Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Svensker med krasjkurs i bærekraftighet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Svenske Klimatklubben ønsker å snu klimaangst til handlekraft med nye bok.

– De sosiale mediene våre var fulle av klimaangst – og vi ville snu det til noe positivt, sier svenske Maria Soxbo (42), som har skrevet boken «Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft» sammen med Emma Sundh og Johanna Nilsson.

8. oktober i fjor kom klimarapporten fra The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Samme dag startet de tre influenserne, med bærekraft som hovedinteresse, instagramkontoen @klimatklubben. Målet var blant annet å inspirere til forandring hos seg selv og andre. Morgenen etter hadde de over 1000 følgere – og sånn fortsatte det.

Fakta: Bli en klimasmart forbruker

Her er Klimatklubbens beste tips

1. Bli bruker, i stedet for konsument. Hvis en drill brukes i gjennomsnitt 18 minutter i løpet av sin levetid, trenger du neppe en egen. Lei ting og klær – slik som du leier musikk og film.

2. Å kjøpe nyprodusert må være siste utvei. Lei, lån, reparer, bruk det du allerede har. Hvis ingenting funker, gjør research og et gjennomtenkt kjøp.

3. Tenk at tingene dine skal ha et så langt liv som mulig. Reparer hvis de går i stykker, og sørg for at de havner et annet sted enn på gjenbruksstasjonen hvis du ikke skal beholde dem.

4. Behov eller begjær? Det du trenger er én ting, det du har lyst på er noe annet. Ville du ha kjøpt tingen for fem år siden? Vil du bruke den i minst fem år? Hvis ikke – la den bli i butikken.

5. Still krav til produsenter og butikker. Hvor kommer tingen fra, hvordan er den laget, hvordan er den transportert hit? Du kan påvirke bransjer til å ta ansvar.

Inspirere

Etter to uker tok forlaget Norstedts kontakt og spurte om de ville skrive en bok om temaet.

– Det er fremfor alt tre ting vi vil formidle, sier Maria Soxbo, som også driver interiørbloggen Husligheter, Årets interiørblogg Elle Decoration i 2018.

– Det første er at vi alltid har det bedre i en krise hvis vi gjør noe. Det andre er at alle – politikere, bedrifter og privatpersoner – har et ansvar for omstillingen til et mer bærekraftig samfunn. Vi kan ikke fortsette å skylde på andre. Det tredje er at vi ikke må la omstillingen stoppe innenfor våre egne fire vegger, men inspirere andre til å leve mer bærekraftig, stille krav til bedrifter, og støtte politikere som prøver å forandre samfunnet.

Krasjkurs

Boken er delt inn kapitler som handler om mat, penger, bolig, jobb, barn og transporter, hvor de tre forfatterne snakker med forskere, og presenterer tall for å vise hvordan det er mulig å leve mer bærekraftig. Den tar også opp temaer som normer, konsumentakt og politisk påvirkning.

– Vi skriver om våre egne erfaringer, men intervjuer også eksperter om alt fra hvorfor kvinner føler mer klimaangst enn menn, til bærekraftig pensjonssparing, sier Maria Soxbo.

– Det er et tipsbasert crashcourse i bærekraft, som også fungerer som en håndbok i klimaengasjement.

Fakta: «Gör skillnad!»

Av Emma Sundh, Maria Soxbo og Johanna Nilsson, som står bak Klimatklubben, hvis formål er å snu klimaangst til engasjement.

klimatklubben.se

– Hva er den største utfordringen til interiørbransjen nå?

– Uten tvil: Overforbruket. I Sverige er møbler og interiør forbrukskategorien hvor folk tar mest feil av egne handlemønster. Vi tror at vi har minsket forbruket av møbler og interiør med 3,5 prosent. Men ifølge Konsumtionsrapporten 2018 har den har økt med hele 20,4 prosent, sier Maria Soxbo.

– Vi må bli bedre på å føle oss fornøyd med hjemmene våre – og ikke stadig føle behov for fornyelse. Et klimasmart liv kan være mye bedre enn stresset mange føler på i dag: Hvis vi ikke hele tiden strever etter flere og bedre ting, vil vi kanskje få råd til flere opplevelser, mindre jobb og mer fritid.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.