Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ønsket. Daniel Radcliffe spiller tittelrollen i «Weird: The Al Yankovic Story». Han sto øverst på Yankovics ønskeliste fordi han gjerne velger utradisjonelle roller og er god på å finne balansen mellom humor og drama.

Ønsket. Daniel Radcliffe spiller tittelrollen i «Weird: The Al Yankovic Story». Han sto øverst på Yankovics ønskeliste fordi han gjerne velger utradisjonelle roller og er god på å finne balansen mellom humor og drama.

Parodiartist Weird Al Yankovics liv blir film

Tekst

Vil du få varsel hver gang Mari Glans-Doré publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Newport Beach

Men 97 prosent av den er ren løgn.

– Weird Al er absolutt en mann som fortjener sin egen film, sier Eric Appel (42), regissøren av «Weird: The Al Yankovic Story», under Newport Beach filmfestival i oktober.

– Han er et ikon og har hatt en fantastisk karriere som spenner over 40 år. Problemet er bare at han er en veldig atypisk stjerne. En mønsterelev som aldri har rørt hverken alkohol eller dop, og som har holdt seg unna trøbbel.

Med andre ord var de faste ingrediensene som ofte preger biografiske filmer om musikere – vanskelig barndom, rusmisbruk, utroskap og annen elendighet – utenfor rekkevidde.

Men planen var uansett ikke å skape et drama som var tro mot sjangeren.

Fakta: Weird Al Yankovic

Amerikansk humorist, låtskriver og artist

Født i 1959 i California, USA.

Egentlig navn er Alfred Matthew Yankovic.

Slo igjennom med «Eat It» i 1984, basert på Michael Jacksons låt «Beat It», har spesialisert seg på å parodiere hits av berømte artister.

Har spilt over 1000 konserter, solgt over 12 millioner plater og mottatt fem Grammy Awards.

Aktuell med filmen «Weird: The Al Yankovic Story», som slippes i USA 4. november. Filmen blir mest sannsynlig lansert internasjonalt neste år, ingen norsk premieredato er fastsatt.

Dokudramaklisjeer

De fleste som satt klistret til MTV på 1980- og 1990-tallet, vokste opp med Weird Al Yankovic, som egentlig heter Alfred Matthew Yankovic.

Han var en kløpper til å lage tulleversjoner av datidens største hitlåter – og lanserte dem med musikkvideoparodier som gikk rett hjem hos den ironiske Generasjon X. Etter gjennombruddet med «Eat It» i 1984, parodien på Michael Jacksons «Beat it», har Yankovic parodiert et vidt spekter av artister, som Nirvana, Lady Gaga og Madonna.

Mange elsker ham fremdeles, og artisten trekker fulle hus på turneer i USA og utlandet. Filmen om hans liv er også blitt et humorprosjekt, der historien blir presentert som et sammensurium av alle tenkelige – og utenkelige – dokudramaklisjeer.

– Jeg anslår at 97 prosent av filmen er rent tullball, sier Appel.

Filmen ble sluppet på amerikanske Roku Channel 4. november, og lanseres etter all sansynlighet internasjonalt neste år.

Oscar-vinner?

Tilfeldigheter førte til dokudramaet om livet til Al Yankovic. Det startet i 2010, da Appel, som den gangen jobbet for humornettstedet Funny or Die, fikk ideen om å lage en trailer til et fiktivt dokudrama hvor ingenting av handlingen hadde rot i virkeligheten.

– Siden Weird Al er så god på parodier, tenkte jeg at han hadde vært den perfekte stjernen til et sånt prosjekt, sier Eric Appel.

Yankovic likte ideen, og de to samarbeidet om manus.

De neste ti årene ble traileren hyppig vist under Yankovics konserter. Artisten opplevde imidlertid at mange fans lurte på hvor filmen var tilgjengelig, og ble skuffet da de skjønte at det bare var tull.

Da filmer som «Bohemian Rhapsody» om Queen og «Rocketman» om Elton John ble kassasuksesser, begynte Yankovic å lure på om kanskje fansen var inne på noe likevel.

– Plutselig fikk jeg en epost fra ham: «Jeg tror tiden er inne for at vi gjør alvor av dette filmprosjektet», sier Appel.

De fikk «Harry Potter»-stjernen Daniel Radcliffe til å spille tittelrollen. I tillegg dukker det opp en rekke amerikanske humorstjerner, mange er venner av Yankovic. Selv har han også en liten rolle i filmen; og han har skrevet en ny låt som spilles under rulleteksten.

Det er en baktanke ved det, sier regissør Eric Appel.

– Sangen kan i teorien kvalifisere til en Oscar-nominasjon. Oscar-vinner Weird Al Yankovic, høres ikke det fint ut, kanskje?

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.