Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

PÅ SOLSIDEN:
Kveldssolen varer lenge på Brygga 11 i Sandefjord. Morten Rakke les mer

En fest for enhver fiskelsker

Geir Skeies bryggerestaurant i Sandefjord har knallgod mat og fin beliggenhet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er jo det man vil en varm sommerkveld. Sitte ute og spise ved sjøen, der hvor det lukter sommer og hav og solen varmer helt til den går ned over en ås langt borte.

På bryggene i sommerbyene langs kysten er det langt mellom de virkelig gode restaurantene. Det går ofte i pizza og reker. Men Brygga 11 i Sandefjord har både beliggenhet i vannkanten, sen kveldssol og en verdensmester på kjøkkenet. Geir Skeie vant Bocuse d’Or i 2009. Råvarene kommer fra den førsteklasses fiskebutikken Brødrene Berggren vegg i vegg.

– Byens eneste sjømatrestaurant, leste Salt i menyen. Det er litt sørgelig i en kystby.

 
Dau. Restauranten Brygga 11 går over to etasjer. Nede er det trangt og småkaotisk, oppe er det luftigere, med litt kitschy maritim kunst på veggene. Salt og Pepper valgte å sitte på den store uteserveringen, tilpasset norske forhold med varmelamper, pledd og vinduer som kan trekkes opp og ned. Menyen er lang, med masse fisk og skalldyr. Man kan ta dagens fire-retter til 475 kr. eller nøye seg med en fiskeburger til 165 kr. Dagens tre fangster kommer bakt, stekt og grillet, med fast tilbehør. Selv drinkene har maritimt tilsnitt. «Tang og Tonic» var et morsomt navn, men ikke spesielt god. Mojitoen var laget på kullsyre-død soda.

Forretten på dagens meny var melongazpacho, søt og sterk på en gang, med myk, syltet makrell og fennikelkrem.

Pepper smakte Strøm-torsk, torskenes svar på Salma-laksen. Biter av den rå torsken kom i et glass med gulrotstrimler, ingefær, tomat og avocadokrem. Rene smaker, som ble litt grøtet sammen og hadde hatt godt av en kontrasterende smak.

Menyen har drikkeforslag til alle rettene, både på flaske og glass. Salt og Pepper delte en flaske Ardenne Blond fra Haandbryggeriet. 165 kroner for en halv liter øl er temmelig friskt.

 
Kjent. Torsk og blomkål er en velprøvd kombinasjon. Her fikk Salt fisken bakt, sammen med couscous, blåskjell og blomkål, i små buketter og som mild krem. Pepper spiste grillede kamskjell fra Frøya, med paprika, også de grillet, og sterk chorizo.

– Kamskjell og chorizo er også en ganske vanlig kombinasjon etterhvert. Det er kjempegodt alt sammen, men kanskje ikke så veldig originalt, lurte Salt.

– Det er vel grenser for hvor kreativt kjøkkenet kan være, om de skal få vanlige norske sommergjester hit, sa Pepper.

Første del av kvelden ble Salt og Pepper servert av en veldig profesjonell norsk kvinnelig servitør som hadde full oversikt. Etterhvert tok svenskene over. Da falt servicenivået.

– Hoppas jag kommer i håg nu! sa servitøren da Salt lurte på om hun kunne fortelle hva de fikk med hovedrettene. Salt fikk lyr, en litt røff gråhvit fisk, med kraftige smaker av oksehale og hvitløk, fint balansert av en søtpotetpurè. Pepper spiste stekt torsk, også her med blomkål, pluss rødbeter og en deilig smørsaus med sitron og hasselnøtter. Til hovedrettene fikk begge knallgode, gule og søte poteter fra Goli gård i Sandefjord.

Dagens dessert var smuldrepai med rabarbra, som desperat trengte mer sukker. Med basilikumis til smakte det mest pizza. Det var ikke godt. Men det var Peppers Snickers-dessert, en søtsakbombe med brownie, karamell, peanøtter og en mild melkesorbet.

Regningen manglet fire glass vin. Da de gjorde servitøren oppmerksom på det, mumlet han noe om at han skulle ordne det. Da Salt senere spurte om å få ta med hjem et eksemplar av den forseggjorte menyen, ba servitøren om 20 kroner.

– Vi har akkurat spart ham for 400 kroner, jo, sa Salt.

Den riktige regningen kom på 2000 kroner, pluss 20 kroner for meny. Brygga 11 har knallgod sjømat og fin beliggenhet og burde lokke både lokale og sommergjester langveisfra.

Videoer fra D2