Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Prestisjepris til lampedesigner Daniel Rybakken

Tekst
Foto
Går for gull. Daniel Rybakkens CV teller 24 priser og utmerkelser. Italienske Compasso d'Oro, som blir delt ut ikveld, er designverdenens gjeveste.

Går for gull. Daniel Rybakkens CV teller 24 priser og utmerkelser. Italienske Compasso d'Oro, som blir delt ut ikveld, er designverdenens gjeveste.

Lampen Ascent får designverdenens mest prestisjetunge pris, Compasso d'Oro.

Som første skandinav noensinne blir norske Daniel Rybakken i kveld tildelt verdens eldste og mest prestisjetunge designpris for lampen Ascent, som produseres av italienske Luceplan.

– Det føles veldig bra, sier han.

– Det har vært en drøm fordi ingen fra Skandinavia har fått prisen før meg. Å få den to ganger er ekstra morsomt.

Allerede i 2014 ble han tildelt en Compasso d'Oro for lampen Counterbalance, sitt første produkt for Luceplan.

Prisen ble opprettet i Italia i 1954 etter en idé av blant annet arkitekten og designeren Giò Ponti. Siden 1964 blir den delt ut av Associazione per il Disegno for å fremme kvaliteten til italiensk design. Prisen deles ut hvert tredje år og gis kun til designere eller produkter fra Italia.

– Jeg har levd med dette noen måneder, siden jeg fikk vite det. I dag ringte sjefsingeniøren på Luceplan og gratulerte. Han var kjempeglad – dette er veldig stort for dem. I Italia kjenner alle til denne prisen, sier Rybakken.

Etter debuten på møbelmessen i Milano i 2008, er han de siste årene blitt landets mest anerkjente designer, og en av tre faste formgivere hos Luceplan. CV-en teller 24 priser og utmerkelser – blant annet Hublot Design Prize på 450.000 kroner, som ble delt ut for første gang i fjor.

Ascent er hans andre lampe for den italienske produsenten.

– Lampehodet kan beveges opp og ned langs en stang. Jo høyere opp du flytter hodet, jo sterkere lyser lampen. Der det en helt ny måte å kontrollere lyset på, men for meg er det mer intuitivt enn å bruke en bryter.

I 2004 kunngjorde Italias kulturminister at objektene som blir tildelt Compasso d'Oro er av «eksepsjonell arv, historisk interesse og skal inkludert i Italias kultarv». Prisen blir delt ut ved en seremoni i Palazzo Isimbardi i kveld, men Rybakken feirer i Göteborg, der han bor og arbeider.

– Det er et arrangement hvor du møter alle innenfor italiensk design. Men denne gangen må jeg holde meg hjemme. Vi venter vårt andre barn når som helst.

Norske designere sliter med å få endene til å møtes: – Jeg har brukt absolutt alle mine penger. Sånn er det.

Designer Daniel Rybakkens nye bevegelige skulptur i Milano: – Det var enten dette eller ingenting.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.