Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klassiske Kolsås. Klatreinteresserte i Oslo og omegn kommer ikke unna Kolsåstoppen. Her klatres klassikeren Lohengrin, som ble besteget for første gang allerede før krigen.

Klassiske Kolsås. Klatreinteresserte i Oslo og omegn kommer ikke unna Kolsåstoppen. Her klatres klassikeren Lohengrin, som ble besteget for første gang allerede før krigen.

Her finner du de beste klatrestedene for barn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Oslomarka er mer enn bare turstier og fiskevann.

– Da klatresentrene var stengt under koronakrisen, krydde det av familier i Østmarka. Jeg tror mange skjønte at skogen er mer enn bare et turområde – den har skjulte områder som kan brukes til mye, sier Einar Landmark (49).

Fakta: Einar Landmarks tips til klatrekos i Oslomarka

«Filmplaneten» på Trasop

Mange av rutene har fått navn etter filmer, blant dem «Silverado». Særlig «Speidersteinen» er populær hos barn og familier. Der finner man både lette og vanskelige problemer. På fine dager kan man treffe på mange familier som har tatt med barn og piknikkurv og gjort en dagsutflukt av det.

Tokerud på Vestli

Klatrefeltet på Tokerud er veldig sentrert, og rommer hele 174 buldrere, med vanskelighetsgrad fra 3 til 8A+. «Lysløypa» er en lang vegg med 129 buldrere – er man nybegynner, kan det være greit å begynne i starten av denne.

Kolsåstoppen

Som klatrefelt er Kolsåstoppen et klassisk og historisk viktig område, med mange gamle ruter, men i de senere årene er enkelte områder blitt mer eller mindre oppusset og reboltet. Særlig feltet Nedre Sydstup er nå tilrettelagt for og blitt populært hos nybegynnerklatrere.

Fakta: Nettressurser

27crags.com

Nettbasert klatrefører som gir en oversikt over klatreruter og buldrere både i Norge og verden.

8a.nu

Nettstedet startet i 1999 og var først og fremst en ressursside for sportsklatrere i og rundt Göteborg, men ble raskt et ledende nettsamfunn for klatrere og har nå over 70.000 medlemmer, som blant annet bruker nettstedet til å logge klatring.

gryttr.com

Norsk nettsted som tilbyr oversikt over klatreruter på Østlandet og Bohuslän i Sverige.

Happy Climbers

Uformell Facebook-gruppe for klatrere i Oslo og omegn. Her kan man stille spørsmål eller finne noen å klatre sammen med.

Ved siden av jobben som rektor ved Lørenskog voksenopplæring, har Landmark vært en aktiv og dedikert klatrer siden tampen av 1980-tallet. De seneste årene har engasjementet også fått et misjonerende element – han har både arrangert klatrefestival og skrevet en rekke guidebøker for klatreglade familier i samarbeid med Østmarka vel og DNT. I mai utga han ungdomsromanen «Vertikalsyndromet – Crux», som handler om kameratene Konrad og Kamal, som oppdager klatresporten.

– Vi vet at særlig gutter generelt leser for lite, så jeg ble inspirert til å stimulere leselysten deres. Jeg synes selv det kan være vanskelig å inspirere barn til å gjøre noe annet enn å spille dataspill, og som pedagog søker man alltid etter alternativer. Selv om boken omhandler klatring, håper jeg at den kan få barn og ungdom til å få øynene opp for andre aktiviteter, sier Landmark.

Trygghet

Med skolefri, lange kvelder og godværsutsikter langt frem i tid, ligger alt til rette for gode klatreopplevelser i Oslo, mener Landmark – også for barn som aldri har satt sin fot i en klatresko.

– Klatring som aktivitet har alle elementene barn trenger. Man beveger seg, blir sterk og smidig. Og selv om forskningen rundt dette nok ikke holder helt mål, tør jeg påstå at man også blir litt smartere, mer løsningsorientert. Buldring er lavterskelvarianten av idretten, men klatring med tau har noen faremomenter. For mange barn gir det nok selvtillit og trygghet i å kunne faget, sier Landmark.

Begynn tidlig

Han mener at klatring, i større grad enn en rekke andre sporter, er en aktivitet man vil kunne ha glede av å bedrive store deler av livet. Og jo tidligere man begynner, dess bedre er det.

– Lenge hadde DNT aldersgrense på 17 år for klatrekursene sine. Sånn er det ikke nå lenger – nå begynner de fleste å klatre i ung alder. Idet som før var en idrett for store, sterke menn, er mange av de gode nå gutter og jenter i 15-årsalderen. De har en mer leken tilnærming, og det er veldig bra, mener Landmark.

Billig inngangsbillett

Han understreker at selv om tauklatring fordrer klatrekurs og et visst utstyrskrav, er buldring med barn relativt sett en billig og trygg affære.

– Man vil trenge en crashpad, en buldrematte. De er litt dyre, men noen klatreklubber låner dem ut, ofte for en symbolsk sum. Strengt tatt trenger man ikke buldrematter første gang man er ute og klatrer med barn. Det holder ofte med et liggeunderlag, så lenge man ikke klatrer for høyt, og velger enkle klipper og steiner, sier Landmark.

– Da er alt man trenger klatresko og en kalkpose.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.