<p>Hulk om Del Toro. En nøkkelscene fra «The Shape of Water», som vant årets Oscar for beste film. Bloggeren Film Crit Hulk forstår den også som den mest «sexpositive mainstream-filmen» på lenge. «Og ja, en av dem er en fiskemann.»</p>

Hulk om Del Toro. En nøkkelscene fra «The Shape of Water», som vant årets Oscar for beste film. Bloggeren Film Crit Hulk forstår den også som den mest «sexpositive mainstream-filmen» på lenge. «Og ja, en av dem er en fiskemann.»

Den anonyme kritikeren Film Crit Hulk kan være verdens beste filmblogger akkurat nå

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Anmelder film som en superhelt.

Film Crit Hulk er psevdonymet til en amerikansk blogger – hvem som står bak aliaset, vites ikke, bortsett fra at det er en mann og at han er manusforfatter i Hollywood – som formulerer seg som det gammaskadede følelsesmonsteret Hulk, det vil si i tredje person og med store bokstaver. («HULK HAR DYP OG LANGVARIG KJÆRLIGHET TIL FILM. HULK ANERKJENNER POPULÆRE, NARRATIVE OG EKSPERIMENTELLE STILERS IBOENDE VERDIER», introduserer han seg.)

Fakta:

Film Crit Hulk

Anonym filmblogger og manusforfatter.

filmcrithulk.blog

E-bok. Omslaget for manusforfatterhåndboken til Film Crit Hulk fra 2013, som kommer i en oppdatert ebok-versjon senere i år.

Knuse og bryte ned

Men der stopper likheten mellom de to. Mens Marvel-figuren Hulk er en superhelt som vakler mellom godhet og ondskap og fremfor alt styres av en ubendig trang til å knuse noe, er Film Crit Hulk først og fremst en superhelt på å bryte ned fortellerteknikk for et lekmannspublikum, og en utpreget velmenende og sjenerøs sådan. Da han for noen år siden samlet sine beste tekster i en nesten gratis e-bok, «Screenwriting 101», kom den til og med i en alternativ «Bruce Banner-versjon», det vil si med små bokstaver. (Selv om «Film Crit Hulk vet at sann kjærlighet til film KAN BARE UTTRYKKES FULLT UT MED CAPS LOCK-KNAPPEN», som den britiske regissøren Edgar Wright skrev i bokens forord.)

Og siden har Film Crit Hulk, ikke helt ulikt Marvel-universet, beveget seg fra subkulturen til mainstreamen. Mens han før skrev for nisjenettsteder som Badass Digest og Birth.Movies.Death, anmelder han nå «Avengers»-filmer for The New Yorker og «Twin Peaks»-episoder for New York Magazine.

Han har også budt mer på personen bak alter egoet. På Twitter har han siden det amerikanske presidentvalget skiftet profilnavn til Film/Trump Crit Hulk, kommet ut som bifil og tilbudt leserne en og annen matoppskrift, alt «FORDI HULK FØLER SEG BEDRE NÅR HULK DELER.»

Samtidig som han er en stadig mer produktiv filmskribent, og de seneste månedene blant annet har publisert en bevissthetsutvidende på grensen til svimlende analyse av krigsfilmen «Dunkirk» og regissøren Christopher Nolans nyvunne forståelse for konseptet «kjærlighet», for ikke å snakke om et magnum opus av en spalte om tegneserieadapsjoner og interseksjonalisme.

Progressive ideer

Men aller best, eller i alle fall nærmest seg selv, er han på sin gjenopplivede blogg, hvor han blant annet hyller «The Shape of Water», Guillermo Del Toros Oscar-vinnende kjærlighetsdrama om en stum vaskedame og et amfibium. Del Toro «er en mann som elsker progressive ideer like mye som han elsker monstre», konkluderte Film Crit Hulk. «Det har jeg empati og respekt for.»

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk