Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne julepynten er faktisk norsk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Norway Designs vil vise at det er mulig å lage julepynt i Norge.

– Julepynt er jo et litt utskjelt produkt, sier Runa Boman.

Som daglig leder i butikken Norway Designs byr hvert år på den samme utfordringen: Julepynt må de ha. Og mesteparten er blitt kjøpt inn fra utlandet, fordi det ikke er så lett å finne noe norskprodusert. I år har hun tatt saken i egne hender.

En forespørsel ble sendt ut. Oppgaven var å lage unik, håndlaget julepynt. Så ble skissene til ti designere og kunsthåndverkere plukket ut. Nå er julekuler, lysestaker og dekorasjoner i materialer som glass, betong, messing og porselen på plass i butikken.

– Vi har jo holdt på lenge med dette. Med våre utstillinger Norway Designs NÅ, som jeg tror vi har hatt seks av nå, har vi rettet søkelyset mot norske produkter og norsk design. Hva innebærer det at noe er produsert i Norge? Hva har det å si for prisen når en norsk lønnet person står bak designet? sier Boman, som allerede har bestemt at prosjektet skal følges opp med nye produkter neste år.

– Alle vil jo ha julepynt, og det trenger ikke å være noe middelmådig. Dette er tipp topp håndverk som kan plukkes frem år etter år.

Kongleornament i glass

En kongle i en rød snor som ble hengt på juletreet. Det er et kjært minne for designeren Ingrid Aspen. Nå har hun tatt det frem igjen.

– Med konglekulen ønsker jeg å fryse øyeblikket, sier hun, og forteller om hvordan julekulen i glass ble laget.

– Hele prosessen var veldig hands on. Konglen sto på bakken, og glasset ble blåst direkte på den. I stedet for en rund kule ble det en klokke. Noe som gjør at den både kan henge i treet og stå på bordet, sier hun.

– Julepynt kan fort bli glorete. Men jeg synes vi klarte å få til et håndlaget produkt som både har tydelige referanser til det tradisjonelle og introduserer noe nytt og abstrakt. Assosiasjonene til snøtunge trær eller vinterfjell i miniatyr er fine. Da er ringen sluttet, fra inspirasjon, til prosess, og tilbake til naturen.

Snøkrystall i glass

Glasskunstneren Eirin Bjørsland Hansen er utdannet ved Det kongelige danske kunstakademis skoler. Som medeier og gründer av Formbar Glassverksted i Haugesund står hun bak norskproduserte designvarer, og kunst i glass, som snøkrystallen som både kan henges på juletreet og i vinduet.

Julestjerne i porselen

Ragnhild Wik lager gjerne ting som har et imperfekt uttrykk.Etter å ha vært designsjef på Porsgrund Porselænsfabrikk ble hun kunsthåndverker på heltid i 2014, og jobber med alle typer leirgods. De håndlagede julestjernene i uglasert porselen er alle forskjellige, og varierer i form og størrelse.

Bjellevev no1 i messing

Camilla Løken er utdannet metallkunstner fra Kunsthøgskolen i Oslo, men bor og jobber i Stavanger. De håndlagede julebjellene er laget av messingtråd som er vevet og kommer i to ulike former, som både kan henge i treet og stå på bordet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.