Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

GAMMEL BANKBYGNING:
Selv med ny, elegant innredning har Südøst bevart noe av det rustikke preget. Heldigvis. Ida von Hanno Bast les mer

no_topic

Kryss og tvers

Südøst har steget opp av asken med «Asian Crossover» på menyen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter brannen ifjor vår, åpner Südøst dørene igjen. Eierne av de asiatiske restaurantene Forskjell på folk og Dinner føles ikke like eksotisk som før har tatt over det som ved åpningen i 2005 ble kalt «Grünerløkkas storstue».

– Jeg husker det var lange køer utenfor, mimret Salt. Nå fikk de bord med en gang.

Stedet har skiftet navn til «Südøst Asian Crossover». Menyen er deretter: en salig blanding av sashimi, vårruller, bestemors vietnamesiske kjøttkaker, koreansk entrecôte og pizza. Prisene spenner fra 50 til 180 kroner. Det er en fleksibel meny, med noe for stor og liten sult, og mye som kan deles. Det er likevel litt vanskelig å skjønne hvordan man setter sammen et måltid.

Salt og Pepper fikk menyen oppslått på en side med fristende cocktails, og så forsvant servitøren. Det tok en halvtime før de fikk noe i glassene. Pepper prøvde Yin Yang, en knallgod, frisk og krydret drikk med konjakk, granateplelikør, chili og ingefær.

 
Ny stil. Pepper rakk såvidt å slurpe i seg litt cocktail før de første rettene kom på bordet. «New Style Sashimi» var ørret og havabbor, sistnevnte med skinn, i olivenolje og japansk sitrussaus. Salt og Pepper var usikre på hva «den nye stilen» var, men syntes smaken av sitrus ble for dominerende.

«Baby Boy» var en bugnende porsjon med forskjellige grønne salater, overstrødd med friterte små scampi. Men rekene smakte bare fritert. Crème fraîche-dressingen som fulgte med var til gjengjeld sterk, men crème fraîche og fritert blir en litt tung og fet kombinasjon.

Vietnamesiske softshell crabmaki var hverken fylt med ris eller pakket inn i sjøtang, som maki vanligvis er. Men krabbe og friske, sprø grønnsaker pakket inn i florlett rispapir var en veldig delikat, lett rett.

Servitøren glemte å fylle soyasaus i skålene han satte på bordet. Der ble det etterhvert fullt av mat og tallerkener, og han foreslo å ta bort brødtallerkenene.

– Brød? spurte Salt.

– Ja, altså, når dere bestiller pizza, får dere ikke brød, svarte han. Ingen brød, bare brødtallerken, altså.

 
Eksotisk? Vårrullene var varme, sprø og gode, med en sterk, tynn dyppesaus til. Den thailandske nudelretten Pad Thai hadde raust med friske bønnespirer, peanøtter, scampi og broccoli. Sistnevnte er ikke så vanlig i den tradisjonelle retten.

– Jeg savner litt mer chili og syrlighet, men det er veldig godt, syntes Pepper.

Bestemors kjøttkaker av lammekjøtt var godt krydret og pent pakket inn i grønne blader. De var litt tørre, men fikk fin drahjelp av en sterk, fyldig tomatsaus. Men tilbehøret var en sørgelig samling tykke biter poteter, aspargesbønner og stekt sopp. Da en pizza også kom på bordet, følte Salt og Pepper at de virkelig hadde gjennomført en «crossover-stafett». Gustoso thaipizza, som servitøren presenterte som med «reker og noe saus», hadde sprø bunn, scampi proppet med hvitløkssmak og strimler med søt mango.

Salt og Pepper var overrasket over hvor godt et så ekstremt eksempel på «crossover» smakte.

 
Kryssklipp. Dessertene er ofte det minst spennende på asiatiske restauranter. Tilslørte asiatiske bondepiker gjorde fordommene til skamme. I et lite syltetøyglass var en knallgod kombinasjon av søtt og syrlig: Krem av pasjonsfrukt og mango, sprø sjokoladecrumble, frisk mangosalsa og pasjonsfruktsorbet. Pepper prøvde Choco & Coco, en litt i overkant søt sjokolademousse med kokossorbet og limeskum.

Ni småretter, fire glass vin, en cocktail og to kaffe kom på 1400 kroner.

– Hvorfor satser de ikke bare på asiatisk mat, når det finnes så mye spennende og variert? Hvorfor må de blande inn kjøttkaker og pizza, lurte Salt.

Likevel kan Südøst i ny drakt bli et bra, uformelt treffsted. Varierte retter, greie priser, gode drinker og et flott lokale er i utgangspunktet en bra kombinasjon.

Videoer fra D2