Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne ikoniske kontorstolen fyller 40 år

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

I over 60 år har møbeldesigneren Peter Opsvik laget stoler som beveger en.

La det svinge. Den ergonomiske stolen Balans har vært korsryggens venn i 40 år. Jubileet markeres med en monokrom variant – og en formaning fra dens skaper om å ikke bli sittende på stolen for lenge.

La det svinge. Den ergonomiske stolen Balans har vært korsryggens venn i 40 år. Jubileet markeres med en monokrom variant – og en formaning fra dens skaper om å ikke bli sittende på stolen for lenge.

Etter å ha designet møbler i 60 år, kan norske Peter Opsvik (80) identifisere det tidspunktet i døgnet hvor den kreative energien koker som mest:

– Slumreperioden om morgenen. Da kan fabulerende og ukonvensjonelle drømmer blande seg med konkrete og aktuelle problemstillinger, skriver han i en epost.

Fakta: Peter Opsvik

Norsk møbeldesigner

opsvik.no

Født i 1939 på Stranda i Møre og Romsdal.

Kontorstolen Balans Variable har i år 40-års jubileum.

Anledningen feires med en serie av monokrome varianter, produsert av Varier.

– I denne smeltedigelen får hjernen en stor skaperkraft som kan gi uventede løsninger.

Gyngestol

«Uventede løsninger» er en god oppsummering av livsverket til Peter Opsvik. For 40 år siden tegnet han Balans Variable, en ergonomisk kontorstol som har revolusjonert måten mange sitter på.

Med en foroverhellende sittepute for baken, to puter som leggene hviler på og et gyngeleie under, kan brukeren svinge frem og tilbake.

– Som navnet Variable flagger, var tanken at stolen skulle inspirere til variasjon av sittestilling.

Ideen var at stolen ville skape god kroppsholdning, fordi belastningen flyttes fra rygg til legger. Følgelig blir statisk arbeid litt mindre merkbart for korsryggen.

– Nå bruker jeg stolen som min arbeidsstol. Den beveger meg og holder meg i form.

Opsvik har også tegnet den ikoniske barnestolen Tripp Trapp. Den justerbare stolen har solgt i over ni millioner eksemplarer siden 1972, da den ble unnfanget som en løsning på at hans egen sønn ikke nådde opp til kjøkkenbordet.

– Jeg har forsøkt å unngå å følge trender og moter, og ofte gitt mine produkter utradisjonelle former, noe som også kan ha vært med på å gi Balans Variable et lengre liv. Mote kan fort bli «umote».

Alltid i bevegelse

Opsviks mantra er at «den beste kroppsstillingen alltid er den neste». Bevegelse og frihetsfølelse ligger i hans natur. Han er en Spellemannpris-vinnende jazzmusiker, som bruker sjangerens spontane improvisasjon og uforutsigbare fraseringer som hjernetrim i designprosessen.

Balans Variable markerer jubileet med en ny drakt; under møbelmessen i Milano ble stolen lansert i en monokrom fargepalett. I motsetning til originalen i naturtre, er både trerammen og sitteputen i samme farge. Stolene skal imidlertid ikke sittes i altfor lenge ifølge skaperen, som mener den perfekte ergonomiske stol er en stol som beveger oss ut av vår egen akse.

– En ergonomisk stol bør i alle fall ikke ha som mål å gi oss «den perfekte sittestilling». Den bør selvfølgelig gi støtte, men det viktigste er at stolen inspirerer til bevegelse og variasjon av stilling.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.