Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Supersamarbeid

Tekst

Finske Iittala og japanske Issey Miyake vil få folk til å sette pris på hverdagsritualene.

Det er litt av et samarbeid de har fått til, det finske designfirmaet Iittala og den japanske designeren Issey Miyake: En kolleksjon bestående av 30 deler, myke og harde objekter, som skal gjøre hverdagen litt bedre.

Fakta: Pause for harmony

kolleksjon

Issey Miyake og Ittala

iittala.com

– Livet på hjemmebane er veldig annerledes i dag enn for bare noen år siden. Vi arbeider, slapper av, shopper og underholder oss selv i hjemmet, sier Jeremiah Tesolin, kunstnerisk leder i Iittala.

Det startet da Harri Koskinen, som hadde designet for Miyake Design Studio, ble designsjef i Ittala – og kom opp med ideen om et samarbeid, for fire år siden.

– Innovasjon har alltid vært en av Iittalas viktigste verdier, med designhelter som Alvar Aalto, Kaj Franck, Tapio Wirkkala og Timo Sarpaneva på 30- og 40-tallet. Miyake Design Studio deler våre tidløse og bærekraftige designverdier, vi beundrer deres arbeid – og det viste seg at det var gjensidig, sier Tesolin.

De to teamene begynte å diskutere, i Helsinki og i Tokyo. De visste at de ville gjøre noe sammen, men ante ikke hva. Tekstilprøver førte tankene til blomstring – folder som åpner og lukker seg. Fargene ble hentet fra naturen, som er viktig for både finner og japanere: Grønn som skogen. Rosa og grå som kirsebærblomstringen.

Også håndverk og teknologi ble viktig; bretteteknikken til Miyake Design Studio og Iittalas kunnskap innenfor glass og keramikk.

– Servietten har en fin liten detalj. Når du bretter den får den samme form som Fuji-fjellet, sier Tesolin.

– Vi ville lage en kolleksjon som kan gi folk en pause i en hektisk hverdag, og sette pris på de små ritualene hjemme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.