Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Han leser tall slik andre leser romaner

Tekst
Foto: Plan B Entertainment / Regency Enterprises / Paramount / The Kobal Collection

Foto: Plan B Entertainment / Regency Enterprises / Paramount / The Kobal Collection

Skuespiller Christian Bale i den oscarnominerte dramakomedien «The Big Short».

I 2005 analyserte finansmannen Michael Burry seg frem til at boligmarkedet i USA gikk en svært dyster fremtid i møte, og at det samme antageligvis også gjaldt verdensøkonomien. På det tidspunktet drev han hedgefondet Scion Capital LLC, og jobben hans var følgelig å tjene penger for sine investorer. Da han skjønte at han var på sporet av noe som kunne gjøre både ham og kundene hans til mangemillionærer, bestemte han seg for å utnytte systemet.

– Burry ville være den første til å innrømme at det ikke finnes noe heroisk ved det han gjorde, men man skal huske på at det ikke var disse guttenes skyld at det ble en finanskrise, sier Christian Bale (41), som spiller Burry i den Oscar-nominerte finansthrilleren «The Big Short».

Det er ikke så rart folk ikke trodde på Burry og hans profetier. For ti år siden var boligmarkedet ansett som bunnsolid i USA, også blant finanseliten.

– Mike er besatt av tall og elsker å analysere dem. Han leser tall slik andre leser romaner, og han har en forståelse for dem som jeg ikke kan fatte. Det har resultert i at han har sikret kundene sine enorm avkastning på deres investeringer, og selvsagt tjent helt vanvittige summer selv også – uten at jeg tror at det noensinne var hovedmålet hans, sier Bale.

Burry er også en einstøing. Han lytter til intens metal og spiller trommer når han trenger å slappe av mentalt. Han har aldri hatt særlig mange venner, og mistet det ene øyet da han var liten, noe som gjorde ham til et ­yndet mobbeoffer. Samtidig var han på mange måter et vidunderbarn med en egen evne til å konsentrere seg og lære, noe han selv tror skyldes en Asperger-diagnose. 

Burry begynte å investere i kredittapsforsikringer fra selskaper som Goldman Sachs, avtaler som garanterte enorme summer hvis boligmarkedet skulle kollapse. ­Siden et slikt scenario var utenkelig i 2005, ble Burry ansett som en tulling, også blant egne investorer. Det tok to år før boblen sprakk, og mens analytikeren ventet på det han var sikker på at var et uunngåelig dommedagsscenario for amerikansk økonomi, ble han nedringt av sinte kunder som trodde han hadde gått fra vettet. 

– Han ble veldig syk i denne perioden på grunn av alt stresset og alle disse menneskene som ble rasende på ham, fordi de trodde de hadde tapt astronomiske summer. Selv etterpå, da han hadde gjort dem søkkrike, var de fortsatt rasende. For meg er det helt ubegripelig, og det gjorde ham også veldig desillusjonert, sier Bale.

Da finanskrisen var over, satt Burry igjen med 100 millioner dollar, og hadde tjent ytterligere 700 millioner dollar på vegne av sine investorer.

«The Big Short» er allerede en Oscar-favoritt, og har fått mye ros av kritikere. Det skader heller ikke at også Brad Pitt og Ryan Gosling er på rollelisten.

– Det er meningen at du skal slite med at disse karakterene fremstilles så sympatisk at du får sansen for dem, for på mange måter er de hyklere. Personlig synes jeg det er et av de mest interessante aspektene ved denne filmen, sier Bale.

Selv om Michael Burry la ned hedgefondet sitt etter at de verste utslagene av krisen var på hell, har han fortsatt å investere i det han tror kan lønne seg på lang sikt.

– Nå investerer han i vann. Det er nifst å tenke på at noen som er så dyktig til å forutse finansmarkedet, ­investerer i det, sier Bale, som nesten har latt det gå sport i å spille nålevende personer.

Det er også noen av rollene som har gitt ham mest omtale og ros. I «American Hustle» spilte han Irving ­Rosenfeld, som var inspirert av svindleren Melvin Weinberg, og i 2011 vant han Oscar for innsatsen som bokseren Dickie Eklund i «The Fighter».  

– Jeg synes alltid det er veldig stas når jeg kan møte den personen jeg skal spille, og det er en befrielse som skuespiller fordi da har du en fasit om hvem denne karak­teren er. Du har noen å spørre hvis du er uenig med regissøren om hvordan vedkommende skal skildres.

Les også:
SKIGUIDEN: Kanadiske Nelson er skihippienes pudderparadis.

SMAK: Røffe luksuspølser.

SMAK: Vellagret sushi, 700 år gamle tallerkener og grillet duehjerne.

SIGNATURRETTEN: Theatercaféen har servert biff tartar i snart 100 år. Her er oppskriften på klassikeren.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.