en stund det å kaldtvannsbade på en måte virket forbeholdt godt voksne kvinner iført badehette på en eller annen lokalstrand, gjerne med «Norge Rundt» på slep.

Nå er det i stedet en integrert del av en urban og ungdommelig modernitet, like naturlig i bybildet som eldrevne sykler, skvære street food-trucker, og disse flytende badstuinstallasjonene i smakfullt trevirke som heter ting som Salt og Kok.

Og det er sannelig ikke rart: En iskald dukkert får endorfinene til å synge som et guttekor i hele systemet.

Da er det mer enn naturlig at «Ismannen» Wim Hofs bok «Wim Hof-metoden» med undertittelen «Gjenoppdag urkreftene i deg» slippes i norsk oversettelse i disse dager. Tilgang til kulde har vi ennå nok av i landet.

Fakta: «Wim Hof-metoden»

Av Wim Hof.

223 sider, utgis av Strawberry Publishing.

wimhofmethod.com

Teknisk vidunder

Nederlandske Hof er kjent for å utholde lave temperaturer, men også så mye mer.

Han innehar mer enn 20 Guinness-rekorder, har besteget noen av verdens høyeste fjell kun iført shorts, har løpt en maraton gjennom Namibia-ørkenen uten å drikke vann, svømt 60 meter under tykk isskorpe, stått innpakket i is i timevis uten at kroppstemperaturen sank.

Hans evne til å øyensynlig viljestyre fysiske mekanismer som egentlig har vært ansett autonome, har forbløffet medisinske forskere, har gitt ham tilgang til å trene spesialstyrker og MS-pasienter.

Selv hevder han å kun bruke gamle teknikker som ligger i oss alle, men som er «glemt» gjennom tiltagende komfort og tilretteleggelse, gjennom at vi har fjernet oss fra det vi alle er, det vi alle kan, det vi alle er tilknyttet. Derav denne innføringen, denne New York Times-bestselgeren.

Oppdagelsen har kommet med en pris – barna hans var flaue i skolealder, forteller han: Mens de andre foreldrene sto og skravlet og røykte i skolegården, sto Hof på hodet i snøen, barbent ikledd kortbukser.

Hjerte for smerte

Metoden deler han i tre enkle grunnpilarer: kuldeeksponering, bevisst pusting og tankemestring. I boken lanserer han helt enkle øvelser i alle tre henseende, konkrete ting som å avslutte varme dusjer med kaldt vann i økende tidsintervaller over ti dager, pusteøvelser, sånne ting.

Han hevder ubeskjedent at metoden hans vil gi mer energi, mindre stress, sterkere immunforsvar, bedre nattesøvn, bedre kognitive og fysiske ferdigheter, bedre humør, vektreduksjon, færre bekymringer. Ja, endog kan den brukes til smerteregulering, til forbedret sexliv, og til motarbeidelse eller lindring av en rekke autoimmune sykdommer.

Det finnes naturligvis skeptikere innen skolemedisin. Hof imøtegår noe av skepsisen i boken, selv om den vitenskapelige kvaliteten på disse partiene er vanskelig å bedømme for en alminnelig stokk.

At kuldeeksponering kan gi fornyet energi og pågangsmot – at aktiv, bevisst pusting kan ta deg til de underligste mentale landskaper, vet imidlertid alle som har prøvd.

DNs journalist gir ut bok på samme forlag som Wim Hof denne høsten.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.