Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Aldri si aldring

Tekst
PÅ NATURLIG VIS. Bioidentisk hormonbehandling med «naturlige» hormoner ble for alvor stort da «syntetiske» hormoner som brukes i konvensjonell behandling feilaktig ble stemplet som livsfarlige i 2002.
                          
                          Modeller: JULIANE STENSRUD OG ANITA LUND STENSRUD Fotoass: SARA ANGELICA SPILLING Makeup: SARA SCHULTZ PEDERSEN Styling: CHRISTINA LEDANG Hår: LARS ERIKSEN EITRAN Postproduksjon: PETTERI LAMULA

PÅ NATURLIG VIS. Bioidentisk hormonbehandling med «naturlige» hormoner ble for alvor stort da «syntetiske» hormoner som brukes i konvensjonell behandling feilaktig ble stemplet som livsfarlige i 2002. Modeller: JULIANE STENSRUD OG ANITA LUND STENSRUD Fotoass: SARA ANGELICA SPILLING Makeup: SARA SCHULTZ PEDERSEN Styling: CHRISTINA LEDANG Hår: LARS ERIKSEN EITRAN Postproduksjon: PETTERI LAMULA

Bedre hukommelse og søvnkvalitet, mindre fett, færre rynker og økt sexlyst. I kampen mot aldringen tyr noen til såkalte bioidentiske hormoner. Eksperter mener det kan være livsfarlig.

Fakta: Bioidentiske hormoner

Biologisk identiske hormoner har samme molekylære struktur som hormonene vi har i kroppen.

I motsetning til de «syntetiske» hormonene man bruker i etablert medisin, reklamerer holistiske anti-aging-klinikker og naturmedisinere med at bioidentiske hormoner er plantebaserte og dermed «naturlige».

Lages ofte av soyabønner eller viltvoksende jamsrot.

I tillegg til å være et «naturlig» alternativ for kvinner som trenger behandling med hormoner i overgangs­­alderen, er bioidentisk hormonbehandling de senere år blitt populært i anti-aging-industrien på grunn av den påståtte «foryngende» effekten. Dette er ikke vitenskapelig dokumentert.

 

Hver morgen tar Suzanne Somers 80 piller. Den 67 år gamle skuespillerinnen, kjent fra de gamle amerikanske tv-seriene «Three’s Company» og «Step By Step», har en kokk som serverer henne en smoothie av kål, spinat og ingefær, «kinda like a shot», med grønnsaker fra hennes egen hage. Deretter smører hun det kvinnelige kjønnshormonet østrogen inn i vaginaen eller på armen, og både hun og mannen hennes setter sprøyter med veksthormon. Så tar hun det plantebaserte hormonet TA-65, som skal gi henne energien og helsen til en 30-åring. Og hormonene progesteron, DHEA og testosteron.

De har gått på såkalte naturlige, bioidentiske hormoner i nesten 20 år, begge to.

 – I know, I know, tøyser Suzanne Somers.

 – Jeg er ekstrem, jeg vet jo det.

 

SISTE NYTT

Energi. Vitalitet. Bedre søvnkvalitet og hukommelse. Mer overskudd. Mindre fett. Færre rynker og strammere hud. Kroppen, og ikke minst sexlysten, du hadde da du var ung. Det er noen av effektene man skal få av å gå på bioidentiske hormoner – som er siste nytt i anti-agingindustrien.

I motsetning til de syntetiske hormonene man bruker i etablert medisin, er bioidentiske hormoner laget av planter som soyabønner og viltvoksende jamsrot, og kalles derfor av sine tilhengere for «naturlige» hormoner.

Den bioidentiske hormonbølgen kommer fra USA, der Oprah Winfrey har viet to timeslange programmer til å «starte samtalen» om bioidentiske hormoner, og artister som Madonna og Sting visstnok tar dem for å holde seg evig unge. Aller ivrigst er Suzanne Somers. Etter nesten 40 år i Hollywood har hun fått et nytt liv som hormonguru, og er den offisielle talspersonen for Forever Health, et nettverk med oversikt over leger som tilbyr behandling med naturlige bioidentiske hormoner. Hun har også skrevet tre bøker om dem – den første lå på New York Times’ bestselgerliste i 25 uker og har solgt over en million eksemplarer.

I Norge har klinikker de siste årene begynt å tilby produkter som piller og kremer med bioidentiske hormoner for at vi skal bli «vitale, friske og sterke, slik vi er i 20-årene, gjennom hele alderdommen».

Fakta:  

KRITISK. Wulf Utian, endokrinolog og professor emeritus

Det er bare ett problem: De «naturlige» hormonene er ikke naturlige, det er ikke mulig å klemme hormoner ut av en soyabønne. De «naturlige» hormonene er like kjemisk fremstilte som det de syntetiske hormonene er. Og – det kan også være stor forskjell på såkalte bioidentiske hormoner avhengig av hvor de er produsert. Mens en del av den amerikanske produksjonen er underlagt kontroll, selges det også bioidentiske hormoner fremstilt i såkalte «produksjonsapoteker», som ikke er underlagt kontroll fra myndighetene.

Ifølge forskere som sørafrikanske Wulf Utian – endokrinolog og professor emeritus ved det private forskningsuniversitetet Case Western Reserve University i Ohio, og en av verdens fremste eksperter på kvinnehelse og overgangsalder – setter de ukontrollerte, bioidentiske hormonene millioner av kvinners helse på spill.

 – Det er galskap. Kvinner blir utnyttet grenseløst av anti-aging-industrien. Det er livsfarlig. I verste fall kan de få kreft, og dø, sier Utian.

DITT GAMLE JEG. «Get your life back» er et av de mest brukte slagordene for bioidentiske hormoner i USA.

DITT GAMLE JEG. «Get your life back» er et av de mest brukte slagordene for bioidentiske hormoner i USA.

HVORFOR VENTE?

– Jeg er sjokkert, virkelig SJOKKERT! – med blokkbokstaver og utropstegn – over hvor lite kunnskap og informasjon som finnes om bioidentiske hormoner i Norge, sier sanger og fiolinist Gro Elisabet Sille (48) i pianobaren på Bristol i Oslo.

Hun har bodd ti år i New York der hormoner er noe «alle» i underholdningsbransjen tar, og er ifølge seg selv ekstremt opptatt av helse. Når vi møtes, kommer hun rett fra ukens tarmskylling.

 – Jeg forstår ikke hvorfor folk er skeptiske til bioidentisk hormonbehandling: Man vet jo at man er født med en disposisjon av forskjellige hormoner i kroppen, og det er et faktum at de hormonene begynner å avta allerede i tyveårene. Hvorfor sitte på gjerdet og vente på at symptomene kommer? Det er som å drikke nok vann: når du først har blitt tørst, har du allerede gått over tiden og blitt dehydrert. Rent samfunnsøkonomisk må det være mye bedre å forebygge og vedlikeholde enn å reparere. Og plager som ofte kommer med overgangsalderen kan enkelt elimineres med naturlige hormoner.

Hun rører litt sitron rundt i den grønne teen.

 – En positiv bivirkning med de naturlige hormonene er all energien man får. Energi, vitalitet … og så er en av bieffektene at man ser bedre ut!

De bioidentiske hormonene hørte hun om gjennom bøkene til Suzanne Somers, og etter at hun begynte på dem, har hun fått livet tilbake, sier hun.

 – Jeg opplever at Norge er et u-land når det kommer til informasjon og kunnskap om bioidentiske hormoner. Derfor ble jeg så utrolig glad da jeg endelig fant Dr. Dag. Han innehar den kunnskapen og kompetansen som jeg har savnet på denne siden av Atlanteren.

Fakta:  

POSITIVE. Dag Schiøth, lege (øverst)
Gro Elisabet Sille, sanger og fiolinist (nederst)

 

NORGES BIOIDENTISKE BEGYNNELSE

Heggeli helhetsmedisin på Borgen i Oslo begynte å tilby de bioidentiske hormonbehandlingene for fire år siden.

 – Det har eksplodert, sier daglig leder på Heggeli, Jøran Nybakk.

