Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Norske designere hever glasset

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tre nye glassprodukter tøyer glassets grenser.

Vannfall – mugge

Design: Jin Kuramoto / nedrefoss.com

Nedre Foss ble startet av designkontoret Anderssen & Voll i 2015 for å lage produkter som kan vare i 100 år – minst. Nå har et samarbeid med japanske Jin Kuramoto (43) resultert i muggen Vannfall.

– Vi undersøkte ulike måter å lage modeller på og endte opp med en metode der vi vevde hyssing rundt et ståltrådskjelett, som vi deretter la et tynt lag med pappmasjé over, sier Kuramoto.

– Det imperfekte og irregulære var både vakkert og interessant. Vi prøvde derfor å kombinere det skjelettaktige uttrykket med en åpen tilnærming til hva det endelige materialet kunne være.

De håndlagde modellene ble digitalisert gjennom 3D-skanning. I produksjonsprosessen blir pressglass og formblåsing brukt i én og samme operasjon.

– Uttrykket i de håndlagde modellene ble bevart gjennom hele prosessen, og både det analoge og det høyteknologiske er representert i det ferdige objektet. Jeg synes den har en fin skulpturell kraft, sier Kuramoto.

Thipi – karafler

Design: Bjørn van den Berg / magnor.no

– Vann, vin eller likør, de kan brukes til det meste, sier Bjørn van den Berg (31).

I 2017 fikk han et halvt års arbeidsstipend fra Norsk Industri for å samarbeide med Magnor Glassverk. Hensikten er å skape kunnskapsutveksling mellom designere og industrien. Siden har han tilbrakt mye tid i glasshytta, der karaflene ble utviklet sammen med glassblåserne.

– Karaflene er gitt koniske former i ulik grad, noe som bidrar til stabilitet og visuell balanse, sier han.

– Inspirasjonen til å lage en glassklakk – fot – i bunnen av karaflene kom fra klypeverktøyet som brukes til å lage stetten på vinglass. Dette er et litt uvanlig grep når det gjelder glassbeholdere, og detaljen krevde en del prosess frem og tilbake for finne den rette blåseformen og teknikken.

Bottoms up – vase

Design: Ingrid Aspen / hay.dk

– Det begynte med et glass, sier designer Ingrid Aspen (32).

I 2013 laget hun de første prototypene. Ideen kom da hun begynte å stable Nutella-glassene de brukte til vin da hun bodde i Italia på hverandre. Glassene, en karaffel og en vase, ble vist under møbelmessene i Milano og London, men kom ikke i produksjon.

– Så skjedde alt i løpet av to minutter, sier Aspen.

– Jeg var på fest, og var egentlig på vei til å gå, da jeg så Mette Hay, grunnleggeren av Hay, og tenkte: «Nå går jeg bort og sier 'hei, her er glassene mine, jeg synes dere burde produsere dem'.»

Mette Hay hadde allerede sett dem, og sa: «Send meg en epost så begynner vi å utvikle dem i morgen.» Da de var ferdige, fikk Aspen en ny telefon. De ville lansere vasen først.

– Prinsippet er det samme som når det gjelder glassene – de er bare blitt skalert opp. Og navnet er det samme, sier hun.

– Det er kanskje ikke selvforklarende, men da får jeg bare fortelle historien om glassene.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.