Åpner etter fem års oppussing

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Sveriges fremste designere har besørget nytt interiør for svenskenes Nationalmuseum.

Grønn tråd. – Jeg ville skape et rolig og harmonisk rom, alt går i «bibliotekgrønt», sier designer Emma Olbers. Lampen er formgitt av Front, mens stolen og teppet er designet av Olbers.

Grønn tråd. – Jeg ville skape et rolig og harmonisk rom, alt går i «bibliotekgrønt», sier designer Emma Olbers. Lampen er formgitt av Front, mens stolen og teppet er designet av Olbers.

– Det er en ære å få innrede et rom der det faste interiøret ble tegnet for 100 år siden. Forhåpentlig vil det stå i 100 år til, sier Emma Olbers.

Hun er en av mange svenske formgivere som har bidratt til Nationalmuseum i Stockholm, som nå åpner på nytt etter fem års oppussing.

Fakta: Nationalmuseum

Sveriges største kunstmuseum.

nationalmuseum.se

Samlingene inneholder maleri, skulptur og kunst fra 1500- 1900-tallet, pluss design og kunsthåndverk fra 1500-tallet til nåtid.

Bygningen ble tegnet for museet og sto ferdig i 1866.

Museet har vært stengt siden januar 2013, og åpner nå igjen etter omfattende oppussing.

Museumsbygningen fra 1866 huser cirka 700.000 objekter, fra 1500-tallet til nåtid, og den nye planløsningen gjør at museet vil ha mulighet til å ta imot dobbelt så mange besøkende som før.

Vinduene som tidligere var dekket til, er blitt åpnet opp, slik at kunsten vises i dagslys. Rommene har fått nye farger, inspirert av arkitektens opprinnelige ideer. Og museet har også fått en ny restaurant der rundt 30 formgivere, som Matti Klenell, TAF arkitekter og den anerkjente glasskunstneren Carina Seth Andersson har laget rundt 80 nye produkter.

Oppdraget til Emma Olbers har bestått i å skape et rom for hvile og refleksjon i det gamle biblioteket, der designkollegene i Front har bidratt med nye lamper, mens Monika Förster har laget en spesialversjon av sin seneste stol. Selv står hun bak en ny lenestol, en stabelbar stol og et teppe – i bærekraftige materialer, et tema hun har vært opptatt av lenge.

– Jeg vil lage ærlige og samtidige produkter som er bærekraftige og holder i generasjoner, sier hun.

– Her håper jeg å kunne fremheve langsiktigheten i et vel gjennomtenkt interiør, der en 100 år gammel bokhylle møter en moderne lenestol.

Et godt rom. Museet har fått en ny restaurant, der svenske formgivere har bidratt med alt fra nye møbler til lamper og servise.

Et godt rom. Museet har fått en ny restaurant, der svenske formgivere har bidratt med alt fra nye møbler til lamper og servise.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner