Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
«The Little Book of Hygge» av Meik Wiking. Foto: Keiko Oikawa / Pan Macmillan

«The Little Book of Hygge» av Meik Wiking. Foto: Keiko Oikawa / Pan Macmillan

Bare hyggelig

Tekst

«Hygge» er høstens «Hel ved». Britiske forlag kappes om å sette ord på den skandinaviske livsstilen.

Det startet antagelig med at den britiske skribenten Helen Russell ble med ektemannen til Danmark da han fikk jobb i Lego. Hun fant snart ut at måten å overleve i det kalde, fremmede landet var å omfavne konseptet «hygge». Et uttrykk hun definerte som «fravær av irriterende og følelsesmessig overveldende ting» i bestselgeren «The Year of Living Danishly», som kom ut i fjor.

Siden fulgte et skred av interesse for skandinavisk kos i Storbritannia, og landet har også tatt «hygge» inn i varmen rent språklig. I høst ble «hygge» et av britenes nyord, i tillegg til kanskje ikke like hyggelige «brexit» og «trumpism».

Hygger seg

Forlaget Penguin har gitt ut hele tre bøker om hygge: sitat­tunge og filosofiske «The Book of Hygge» av danskbritiske Louisa Thomsen Brits; «Hygge: the Danish Art of Happiness» av den danske skuespilleren Marie Tourell Søderberg; «The Little Book of Hygge» av Meik Wiking, toppsjefen i den ­danske tenketanken Happiness ­Research Institute.

Den danske forfatteren Pia ­Edbergs sjarmerende, lille bok «The Cozy Life» er nostalgisk, med funderinger og håndtegnede minner fra barndommen. Britiske Charlotte Abrahams er mer interiørorientert i «Hygge: a Celebration of Simple ­Pleasures, Living the Danish Way», mens Johnny Jackson og Elias Larsen utforsker «The Art of Hygge» gjennom håndarbeidsprodukter som tøfler, strikkede tevarmere og utelykter av rekved.

15

Svenske Bronte Aurell knytter det å kose seg på skandinavisk til småkaker, rundstykker og kjeks i «Fika & Hygge», og den norske kokebokforfatteren Signe Johansen opplevde en budrunde før boken hennes «How to Hygge: the Secrets of Nordic Living» var skrevet. Den er basert på oppveksten hennes i Oslo, med aktivt utendørsliv i marka, forenklet hverdagsliv, kortreist mat og nære relasjoner.

Under teppet

Høstens hyggefilosofer har skjønt at det handler om mer enn levende lys, kakao og skandinaviske designmøbler – selv om alle nevner det også. De definerer hygge som en følelse av velvære og livsnyting. Ikke noe hokus pokus.

Det er mulig å oppnå hygge­fulness uansett hvor man bor. Det handler om å skape intimitet og lykke ved hjelp av små ting. Prioritere venner og familie. Og ikke minst å gjøre dårlig vær til en anledning til å krype under teppet med en god bok og en kanelbolle og høre vinden ule utenfor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.