 – Etterspørselen etter behandling med bioidentiske hormoner har vokst enormt, og Dag har ikke ledig time før godt ut i 2015. 

Selv om steder som Balderklinikken – der Dag Schiøth (46) pleide å jobbe – også tilbyr bioidentiske hormoner, er «Dr. Dag» og Heggeli helhetsmedisin eneste norske aktør som reklamerer for «anti-aging hormonbehandling».

Han slår opp kontordøren ti minutter etter avtalt tid, andpusten etter å ha sunget opera på styremøtet for Den norske legeforening.

Schiøth, med langt hår og skinnjakke, jobber ifølge klinikkens egne nettsider i grenseland mellom etablert medisin og komplementær medisin. Hjemmesiden forteller at bioidentiske hormoner er utbredt og velkjent i USA og Europa, men at Norge henger langt etter. Skuespillere, filmstjerner og «høyprofilerte mediepersoner i LA, New York, London og Paris» er interessert i hormonbehandlingen på grunn av den kosmetiske effekten, men det legges mest vekt på å bremse det indre forfallet, mener Schiøth.

 – I begynnelsen av 20-årene har vi optimal produksjon av hormoner, men allerede i slutten av 30-årene klarer ikke kroppen å holde produksjonen oppe. Viktige hormoner forsvinner, og dette går ut over livskvaliteten. Man får mindre overskudd, tretthet, dårligere hukommelse og søvnkvalitet, lavere stemningsleie og lyst. Anti-aging-hormonbehandling handler først og fremst om å bremse aldersfremmende prosesser i kroppen og bidra til å forebygge sykdom og forfall.

 

Dag Schiøth, lege

 

Dag Schiøth anslår at han har mellom 500 og 1000 pasienter som går på «anti-aging-hormonbehandling» med bioidentiske hormoner. En times konsultasjon koster 2490 kroner.

 – På begynnelsen av 1900-tallet var gjennomsnittlig levealder 50 år, sier Schiøth.

 – Nå lever vi til vi er rundt 90 år gamle. Det betyr 40 år lengre levetid der hormonnivået vårt stadig synker. Vi mister hormoner som er fysisk forebyggende og viktige for kroppen.

Han dumper ned i stolen.

 – Man kan bruke hormoner fornuftig. Bioidentiske hormoner burde bli tilgjengelig for folk flest om man skal ha en befolkning som lever lenger og faktisk fungerer. Med bioidentisk hormonbehandling kan vi få pensjonister som fungerer bedre. Vi kan optimalisere folks funksjon – om man bare tenker litt annerledes.

Istedenfor å ta smertestillende, vente til man er syk og «blokkere vondter», slik man gjør i etablert medisin, mener Schiøth man heller bør jobbe forebyggende, før sykdom inntreffer.

Gjennom blodprøver, spytt- og urinanalyser, måler han det fullstendige hormonbildet som deretter sendes til et laboratorium i Belgia til analysering. De bioidentiske hormonene doseres slik at man kommer så nær det ønskede nivået som mulig – et hormonnivå som likner det man hadde i 30-årene.

«Det er viktig at hormonene er bioidentiske, som betyr at de kjemisk ikke skiller seg fra de hormonene som finnes naturlig i organismen. Vi satser på bio­identiske hormoner som er nøye kontrollert og innehar beste kvalitet», skriver Schiøth i en fem sider lang epost til D2 før vi får lov til å besøke klinikken. Ifølge Schiøth er Thyroid (Erfa) produsert i Canada, og kontrollert av det amerikanske legemiddelverket. «Det kan ellers dreie seg om DHEA, pregnenolon, østrogen, progesteron, testosteron, melatonin, oxytocin, cortisol og aldosteron.»

 – Bruker du bioidentiske hormoner selv?

En kort latter.

 – Ja, selvfølgelig. Man må jo prøve ting på seg selv før man tar det på pasientene.

«INDRE FORFALL». – I begynnelsen av 20-årene har vi optimal produksjon av hormoner, men allerede i slutten av 30-årene klarer ikke kroppen å holde produksjonen oppe. Viktige hormoner forsvinner, og dette går ut over livskvaliteten, sier Dag Schiøth ved Heggeli helhetsklinikk. Selv om mange vektlegger de kosmetiske effektene ved bioidentisk hormonbehandling – eller «anti-aging hormonbehandling», som den kalles på Heggeli – er det viktigst å bremse det indre forfallet, mener han.

«INDRE FORFALL». – I begynnelsen av 20-årene har vi optimal produksjon av hormoner, men allerede i slutten av 30-årene klarer ikke kroppen å holde produksjonen oppe. Viktige hormoner forsvinner, og dette går ut over livskvaliteten, sier Dag Schiøth ved Heggeli helhetsklinikk. Selv om mange vektlegger de kosmetiske effektene ved bioidentisk hormonbehandling – eller «anti-aging hormonbehandling», som den kalles på Heggeli – er det viktigst å bremse det indre forfallet, mener han.

FULL PANIKK

Til tross for at bioidentisk hormonbehandling i dag er promotert mer som en «anti-aging hormonbehandling» som både kvinner og menn tar for å bremse aldringen, begynte det opprinnelig med kvinner i overgangsalderen.

Mer enn 75 prosent av alle kvinner får symptomer i overgangsalderen, og de mest typiske er tørr skjede, hetetokter og svettebyger, ofte om natten, som medfører dårlig søvn – som igjen kan medføre både humørsvingninger og depresjoner.

For å bli kvitt plagene, har kvinner i og rundt overgangsalderen siden 1960-tallet fått syntetiske hormoner på resept.

 – Nittitallet var den gyldne tidsalderen for hormonbehandling i overgangsalderen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.

 – Det skulle bidra positivt til kvinnens helse – færre hjerneslag og hjerteinfarkter, mindre benskjørhet og litt «evig ungdom».

I 2002 kom det knusende kritikk mot den etablerte hormonbehandlingen. Forskningsprosjektet «Women’s Health Initative» hadde pågått i over 15 år, med et budsjett på 750 millioner dollar, og undersøkte ulike aspekter ved kvinnehelse etter overgangsalderen. U.S. National Institutes of Health, som sto bak prosjektet, knyttet den konvensjonelle hormonbehandlingen med syntetiske hormoner til alvorlige medisinske problemer.

Mediene advarte om økt risiko for slag, hjerteinfarkt, blodpropp og brystkreft. Syntetiske hormoner ble fremstilt som farlige, leger frarådet pasientene sine å ta dem, og kvinner over hele verden avbrøt behandlingen.

I Norge hadde en tredjedel av kvinner som gikk på hormonbehandling i 1999, sluttet i 2003.

 – Kvinner ble livredde, sier professor emeritus Wulf Utian, som også er en av grunnleggerne av International Menopause Society og er mest kjent for å ha oppdaget at overgangsalderen er en «medical condition».

 – En tredjedel av alle kvinner som er plaget av overgangsalderen får livene sine ødelagt av hetetoktene og søvnløsheten. Men etter WHI-resultatene i 2002, stoppet omkring 60 prosent av amerikanske kvinner umiddelbart med hormonbehandling.

 – I 12 år, siden WHI-undersøkelsen, har jeg prøvd å fortelle kvinner at syntetiske hormoner ikke er farlige, sier Inger Øverlie, privatpraktiserende gynekolog.

 – Overgangsalderen er blitt et tabu, mener hun. 

Ifølge Utian hadde Women’s Health Initiative overdrevet resultatene kraftig, brukt altfor gamle kvinner under testingen og kommet med feilinformasjon. Dette skal man for lengst ha forstått i vitenskapen, sier Utian, men kvinner er fortsatt skeptiske til syntetisk hormonbehandling.

 – Mange tror syntetiske hormoner gir dem brystkreft og vil heller ha noe naturlig, sier Utian.

 – Da kvinner sluttet på de kommersielle hormonbehandlingene, så vi to ting: Den ene var økningen i resepter på lykkepiller. Den andre var begynnelsen på den bioidentiske bølgen.

Fakta:  

 

SUZANNE SOMERS (67)

Amerikansk skuespillerinne kjent fra de gamle amerikanske tv-seriene «Three’s Company» og «Step By Step».

Har siden 2004 frontet bioidentiske hormoner, aller helst de som er produsert på apoteker som ikke er kontrollert av myndighetene, slik at hormondosene kan skreddersys.

Somers har gitt ut 25 bøker om livsstil og velvære.

 

DEN NYE MÅTEN Å ELDES PÅ

– Jeg har elsket Suzanne siden hun spilte Chrissy i «Three’s Company», sier en liten latinamerikansk dame med leopardmønstrede klær og en forlegen ektefelle på slep.

200 middelaldrende kvinner og et knippe ektemenn har akkurat sprintet inn på et konferansesenter i Bellevue, Washington for å komme nærmest mulig Suzanne Somers når hun skal holde foredrag om «den nye måten å eldes på», med bioidentiske hormoner.

Det latinamerikanske paret sitter musestille med notatblokk og hver sin sølvfarget «swag bag» full av gratisprodukter fra Team Somers i fanget mens en kavalkade av Suzanne Somers’ beste tv-øyeblikk vises på repeat på storskjerm tre ganger.

Med ett blir musikken skrudd opp, og hovedpersonen kommer ut på scenen.

 – Oh my god, hun har bena til en trettiåring, hvisker damen i leopard.

Uten de bioidentiske hormonene hadde Suzanne Somers, ifølge seg selv, ikke hatt lyst på sex, ikke hatt fint hår, ikke vært lykkelig hele tiden, men derimot vært tykk, deprimert og hatt masse rynker.

 – Jeg har tenkt til å bli 110 år gammel, sier Somers fra en skinnsofa på bakrommet på konferansesenteret etter foredraget.

Skuespilleren snakker på inn- og utpust, og har full scenesminke, hæler og lårkort kjole.

 – Jeg tror ikke man kan velge å bli de naturlige hormonenes ansikt utad. Det var de naturlige hormonene som valgte meg. Det bare skjedde. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg forstår dette med hormoner veldig godt.

 

SOM HIMMELSENDT

To år etter at de syntetiske hormonene ble stemplet som farlige, kom Suzanne Somers med boken «The Sexy Years: Discover the Hormone Connection», som fortalte at de bioidentiske hormonene var hemmeligheten til eventyrlig sex, og kom til å gi kvinnen tilbake den ungdommelige kroppen, god helse og vitalitet.

 – Hva fikk deg til å oppdage hormonene?

 – Lidelse. Jeg gikk fra å ha et perfekt balansert liv til en tsunami av symptomer … Jeg kaller dem overgangsalderens syv dverger: Itchy, Bitchy, Sleepy, Sweaty, Bloated, Forgetful and All-Dried-Up!

Hun lister opp de mest berømte menneskene hun har konvertert til bioidentisk hormonbehandling:

 – Oprah Winfrey. Madonna. Sting. Kona til Sting.

 – Kjendisstatusen er så mektig, sier hun alvorlig.

Da Suzanne Somers gjestet talkshowet «Oprah», oppfordret programleder Oprah Winfrey, kåret til verdens mektigste kjendis i 2013 av magasinet Forbes, alle kvinner til å lese Somers’ bok om den nye måten å eldes på. «Mange avskriver Suzanne Somers som en quackadoo», sa Oprah. «Men det er godt mulig hun er en pionér». Episoden skal ha hatt 6,2 millioner seere. Den bioidentiske hormon-businessen gikk i taket.

 

Arlene Weintraub, forfatter

 

 – Anti-aging-industrien benyttet anledningen til å si at «de syntetiske hormonene er livsfarlige, men vi har et fantastisk alternativ», sier Arlene Weintraub, forfatter av «Selling The Fountain Of Youth» (2013).

 – Alternativet var de bioidentiske hormonene. Anti-aging-doktorer påsto at de var trygge fordi de var identiske med de hormonene kroppen din lagde i sine yngre dager, og helt naturlige fordi de kom fra soyabønner og viltvoksende jamsrot. Suzanne Somers er en god talsperson for disse greiene. Hun er veldig overbevisende, karismatisk og ser fantastisk ut for alderen sin. Men faktaene? De har hun overhodet ikke på plass.

 – Disse «cutting edge»-legene Somers siterer i bøkene sine har ingen vitenskapelige publiseringer innen temaet engang, sier professor Wulf Utian.

I USA er de bioidentiske hormonene et enormt problem, sier han, og det er i ferd med å spre seg over hele verden.

 – Uttrykket «naturlige bioidentiske hormoner» brukes ofte for å gi et skinn av vitenskapelighet til påstandene, sier Madsen.

 – Stort sett har slike hormoner mye mindre virkning. Hvis et produkt har sterk effekt, er de gjerne tilsatt legemidler ulovlig. Det er mye myter og mange blir lurt.

Fakta:  

KRITISK. Arlene Weintraub, forfatter av boken «Selling The Fountain Of Youth»

 

SKADER KVINNERS HELSE

Er det gunstig for en 55-åring å ha samme hormonnivå som da hun var 25? Det er ennå ikke avklart. Forskere har til gode å publisere en ren sammenligning av bioidentisk og konvensjonell syntetisk hormonbehandling med hensyn til risikoen for slag, kreft og andre sykdommer.

 – I fagkretser i USA og Europa er man skeptisk til begrepet «bioidentiske hormoner», blant annet fordi produktene markedsføres uten vitenskapelig dokumentasjon og uten garanti for sikkerhet, sier Mette Haase Moen, gynekolog, professor ved NTNU og overlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital.

En av grunnene til at det finnes så få studier på bioidentiske hormoner og hva de inneholder, er at de ofte er fremstilt på produksjonsapoteker i USA som ikke er pålagt kontroll fra det amerikanske legemiddelverket. Til artikkelen «The Hormone Hoax», som sto på trykk i magasinet More ifjor, mottok journalist Cathryn J. Ramin (57) derfor pengestøtte fra det internasjonale forbundet for gravende journalistikk for å gjennomføre autoriserte laboratorietester av bioidentiske hormoner fra tolv av de 7500 ulike produksjonsapotekene i USA.

Resultatene var tydelige: Kvinner som bruker ukontrollerte, bioidentiske hormoner risikerer helsen sin.

 – Jeg hadde ingen anelse om hvor omfattende business de bioidentiske hormonene var, hvor mye penger det omsettes for i året eller hvor korrupt den er, skriver Cathryn J. Ramin til D2.

Artikkelen viser at de ukontrollerte produksjonsapotekene omsetter for cirka 15 milliarder kroner årlig. De største skriver ut opptil 1500 resepter på bioidentiske hormoner om dagen.

Laboratorietestingen viste at ingen av de ukontrollerte bioidentiske hormonproduktene inneholdt det de sa de skulle.

 – Det var langt verre enn vi forventet, sier Wulf Utian, som ledet testingen.

 – I mange tilfeller var det altfor mye østrogen og altfor lite progesteron. Det øker risikoen for kreft i livmoren. Hormonnivåene var «all over the place». Det er livsfarlig for kvinner der ute. Om bioidentiske hormoner ikke er kontrollerte av myndighetene, kan hormonene være altfor potente og ha en overdreven mengde i seg. Det øker sjansen for blodpropp, hjerteinfarkt og brystkreft. Mange også opplever å få sukkerpiller. Med sukkerpiller er hormonene helt inaktive. Man kan altså enten risikere å få altfor høye doser, eller helt innholdsløse. Poenget er: Med bioidentiske hormoner vet du ikke hva du får.

SOM MOR, SOM DATTER. Overgangsalderen har en sterk arvelig faktor: om mor var plaget av symptomer som hetetokter og svettebyger, vil datter ofte ha tilsvarende plager.

SOM MOR, SOM DATTER. Overgangsalderen har en sterk arvelig faktor: om mor var plaget av symptomer som hetetokter og svettebyger, vil datter ofte ha tilsvarende plager.

