Det ene kjønn

Tekst
Ballettdanser. Misty Copeland. Foto: Annie Leibovitz

Ballettdanser. Misty Copeland. Foto: Annie Leibovitz

Fotografen Annie Leibovitz’ ­kvinneportretter på tur verden rundt.

Utstillingen «Women: New ­Portraits» er resultatet av et felles prosjekt den amerikanske ­fotografen Annie Leibovitz (1949–) og partner og forfatter Susan Sontag startet med for femten år siden. Selv om Sontag falt fra i 2004 etter kreftsykdom, fortsatte Leibovitz med å fotografere kvinner.

Nå, etter over hundre portrettfotografier, lander utstillingen i Tokyo 20. februar etter først å ha blitt vist i London. Videre skal utstillingen gjeste verdensby etter verdensby hele dette året: San Francisco, Singapore, Hong Kong, Mexico, Istanbul, Frankfurt, New York og Zürich.

En kan kanskje si at Leibovitz er Rolling Stone-, Vanity Fair- og Vouge-fotografen som gjennom portrettene sine tok steget ut i kunsten, og er med tiden blitt nesten like kjent som personene hun fotograferer – for hvem er det som sier nei til å avbildes av nettopp henne?

På utstillingen er det fotografier av kvinner der mange har utgjort, og fortsatt utgjør, en forskjell – og med det er bildene blitt et tidsbilde på kvinners situasjon. Portrettbilder av musiker Taylor Swift, frihetskjemper Aung San Suu Kyi, den verdenskjente ballettdanseren Misty ­Copeland, feministjournalisten Gloria Steinem, artisten Adele, og ikke minst, en 15 år yngre utgave av Hillary Clinton, som da var USAs førstekvinne, er å se på denne utstillingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner