Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Utsolgt flere ganger. Bernie Sanders-kaktusen er avbildet på en hvit genser over slagordet «BERNIE 2020».

Utsolgt flere ganger. Bernie Sanders-kaktusen er avbildet på en hvit genser over slagordet «BERNIE 2020».

Denne kaktusen kan ta siste stikk i den amerikanske valgkampen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Bernie Sanders har fått uventet drahjelp fra en hårete ørkenstøver på Instagram.

En grønn stump med et tynt, hvitt, hårlignende og uregjerlig belegg på toppen stikker seg ut i den amerikanske valgkampen: Bernie Sanders-kaktusen.

Kaktusen er avbildet på en hvit genser over slagordet «BERNIE 2020», og er blitt utsolgt flere ganger via Instagram-kontoen til plantebutikken og kunstkollektivet Hot Cactus LA.

Butikken og nettstedet har gått fra kultstatus blant botanikere og spesielt interesserte til køtrengsel når de en sjelden gang inviterer til pop-up-butikk i andre deler av USA.

Ifølge Christian Cummings, en av butikkens fem eiere, startet kaktusbesettelsen med en fascinasjon for planter som «vokser og blomstrer der ingenting bør overleve». Det sier han i et intervju med nettstedet Frank and Oak, hvor han også kommer med et hjertesukk over journalister og forståsegpåere som analyserer millenniumsgenerasjonens planteglede:

«Planter er ikke trendy noe mer enn oksygen er trendy. Men jeg tror yngre generasjoner har fått et mer bevisst forhold til deres rolle som jordens innbyggere – vi lærer å tenke helhetlig på helsen og lykken til plantene og tingene som vokser her. Folk finner tilbake til et forhold som har vært deres hele tiden».

Utvalgt - Kaktus - - -
Utvalgt - Kaktus - - -
Utvalgt - Kaktus - - -

Stikker seg ut. Instagram-kontoen til plantebutikken og kunstkollektivet Hot Cactus LA har gått fra nisje til mainstream. Foto: hotcactus_la/Instagram

Stikker seg ut. Instagram-kontoen til plantebutikken og kunstkollektivet Hot Cactus LA har gått fra nisje til mainstream. Foto: hotcactus_la/Instagram

Piggtråd

For 35 dollar får man et sett med utvalgte baby-kaktuser, en potte, kaktusjord og en kaktusmanual. I nettbutikken er det meste utsolgt, og prisene starter forsiktig, men går opp til 250.000 dollar – snaut 2,5 millioner kroner – for en sjelden Haageocereus tenuis.

I den samme nettbutikken kan man også få tak i Hot Cactus’ egenproduserte fotobok, «Xerophile: Cactus Photographs from Expeditions of the Obsessed», hvor 25 fotografer, som har klatret i fjell og vandret i ørkenlandskap, får deler bilder av sine tverre, krokete og merkelige favoritter.

Forsidebildet på boken, noen runde vekster i klynge, med skolebrødlignende, gul kjerne, er tatt av en tidligere ungdomsskolelærer som brukte ferier på å reise i alle verdens støvfylte kroker for å fotografere kaktuser.

Før lærerkarrieren spilte fotografen i et øko-tematisk psykedelisk rockeband.

Planter og politikk

«Ikke kjøp en kaktus for å pynte opp arbeidspulten», sier Christian Cummings til magasinet Frank and Oak.

«De er ikke dekorasjoner, men organismer, som har utviklet seg for å blomstre under svært unike omstendigheter.»

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Med sitt brutale og innimellom avskrekkende utseende, sitt artsmangfold, og sin hang til å overleve de vanskeligste omstendigheter, er det kanskje ikke så rart at kaktusen er blitt et politisk symbol. Og mest politisk av alle de vanskelige vekstene akkurat nå, er altså Bernie Sanders-kaktusen.

«Vær så snill å trykk opp flere!» ber en følger.

«Jeg rakk ikke kjøpe før den solgte ut, når kommer den tilbake?» skriver en annen, mens valget for en tredje på genserjakt er enkelt:

«Støtte fra kaktussjappa er den eneste type støtte jeg bryr meg om.»

Les også: Nips er tilbake

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.