Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kroken. «Handy» er laget av designeren Matteo Zallio og finnes i to forskjellige størrelser. Den minste kan henge på nøkkelknippet ditt. Den største kan lastes ned og 3D-printes fritt.

Kroken. «Handy» er laget av designeren Matteo Zallio og finnes i to forskjellige størrelser. Den minste kan henge på nøkkelknippet ditt. Den største kan lastes ned og 3D-printes fritt.

Slik ser de nye koronakrokene ut

Tekst

Vil du få varsel hver gang Stine Engen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Flere designere har laget smittefrie måter å åpne en dør på.

I begynnelsen av mars fant et krisemøte sted på hovedkontoret til 3D-printselskapet Materialise i Leuven, Belgia. Som så mange andre selskaper prøvde de å forberede seg på den kommende nedstengningen av samfunnet.

– Først og fremst tenkte vi på hvordan de ansatte hos oss skulle være sikre og friske, sier Kristof Sehmke fra Materialise.

Fakta: Smittefrie dørhåndtak

Flere designere har laget dørhåndtak som gjør at du ikke trenger å røre selve håndtaket med hendene.

Både kroken «Handy» laget av Matteo Zallio og den «håndfrie» døråpneren fra Materialise kan lastet ned gratis og 3D-printes.

Også energiselskapet Fortum har laget en versjon sammen med Fiskars.

– Vi delte folk opp i små grupper, men problemet var at selv om de ikke var i kontakt med hverandre, så kunne de fortsatt smitte hverandre når de tok på dørhåndtak. Så vi tenkte at vi måtte lage noe til dørene.

Med det nye tillegget til dørhåndtaket skulle folk kunne åpne dørene med albuen og ikke hånden.

– Vi laget en design og neste morgen begynte vi å printe. Det gikk under 24 timer fra ideen til det fysiske produktet, sier Sehmke.

Gratis nedlastning

Materialise la designfilen ut på nettet, slik at alle kunne laste den ned og printe til seg selv.

– På det tidspunktet var det umulig å få sendt noe fra en del av verden til en annen. Men på denne måten kunne folk over hele verden ha det i løpet av noen få timer, sier Sehmke.

Alle har jo ikke en 3D-printer stående, men ifølge Sehmke har filen blitt lastet ned over 100.000 ganger allerede. Mest sannsynlig har den blitt printet flere ganger per nedlastning.

Sykehuskjeden Mayo Clinic i USA er blant dem som har benyttet seg av tilbudet. To dager etter at filen ble gjort tilgjengelig, la de ut en melding på Twitter der de skrev at de hadde printet dørhåndtaket med 3D-printerne de vanligvis bruker til å lage medisinske implantater.

Flere plasthåndtak

Materialise er ikke de eneste på markedet. Energi- og gjenvinningsselskapet Fortum har gått sammen med Fiskars og laget en versjon av resirkulert plast. Studenter på Syddansk Universitet har laget en liten krok man kan bære med seg og bruke til alt fra å åpne dører, bære poser og trykke på knapper.

Kroken «Handy», laget av Matteo Zallio, er også laget for dette og finnes i en større og en mindre utgave man kan feste på nøkkelknippet sitt. Kroken er utformet slik at det skal være lett å bruke den til både å dra og dytte dører – og med to små knopper på enden, kan den til og med brukes til å trykke inn koden i en minibank. Også Handy kan lastes ned gratis og printes på en 3D-printer.

Større skala

Mens franskmennene sørger over kinnkysset og folk spekulerer i hva som skal erstatte håndtrykket på lang sikt, er ikke Sehmke i Materialise sikker på at disse nye dørhåndtakene vil bli permanente løsninger. Å 3D-printe er smart hvis du vil kunne lage noe fort og spre det bredt, men det egner seg ikke til storproduksjon, forteller han.

– Hvis du vil lage to millioner kopier og ikke har det travelt, gir det mer mening å se på tradisjonelle produksjonsmetoder.

– Det er mulig vi ikke vil røre hverandre, kysse noen eller ta på dørhåndtak igjen etter dette, men gud forby!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.