Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Den vil bli hele nasjonens stol

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ti norske stoler konkurrerer om å bli valgt ut til det nye Nasjonalmuseet.

– Den vil bli hele nasjonens stol, og et viktig bidrag til museets nye designidentitet, sier Denise Hagströmer, seniorkurator ved Nasjonalmuseet.

I forbindelse med at Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design åpner i nye lokaler i 2020, ønsker museet og Statsbygg å løfte frem norsk møbeldesign – og har arrangert en konkurranse for å finne en ny stol til den store multifunksjonssalen og øvrige publikumsområder.

– Hensikten med konkurransen er å skape oppmerksomhet rundt Nasjonalmuseets oppdrag som Norges designmuseum, få frem et produkt som skaper identitet i museumsbygningen og styrke museets tilknytning til norsk designmiljø, sier prosjektleder for brukerutstyrsprosjektet Hanne Raunehaug fra Statsbygg.

26 designbyråer var med i prekvalifiseringen. Nå er ti blitt plukket ut til å delta i konkurransen, hvor selve bidragene er anonyme: Anderssen & Voll, Andreas Engesvik, Atle Tveit Design, Linda Evensen Design, Hallgeir Homstvedt Design, Stine Aaas Design, Morgen Skjærpe Kvarrum Design, Torstein Design AS, Vera & Kyte, og Johan Verde Industridesign.

Fakta: Ny stol til Nasjonalmuseet

statsbygg.no
nasjonalmuseet.no


Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og designåpner i nytt bygg i 2020. Statsbygg og Nasjonalmuseet har utlyst en konkurranse om en ny stol til museet. Vinneren kåres 6. november.

Designbyråene som er plukket ut til konkurransen er: Anderssen & Voll, Andreas Engesvik, Atle Tveit Design, Linda Evensen Design, Hallgeir Homstvedt Design, Stine Aaas Design, Morgen Skjærpe Kvarrum Design, Torstein Design AS, Vera & Kyte, og Johan Verde Industridesign.

Stolmodellene stilles ut på Mellomstasjonen på Vestbanen frem til 18. november.

– Vi har sett etter dyktige møbeldesignere som er i tiden, som har vært med og vil være med på å sette preg på designmiljøet fremover. To av firmaene er nyetablerte og ble plukket ut som wildcards da deltakerne viste til særlig god formgivingsevne og høy faglig kompetanse, sier Morten Kaels, jurymedlem og interiørarkitekt i Brukerutstyrsprosjeket.

De ti modellene i skala 1:5 blir nå stilt ut på Mellomstasjonen på Vestbanen. 6. november skal vinnerstolen kåres. Juryens formann er den anerkjente, britiske designeren Jasper Morrison, som blant annet har tegnet møbler til Tate Moderns publikumsområder.

– Jeg takket ja til oppdraget fordi jeg er interessert i stoler, og likte ideen med en stol designet til en spesiell bygning, sier Jasper Morrison, som mener at norsk design trenger å få mer oppmerksomhet.

Ifølge briefen skal vinnerstolen blant annet berike rommet den skal stå i, ha et selvstendig nåtidig uttrykk, stå for originalitet og ha en form som gjør at den varer lenge. Den skal også ha potensial til å bli et møbel med symbolverdi for bygningen, ha høy sittekomfort, tilfredsstille tekniske standarder, ta hensyn til ting som stabling og renhold, og egne seg for industrifremstilling i materialer som har en bestandighet over tid.

– At den varer, både fysisk og estetisk, er det viktigste. Den må vare relevant over lang tid, sier Jasper Morrison.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.