Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

GRILLOS:
Fra venstre: Daglig leder og kjøkkensjef Jon Krog Pedersen, kjøkkensjef Kristel Berre (sittende på den spesiallagde bardisken i tinn fra Ateliér Nectoux) og leder Andreas Viestad. Retten er grillet sjøkreps i urtesmør. Lars Petter Pettersen les mer

Grillpatruljen

Etter mer enn ti år i matbransjen har endelig mediekokk Andreas Viestad fått sin egen restaurant.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Hva er mest spesielt med å åpne et sted selv?

Andreas Viestad sitter med en halvspist hestetartar på tallerkenen, et dyr som ifølge stedets kokk «antageligvis har stupt på Bjerke».

– Når jeg skriver artikler eller bøker har jeg en følelse av å ha full kontroll, det er mine ord som står på trykk. På en restaurant er det annerledes. Jeg er ikke siste ledd.

En stor slurk vellagret belgisk øl av typen Lambic glir ned i imponerende fart.

– Det her, det er jævla skummelt og jævla kult – det føles som vi er en familie av voksne mennesker som står sammen om noe.

 

«Grill det hardere». Fredag for to uker siden åpnet Dagbladets og Washington Posts prisbelønte matskribent, Andreas Viestad (37), sin første restaurant.

Partner og kjøkkensjef er (snart litteraturviter) Jon Krog Pedersen (29), en fyr Viestad traff i Calvados for fem–seks år siden, og siden har holdt fast ved gjennom kokebøker og tv-kokkelering. De to mennene fra henholdsvis Majorstuen og Frogner har lenge ruget på en drøm om å lage en «no nonsens grill» i Oslo.

Resultatet er en bistro etter fransk oppskrift, men med solid amerikansk- og norskinspirert «comfort food» på menyen. Her er både margben, hamburgere, snuter og lammebog, men også gåselever, sjøkreps og kveite. Og, ikke minst, en ambisiøs vinmeny på cirka 100 titler, satt sammen av to av landets finere neser, vinkelnerne Sverre Bøyen og Susanne Låstad.

– Det var Per og Tor Erik som pushet oss til det, og overbeviste oss om at dette var et prosjekt det måtte bli noe av, at det ikke skulle stoppe på idéplanet, sier Viestad.

Stedets medeiere er Face2Face-gründer Per Meland og superprodusent Tor Erik Hermansen fra Stargate.

Restauranten ligger et spydkast unna Bislet stadion i Thereses gate, og har fått navnet St. Lars – stedets femte Beatle kan det virke som.

– Det hender vi spør oss selv: «Hva ville Lars gjort?» sier Andreas Viestad.

– Svaret er som regel: «Grill det enda hardere. Grill det til helvete».

 

Komikere og grillkokker. St. Lars er San Lorenzo på norsk – skattesjef og diakon i Roma på 200-tallet. Legenden forteller at han fordelte kirkens skatter til de fattige, mot keiser Valerian den førstes befaling. For dette ble St. Lars langsomt stekt, og det var da han skal ha sagt: «Jeg er ferdig, snu meg og ta en bit».

I dag er han derfor komikeres og grillkokkers helgen, og han henger da også på grillen på Bislet, malt av Tor Arne Moen.

Et sted der salaten og kveiten er grillet og vodkaen martinien og gåseleveren røykt, levnes det aldri tvil:

– Det skal være tydelig at hjertet i dette stedet er grillen, sier Viestad.

Salt & Pepper: Glødende gull

 Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på D2:

Videoer fra D2