Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En av Norges mest populære hytter på Airbnb har hverken innlagt strøm eller vann

Tekst

Vil du få varsel hver gang Maria T. Pettrém publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Langveisfra. Selv om hytta ligger halvannen times gange fra Lier togstasjon, har Klunken huset gjester fra hele verden.

Langveisfra. Selv om hytta ligger halvannen times gange fra Lier togstasjon, har Klunken huset gjester fra hele verden.

– Det er noe genuint ved hytta som du ikke finner andre steder, sier utleieren.

Den som trodde minimalistiske loftsleiligheter på Grünerløkka, stilrene fjellhytter med sauna eller strandvillaer med egen brygge på Sørlandet var de mest populære utleieobjektene i Norge på Airbnb, må tro om igjen.

I toppsjiktet på booking-tjenestens liste over Norges 20 mest populære utleiesteder troner nemlig det moderne og urbane livets rake motsetning – en enkel koie uten innlagt strøm og vann.

Fakta: Klunken

Hytte i Lier i Buskerud.

29 kvadratmeter, plass til tolv gjester.

Ikke innlagt strøm eller vann.

Er den tredje mest populære hytta på Airbnb i Norge.

Dusj i måneskinn

Opptil to timers gange fra allfarvei, dypt inne i Liers grønnkledde skoger, ligger den lille svartbeisede koien med de røde karmene. Den 29 kvadratmeter store speiderhytta Klunken ligger på en liten knaus, med vidstrakt utsikt over det bølgende skoglandskapet og et nærliggende skogstjern.

Her råder det enkle liv. Maten tilberedes på en gammel vedovn, fyrt opp av selvhugget ved, og vann hentes ved en pumpe på hyttetunet. Når mørket omsider senker seg over skogen, tennes parafinlamper og stearinlys. Skulle behovet for en dusj melde seg er instruksjonen i annonsen enkel: «Dusjing kan gjøres utendørs i måneskinn med bøtte og vann, eller du kan ta en svømmetur i innsjøen.»

Utedoen er naturligvis selvskreven. Og prisen for et døgn i denne hytta? Rundt 1500 kroner i høysesong – og 400 kroner utenom.

Fyre med ved. På vinterstid kan svinger temperaturen fra minus 20 til pluss 25 innendørs – avhengig av ferdighetene med vedovnen.

Fyre med ved. På vinterstid kan svinger temperaturen fra minus 20 til pluss 25 innendørs – avhengig av ferdighetene med vedovnen.

Utsikt. Rundt hytta finnes et yrende dyreliv, og den som er heldig vil kunne se både grevling, rev, gaupe, rådyr og mus.

Utsikt. Rundt hytta finnes et yrende dyreliv, og den som er heldig vil kunne se både grevling, rev, gaupe, rådyr og mus.

«Digital detox»

– Jeg begynte å leie ut hytta i 2013 og den ble kjempepopulær fra dag én, forteller Håvard Sørli (48), som er ansvarlig for utleie av hytta.

Booking-forespørslene eksploderte, og det tok ikke lang tid før hytta var den mest populære i Norge på Airbnb. I skrivende stund ligger hytta på tredjeplass, kun forbigått av en liten øy på Hvaler og en hytte i sjøkanten på Nordstrand. I mai 2018 var speiderhytta i Lier utleid nesten hvert eneste døgn. Kun syv netter sto den tom.

– Nå har vi gått tom for vann! Derfor har jeg måttet skru opp leien litt akkurat nå, forteller Sørli og ler.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Han tror avkoblingen og nærheten til naturen er det som får gjester fra hele verden til å velge koien fremfor et komfortabelt hotellrom i sentrum.

– Det er noe genuint ved hytta som du ikke finner andre steder. Du får mulighet til å komme deg vekk. En slags «digital detox», forteller han.

Likevel, enkelte gjester kunne med fordel ha lest annonsen litt nøyere før de bestilte overnatting. Ikke alle er like godt beredt på hva som venter dem.

– Det har dukket opp folk med trillekoffert og høye hæler, forteller Sørli lattermildt.

Skal man tro Airbnb-gjestenes rosende beskrivelser av Sørlis behjelpelighet, fant han nok en løsning på det også.

* (Vilkår)