Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Alene. I filmen «The Alpinist» er Marc-André Leclerc den lille mannen som klatrer de store fjellene uten tau.

Alene. I filmen «The Alpinist» er Marc-André Leclerc den lille mannen som klatrer de store fjellene uten tau.

«Det var en følelse av klarhet, ro og kontroll. Ting falt på plass da jeg begynte å klatre»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Thomas T. Kleiven publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Marc-André Leclerc (1992–2018) ville helst møte fjellet uten utstyr.

For Marc-André Leclerc var klatreopplevelsen størst når han brakte med seg minst. Helst ville han møte fjellet uten annet utstyr enn sin egen evne til å klatre. Han foretrakk å stille ved fjellveggen uten tau. Uten venner. Uten kameraer.

At noen i det hele tatt driver med slik klatring, ble for mange kjent da filmen «Free Solo» vant Oscar i 2019. Filmen viser Alex Honnolds kamp for å bestige El Capitan i Yosemite uten tau. Granittveggene, fallhøyden og Honnolds forhold til kjæresten gir magesug hele filmen gjennom.

Fakta: «The Alpinist»

Dokumentarfilm fra 2021

Regissør: Peter Mortimer og Nick Rosen

Lengde: 92 min

Tilgjengelig for leie og kjøp hos blant annet Apple, TV 2 Play og Viaplay.

Suget er allestedsværende også i filmen «The Alpinist», som følger Marc-André Leclerc i fjellvegger opptil tre ganger så høye som El Capitan. Omringet av snø og is dingler den tauløse atleten fra isøksenes ytterste spiss. I motsetning til Honnold klatret Leclerc ofte på vinteren, og gjerne uten å ha vært i fjellveggen tidligere.

Under radaren

Mens barnehagen var en lek, ble skolebenken et helvete for Leclerc. Kombinasjonen av adhd og sosial snålhet gjorde at moren tok ham ut av skolen. I hjemmeundervisningen ble mye av tiden brukt utendørs. Leclerc klatret i jeans og løpesko.

«I fjellet var livet så enkelt. Der hadde jeg fullt fokus og følte meg ikke fjern eller urolig. Det var en følelse av klarhet, ro og kontroll. Ting falt på plass da jeg begynte å klatre», sier Leclerc i filmen.

For moren ble det tydelig at sønnen aldri kom til å leve et normalt liv, og hun oppfordret ham til å følge klatredrømmen. I årene som fulgte, levde Leclerc et bumseliv i telt, snøhuler og trappeoppganger.

«Det var ikke behov for å bade i luksus, for vi hadde det vi trengte. Nemlig klatringen», sier kjæresten Brette Harrington, som ble tiltrukket av hans svake sosiale antenner, i filmen.

Da Leclerc nådde 20-årene, presset han grensene for alpin klatring uten tau. Likevel gikk han under radaren for de fleste. Leclerc klatret ofte alene og skrøt sjelden. Dessuten var han fraværende på sosiale medier og eide bare tidvis egen mobiltelefon. Da regissør Peter Mortimer, som hadde filmet klatrere i 20 år, fikk høre om den usedvanlige klatreren, ble han nysgjerrig. Etter to års filming var filmen «The Alpinist» klar.

Alenetid

For Mortimer var det fryktinngytende å filme Leclercs soloklatring. Hovedpersonen selv anså det bare som avslappende hverdagseventyr. Klatring uten tau var for ham en engasjerende måte å kjenne på følelsen av å være bitte liten i noe veldig stort, men hvis nye fjellvegger skulle klatres, unnlot han å informere Mortimer. Nye ruter måtte gås alene.

«Om jeg ikke var der alene, ville det ikke vært i nærheten av det eventyret jeg leter etter. Den eneste måten å gjøre dette på, er å være helt alene», sier Leclerc i filmen.

Ifølge klatrelegende Renhold Messner har halvparten av historiens ledende soloklatrere dødd i fjellene. Da Leclerc på tragisk vis døde i fjellene som 25-åring, var det ironisk nok på en tur hvor tau ble brukt som sikringsmiddel. Sammen med klatrepartner Ryan Johnsen ble han tatt av snøskred på vei ned fra Mendenhall Towers i Alaska.

«Jeg vet dette er farlig, men jeg har nok et annet syn på alt. For meg er ikke dette en uakseptabel risiko», sier Leclerc i filmen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.