Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ikeas handlepose er blitt grønn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Danske Hay har laget en kolleksjon for Ikea – og gjort den blå handleposen grønn.

Hushay. Kolleksjonen det danske designmerket Hay har gjort for den svenske møbelgiganten Ikea, har fått det noe ubeskjedne navnet Ypperlig.

Hushay. Kolleksjonen det danske designmerket Hay har gjort for den svenske møbelgiganten Ikea, har fått det noe ubeskjedne navnet Ypperlig.

– Samarbeid er en ekstremt viktig del av Hay, sier Mette Hay.

– Og vi har begge vokst opp med Ikea. Det var nyttig da vi laget denne kolleksjonen. Vi følte at vi skjønte firmaets dna.

Etter samarbeidskolleksjoner med blant annet den britiske interiørguruen Ilse Crawford og den svenske keramikeren og glasskunstneren Ingegerd Råman, tok Ikea for noen år siden turen til Danmark – der Hay hadde slått seg opp som et av verdens mest hypede designmerker. «Det var kjærlighet fra første blikk», sa Ikeas designsjef Marcus Engman til D2 i fjor, og fortalte at de hadde fulgt med på Mette og Rolf Hay lenge fordi de er «veldig ambisiøse og har redefinert den skandinaviske stilen».

– Vi snakket ikke om å samarbeide da. Men vi ble overrasket over hvor åpne de var rundt kunnskapen de sitter på. Vi følte at det var ok å spørre om alt, sier Rolf Hay.

Det danske designmerket har tidligere samarbeidet med noen av verdens fremste designere, og lanserte også nylig en kjøkkenkolleksjon i samarbeid med den danske kokken Frederik Bille Brahe.

Nytolket klassiker. Den klassiske Ikea-posen kommer i nye varianter.

Nytolket klassiker. Den klassiske Ikea-posen kommer i nye varianter.

Sofa med mer

Kolleksjonen, som lanseres 6. oktober, har fått navnet Ypperlig, og består av det meste man trenger for å møblere et hjem, fra en sovesofa til en uvanlig tynn lampe og tilbehør som esker og lysestaker.

Å utvikle kolleksjonen var enkelt, sier Rolf Hay, som tidligere har uttalt at de ønsket å få tilgang til noen av de beste produktutviklerne og arbeidsmetodene i verden. De viste ideene sine, fikk ja, og brukte både eksisterende produksjonsmetoder og ny teknologi.

Den grønne

Et av de første møblene de laget var en plaststol i ett stykke, som kan brukes både ute og inne: The Monoblock plastic chair.

– Det er en av de mest effektive måtene å produsere en stol på, sier Rolf Hay, mens Mette Hay var «ekstremt opptatt av å gjøre noe med den klassiske Ikea-posen» – som nå kommer i en grønn variant, med mørkt grønne håndtak.

– Det er alltid vanskelig å tolke et ikon, sier hun.

– Posen blir brukt på så mange måter, og er en så stor del av folks hverdag, fordi det er et veldig straight forward produkt, som gjør akkurat det man forventer av det.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner