Første nordmann som tar plass blant de ikoniske arkitektene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Med serien Kin, for danske Architectmade, vil designer Lars Beller Fjetland feire den moderne kjernefamilien.

Bryter forventningene. Serien «Kin» består av mor, far, bror, søster og baby. Avtagbare hoder og universal passform sørger for å bryte opp den tradisjonelle forventningen om at mor har langt hår og kjole.

Bryter forventningene. Serien «Kin» består av mor, far, bror, søster og baby. Avtagbare hoder og universal passform sørger for å bryte opp den tradisjonelle forventningen om at mor har langt hår og kjole.

– Serien er en feiring av den moderne kjernefamilien som kan ha eller ta mange ulike former i dag, sier designer Lars Beller Fjetland.

Det siste tiåret har han markert seg med produkter for Hem, Hay og italienske Bottega Ghianda. I 2015 var han på magasinet Wallpapers liste over «topp 20 under 40» designere i verden, og i 2016 ble han tildelt Scheiblers designpris på 200.000 kroner.

Menneske til menneske. – Det er svært få moderne designkonsept som tar utgangspunkt i menneskets form, og interaksjon, Lars Beller Fjetland.

Menneske til menneske. – Det er svært få moderne designkonsept som tar utgangspunkt i menneskets form, og interaksjon, Lars Beller Fjetland.

Nå har han, som første nordmann, fått innpass hos danske Architectmade, som blant annet produserer objekter formgitt av arkitekter som Finn Juhl, Poul Kjærholm, Jørn Utzon og Bjarke Ingels. Resultatet er «Kin», en serie trefigurer laget av valnøtt, lønn og mahogni, som består av mor, far, bror, søster og baby.

– Det finnes et enormt utvalg av dyrefigurer i tre, men det er svært få moderne designkonsept som tar utgangspunkt i menneskets form, og interaksjon, sier Fjetland.

Japansk kultur og estetikk har lenge vært en stor inspirasjonskilde, og i researchfasen kom han over en samling med Japanske Kokeshi dukker.

– De enkle og rene formene appellerte til meg, og jeg ble fascinert av de uttrykksfulle påmalte ansiktene, todelingen av figurene og hvordan de til tider overdimensjonerte kuleformede hodene balanserer på enkle sylinderformede kropper. Det var noe jeg kunne bygge videre på.

Fakta: Architectmade

Dansk designprodusent grunnlagt av Morten Jensen i 2004.

Har spesialisert seg på produkter formgitt av danske arkitekter som Finn Juhl, Jørn Utzon og Poul Kjærholm.

architectmade.com

Mens han skisserte kom også tanken om bevegelige hoder.

– Det lå så utrolig mye kraft og følelser i figurenes uttrykk basert på hvordan hodet var orientert. En mor kikker ned på sitt barn, og et barn som kikker opp på sin mor. Eureka!

En annen idé som dukket opp i løpet av den to år lange prosessen var den universale passformen og de avtagbare hodene.

– Med det kunne jeg bryte opp den tradisjonelle forventningen om at mor har langt hår og kjole. Nå er det opp til enhver å bestemme hvordan delene skal kombineres. Det grepet føles riktig i 2019, sier Fjetland, som med prosjektet ønsker å feire menneskelige relasjoner.

– I den digitale tidsalderen vi befinner oss i er det interessant å leke med tanken om å kunne gjenskape en fysisk representasjon av en mellommenneskelig relasjon, sier han.

– Selv har jeg samlet min egen lille familie, som jeg kan kikke på når jeg har behov for en pause fra skjermen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner