Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse blomstene visner aldri

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Papirkunstner Anne Peel har slått seg opp på papirblomster.

Sommerblomster. Anne Peels papirblomster varer sesongen gjennom – og vel så det.

Sommerblomster. Anne Peels papirblomster varer sesongen gjennom – og vel så det.

23 år gammel gikk en arbeidsledig Anne Peel – i dag 35 – innom designbutikken Norway Designs i Oslo for å handle julegaver. I papiravdelingen hang det en lapp om at de trengte arbeidskraft.

– Siden har papir vært min greie, sier Peel, som fikk jobb nærmest på dagen, og senere begynte på studier i konservering.

I januar i fjor leide hun seg et studio, for å ha et sted å jobbe mer kreativt med papir. Da pandemien kom og hun ble permittert fra Norway Designs, fikk hun plutselig mer tid. Hun begynte å farge papir med plantefarger, og oppdaget et italiensk papir hun kunne lage blomster av. Nå kombinerer hun de to, og selger papirblomster under navnet Studio Peel.

Fakta: Studio Peel

Anne Peel lager og selger papirblomster under navnet Studio Peel.

Hun er utdannet innenfor konservering av kunst på papir fra Universitetet i Oslo og Newcastle i England.

@studiopeel_

I full papirblomst

Ifølge Peel er det egne samfunn i Danmark, USA og England som er opptatt av å lage papirblomster og annen papirkunst i alle mulige farger og fasonger. I Norge vet hun om en dame i Trondheim som driver med det samme.

– Det hele begynte med at papirblomster ble stort innenfor brudebuketter, tror jeg. Det er en brudebukett man kan ha for alltid, ikke sant? Det handler nok også om bærekraft. Blomster kan være skadelig for miljøet, da de fraktes fra andre siden av verden for at vi skal ha dem i vinduet før de visner, sier hun.

Konservatoren. Anne Peel (35) er utdannet innenfor konservering av kunst på papir fra Universitetet i Oslo og Newcastle i England.

Konservatoren. Anne Peel (35) er utdannet innenfor konservering av kunst på papir fra Universitetet i Oslo og Newcastle i England.

Å fryse tiden

Det mest spennende, synes Peel, er den kunstneriske biten – at hun kan ta utgangspunkt i en blomst hun kjenner til og gjøre den til sin egen.

– Jeg elsker tulipaner rett før de dør. Da er de på sitt vakreste. Bladene krøller seg på en egen måte, og fargene blir nydelige, bleke. Mange lager helt perfekte papirblomster, men jeg synes det er mer interessant med det imperfekte.

– Jeg dissekerer blomster for å se hvordan de er laget, plukker av alle delene og studerer dem. Det gjør det lettere å lage en variant av en ekte blomst samtidig som man kan forvrenge virkeligheten, sier hun.

Ifølge Peel er det mange som kaller papirkunsten for evighetsblomster, men med utdannelse innen konservering vet hun utmerket godt at heller ikke papir varer evig.

– Evighetsblomster høres fint ut, men jeg kaller det papirblomster.

– De tåler mye, men ikke vann og direkte sollys. Det fargede papiret er sensitivt for sollys og det kan bleke det fargede papiret.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner