Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Norge i rødt, hvitt og blått. Den røde fargen blir fremdeles standarden på de nye passene, mens diplomatpasset blir blått og nødpasset hvitt. Den nye rødfargen på omslaget er en modernisert versjon fra passene som ble brukt på 1970- og 1980-tallet.

Norge i rødt, hvitt og blått. Den røde fargen blir fremdeles standarden på de nye passene, mens diplomatpasset blir blått og nødpasset hvitt. Den nye rødfargen på omslaget er en modernisert versjon fra passene som ble brukt på 1970- og 1980-tallet.

Det nye passet tar deg med på norgesferie

Tekst

Vil du få varsel hver gang My Sofie Lie Høgenhaug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Med illustrasjoner av norsk natur som forandres under UV-lys, skal det nye passet være et av de sikreste dokumentene som finnes.

Det er seks år siden Neue Design Studio vant konkurransen om å få designe det nye passet. Mandag 19. oktober ble det lansert.

– Vi har prøvd å få til at passet blir en reise gjennom hele Norge, fra nord til sør, sier Benjamin Stenmarck, hjernen bak designet.

Fakta: Norges nye pass

Neue Design Studio vant oppdraget i 2014.

De nye passene ble annonsert i slutten av oktober.

neue.no

Norgesferie

Drivkraften bak designet var «å kunne fortelle en historie om hvor vi kommer fra». Illustrasjonene er blitt valgt ut med tanke på geografisk spredning og variasjonene i norsk landskap. Til forskjell fra de gamle passene er det nå nye illustrasjoner på hver side – en liten norgesferie: Det er blitt illustrert skog fra Telemark, og kyst med fjell og nordlys fra Lofoten.

Satt under UV-lys forandrer de ulike illustrasjonene karakter. Landskapene går fra dag til natt, ulike værforhold kommer til syne og viser hvordan de former landskapene.

12

– Da vi skisserte dette for seks år siden og så hvordan dette UV-regnbuetrykket passet, falt det seg naturlig å utføre det på denne måten, sier Stenmarck.

Den nye rødfargen på omslaget er en modernisert versjon fra passene som ble brukt på 1970- og 1980-tallet.

Sterkere sikkerhet

Arbeidet med å innføre nye pass og ID-kort ble gjort for å styrke ID-sikkerheten i Norge.

Tidligere skattedirektør Hans Christian Holte mener det til nå har vært altfor enkelt å misbruke andres identitet, men det nye passet fremholdes som svært vanskelig å forfalske.

– Passet er så spekket med sikkerhet at jeg ikke har peiling på alt som er i det dokumentet – og det vil jeg heller ikke vite, sier Stenmarck.

I overkant av to år har han sittet «låst» i et eget rom med folk fra blant annet Politidirektoratet og Kripos under arbeidet med de nye passene og ID-kortene.

– Det føles veldig uvirkelig å være ferdig. Til tider har det føltes som at det ikke skulle bli noe av, sier han.

Det nye passet og ID-kortene skulle opprinnelig være ferdige til slutten av 2016, men er blitt utsatt gjentatte ganger, noe som også har ført til høyere kostnader. Politiet har brukt 600 millioner kroner på å styrke sikkerheten rundt passutstedelse. Selv om det har kommet nye pass, trenger du ikke søke nytt før utløpsdatoen går ut på ditt gamle, skriver Politiet.

Les også: Pengenes prakt

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.