Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne såpen skal kunne brukes til all husvask

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Caroline C. Heyerdahl i C soaps kan ikke tenke seg noe mer fremtidsrettet enn et gammeldags såpestykke.

Nye koster. Et solid såpestykke på kjøkkenet vil gjøre mange sprutflasker med rengjøringsmidler overflødige. Det blir det mindre transport og miljøbelastning av.

Nye koster. Et solid såpestykke på kjøkkenet vil gjøre mange sprutflasker med rengjøringsmidler overflødige. Det blir det mindre transport og miljøbelastning av.

– Jeg vil at folk skal bruke mindre «shait», sier Caroline C. Heyerdahl (51).

Gründeren startet den grønne vaskemiddelserien C soaps i 2014. Ut med overparfymerte produkter med masse miljøgifter og plastemballasje. Inn med naturlige ingredienser og økologiske dufter.

I år vil firmaet Heyerdahl Handel as omsette for 11 millioner kroner, en vekst på 25 prosent fra 2020.

Fakta: Stjernesåpe

Såpestykke til bruk i oppvask og husvask.

Uten palmeolje, parfyme, plast og vann.

csoaps.com

Flerbruk

Det nyeste produktet er gammeldags og tradisjonsrikt: et såpestykke. En stødig blokk som kan stå ved oppvaskkummen og erstatte et arsenal av flasker med flytende vaskemidler.

– Den kan brukes til oppvasken, husvasken, til å vaske over benken eller inne i stekeovnen etter at du har tatt ut «grandisen».

C soaps selger også flytende vaskemidler. Men en fordel med et solid såpestykke er at det blir mindre transport. Flytende såper betyr frakt av mye vann.

– Det er dyrt, tungt og miljøbelastende. Jeg er opptatt av zero waste, sier Heyerdahl.

Såpen har litt papp rundt seg, som kan resirkuleres. Når den er brukt opp, er det ingen tom flaske eller beholder som må kastes.

Real husvask. Caroline C. Heyerdahl i C soaps har modernisert det bestemødrene våre drev med: Husvask med et solid såpestykke.

Real husvask. Caroline C. Heyerdahl i C soaps har modernisert det bestemødrene våre drev med: Husvask med et solid såpestykke.

Stjerne

Såpestykkene produseres på en liten fabrikk i Paris, hun fant den på Instagram og dro ned like før Norge stengte vinteren 2020. Heyerdahl hadde lett lenge, også i Norge, etter en produsent. Før hadde vi mange såpekokerier i Norge, nå har hun ikke klart å finne noen her som kan lage det produktet hun vil ha.

Stjernesåpen, C soaps' husholdningssåpe, er helt uten palmeolje, parfyme, plast og vann. Den inneholder kokosolje, linolje, litt aske og leirpudder fra Sommières i Sør-Frankrike, for avfetting og flekkfjerning.

Det finnes også en såpeskål, designet og produsert hos Ment på Fåberg ved Lillehammer, med illuderte ringer i vannet i bunn, som holder såpen tørr, og en kost, laget i Polen, med bust av planten agave siciliana og skaft i bøk.

– Så kan du spørre om man virkelig trenger en vegansk børste. Men det er ikke tull. Børsten er laget uten lakk, lim og dyrebust. Dette blir nerding, altså. Men man må grave og stå på hvis man skal få det produktet man vil ha.

Caroline C. Heyerdahl ville lage et produkt som er så fint at folk vil ha det stående fremme.

– Det er en bevisstgjøring. Et såpestykke skal ikke være en ekkel greie.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.