Skeptisk. Designer Andreas Engesvik frykter at hele Milano-messen blir avlyst på grunn av koronaviruset.

Skeptisk. Designer Andreas Engesvik frykter at hele Milano-messen blir avlyst på grunn av koronaviruset.

Verdens største møbelmesse avlyst på grunn av frykt for koronaviruset

Tekst

Slik påvirker koronaviruset norske designere som skulle til Milano

Møbelmessen Salone del Mobile i Milano er utsatt på grunn av frykt for koronaviruset. Beslutningen kom etter et ekstraordinært styremøte i Federlegno Arrendo Eventi i går. Ifølge en pressemelding vil messen nå bli avholdt 16 – 21 juni, istedenfor i midten av april.

Designer Andreas Engesvik skulle feiret 20-årsjubileum på møbelmessen, med lansering av to nye produkter. Men det blir ikke noe av.

– Jeg synes det er dumt, sier han, og forteller at han har booket om billettene allerede, selv om han ikke tror at messen vil bli noe av.

– Jeg tror dessverre at den vil bli helt avlyst, fordi det krever for mye å flytte det. Her er det enorme mengder med planlegging og penger i spill.

Katastrofe

Salone del Mobile er verdens største møbelmesse, og blir arrangert hvert år i april i Milano. I fjor hadde messen 2418 utstillere, og satte rekord med 386.236 besøkere fra 181 land. For norske designere og produsenter får kanselleringen konsekvenser.

– Det å kansellere på et senere tidspunkt hadde vært helt katastrofe, da hadde det vært bedre å kansellere den direkte. Nå når de har utsatt har de liksom låst seg til å holde den, sier Daniel Rybakken.

Den Göteborg-bosatte norske designeren er en av dem som skulle ha vært i Milano i april, for å vise frem sin første stol, og en sofa, som han har designet sammen med Andreas Engesvik.

– Jeg har en kollega fra Japan som er i Milano nå, og han sier at det er som i Tokyo. Alle går med masker, sier designer Daniel Rybakken.

Hvis firmaene Rybakken samarbeider med går med på flyttingen av messen, og den faktisk finner sted i juni, tror han ikke konsekvensene blir altfor store for ham. Det er logistikken som er det store problemet, når en hel bransje skal legge om skjemaet sitt og flytte alt to måneder frem i tid.

– Nå er det sikkert full panikk over hele verden. Flybilletter må bookes om, nye shippingavtaler må planlegges, og lokasjoner som er nøye planlagt må være ledige også i juni. Det danske designkontoret Hay har for eksempel leid et helt palass, Palazzo Clerici, forteller Rybakken.

Koronafast. Daniel Rybakken, aktuell med en sofa for den danske produsenten Hay, har måttet booke om flybilltter.

Koronafast. Daniel Rybakken, aktuell med en sofa for den danske produsenten Hay, har måttet booke om flybilltter.

Avlyst i Frankfurt også

Salone de Mobile er ikke den eneste messen som er blitt påvirket av koronaviruset.

Også Light + Building-messen i Frankfurt, som skulle ha vært avholdt i mars, er blitt utsatt til september.

Den norske fellesutstillingen i Milano, Norwegian Presence, som skulle blitt avholdt for femte gang, er også berørt. Prosjektleder Benedicte Sunde fra Design og arkitektur Norge (Doga) er optimist, til tross for kaoset.

– Vi skulle sende ut nyhetsbrev i morgen, og fortelle om produsenter, konsept, alle de nye unge designerne. Men vi jobber fremover og gleder oss.

Hun frykter at utsettelsen får konsekvenser for selve det norske programmet, hvor blant annet Snøhettas interiørdesigner Marlene Fenger Vedal skulle holde foredrag, men håper at det vil løse seg.

– Store økonomiske konsekvenser får ikke dette ennå. De har heldigvis vært såpass tidlig ute i Milano med å se alvoret i situasjonen. Vi skulle ikke reise ned før 19. april, sier Sunde.

Antallet mennesker som er smittet av koronaviruset i Italia har steget kraftig de siste dagene. Landet har nå det høyeste antallet av smittede i Europa, kun Sør-Korea og Kina har flere rapporterte tilfeller. Rundt 50.000 personer er blitt evakuert i områdene rundt Milano og politiet og hæren har fått ordre om å gripe inn dersom noen forsøker å forlate eller ta seg inn i de avsperrede områdene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner