Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Din nye venn på nyhetsdesken

Tekst

Quartz’ app serverer nyheter i chatteformat.

Foto: quartz

Foto: quartz

Fakta: Quartz

Nyhetsapp for ­Iphone. Android-­versjon kommer

Pris: Gratis

qz.com

Noen ganger kommer det nye nettkonsepter eller apper som får en til å tenke: «Wow, hvorfor har ingen tenkt på dette før?» Den første appen fra det The ­Atlantic-eide businessnettstedet Quartz er et slik produkt.

I en tid da delingskonsepter for ny­heter i sosiale medier er over alt, anført av produkter som Facebooks Instant ­Articles og Snapchats Discover, benytter Quartz seg av det faktum at det er få ting vi fester mer lit til enn ting som deles i en fortrolig samtale med venner eller kolleger – det være seg i en gruppe­chat på WhatsApp, i Slack, på Snapchat, i en Facebook-chat, eller i ­telefonens ordinære meldingsapp.

Quartz-appen gir rett og slett nyhetsoppdateringer presentert som en slags chat. Kuraterte nyhetsbulletiner blir presentert i et visuelt miljø som er nærmest identisk med det Iphone-brukere er vant til fra meldingsappen, komplett med «prikk prikk prikk» i snakke­boblen når nyhetsroboten i den andre enden «taster». Nyhetene presenteres som «tekstbobler» i et chatteformat, og du deltar i «samtalen» gjennom å be om mer informasjon, eller om neste sak, ved å klikke på et av to samtaleikoner. Løsningen skaper illusjon om en slags samtale om nyhetene, mellom deg som bruker og Quartz-redaksjonen som avsender.

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.


Boblene som tilbyr mer informasjon, er utformet som et spørsmål, eller med et lekent emotikon. Velger du å se mer informasjon, svarer systemet med flere utdypende tekstbolker, grafikk og gif-er. Her bør det også være åpent for flere formater, som bilder og muligens video. Vil man lese hele saken, kan man når som helst klikke på en av tekstboblene, og bli tatt til webartikkelen innholdet er hentet fra.

Innholdet i appen skreddersys for meldingsformatet av den samme redaksjonen som produserer Quartz’ daglige nyhetsbrev. Tonen er gjort litt mer personlig, litt mer menneskelig, det skal være litt som om du får fortrolige nyhetsoppdateringer fra en kompis på jobb i Quartz-redaksjonen. En tilhør­ende widget som vises i telefonens varslingssenter og en såkalt komplikasjon for Apple Watch, kan brukes uavhengig av appen. Dermed kan de mest rastløse få børstallene rett på håndleddet – som om de ikke hadde det fra før.

Om det er til Quartz-appen man vil velge å gå for sitt nyhetsfix også når nyhetens interesse har lagt seg, gjenstår å se. Den er uansett et stykke meget intel­ligent utforskning av helt nye mulig­heter innenfor et allerede velkjent brukergrensesnitt, og nok et tegn på at medieindustriens innovasjonskappløp på ingen måte er over.

D2 har fått helt nye nettsider.
Kjøp abonnement her!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.