Fakta: HORMONBEHANDLING I OVERGANGSALDER

Antall norske brukere av hormonbehandling med legemidler i overgangsalderen. Tall i tusen.

...

Kilde: Legemiddelverket/Fhi

Medisinsk behandling som gis til kvinner for å dempe symptomer ved overgangsalder.

I overgangsalderen opphører østrogenproduksjonen i eggstokkene og kvinnen slutter å få menstruasjon.

Overgangsalderen opptrer vanligvis i 45-55-årsalderen. Typiske plager er hetetokter og svettebyger som gjerne er verst om natten.

Mer enn 75 prosent av alle kvinner har symptomer på overgangsalderen: 1/3 i liten grad, 1/3 i moderat grad og 1/3 i stor grad.

Symptomene varer vanligvis i tre–fem år, men for noen var de resten av livet.

Det er en arvelig faktor: om mor var plaget, vil datter gjerne ha tilsvarende plager.

...

Kilder: Store Medisinske Leksikon, Professor Mette Haase Moen

RESEPTBELAGT

Ukontrollerte apoteker som lager uforutsigbare hormoncocktails – og foretrekkes av Suzanne Somers, fordi brukerne kan få skreddersydde doser – finnes ikke i Norge. De bioidentiske hormonene som skrives ut på Heggeli Helhetsmedisin er klassifisert som legemidler og må skrives ut på resept.

 – Siden noen av dem ikke er godkjente som legemidler i Norge, må det søkes om såkalt «spesielt godkjenningsfritak», sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk om de «naturlige» bioidentiske hormonene som tilbys på Heggeli.

 – Det betyr at legen må skrive ut en spesiell resept. Apoteket sender rapport til Legemiddelverket om alle legemidler som skrives ut på denne måten. Legen påtar seg et spesielt ansvar ved å bruke legemidler som ikke er godkjent. Han må sette seg inn i bruken, informere pasienten grundig og følge opp pasientene både for å sjekke virkning og bivirkninger.

 

KÅTHET OG GLEDE

– Å erstatte hormonene mine med bioidentiske hormoner er det beste jeg har gjort for meg selv, noensinne, sier Suzanne Somers og titter bort på ektemannen, Alan Hamel (78).

Begge kniser. Hun sier at ektemannen har fått tilbake «det blikket».

 – Han er på hormoner. Trenger jeg si mer? Takk, testosteron.

Hun forteller også at de ligger sammen oftere enn noengang, to ganger daglig, for å være presis, og at sexen aldri har vært bedre.

 – Vi har det så gøy. Det er som om vi dater igjen. Siden jeg begynte å ta biodentiske hormoner, har jeg kunnet nyte det jeg bare kan kalle for ren salighet.

 – Hvorfor er noen leger kritiske?

 – Med all respekt, så er det en mangel på forståelse fra legenes side. Leger liker å ha alle svar. Medisinstudier fokuserer ikke på hormonsubstitusjon. Det er ikke deres feil – men leger over hele verden får cirka fire timers instruksjon i å skrive ut hormoner. Jeg er ikke lege, men jeg har studert hormoner i tusenvis av timer, sier hun.

 – Det er én ting Suzanne ikke får nok kred for, sier forfatter Arlene Weintraub.

 – Hun glemmer å nevne dette når hun promoterer de såkalt naturlige hormonene, men hun trener helt vanvittig mye. Det er sterke bevis for at trening har veldig mye å si for å holde seg ung, men dette snakker hun dessverre ikke om. Ei heller genene sine – flere og flere studier sier at hvordan vi eldes er programmert inn i oss, og at det ikke er mye vi kan gjøre med det. Det er ikke vitenskapelig bevist at hun ser så godt ut og er så energisk på grunn av hormoner. Det er mulig hun bare er sånn.

«DEN NYE MÅTEN Å ELDES PÅ». Med bioidentiske hormoner får man muligheten til å oppnå «maximum quality of life» og optimal helse, ifølge Suzanne Somers, som takket være hormonene makser «akkurat nå»: – Jeg er 67. Jeg elsker det. Jeg elsker hver eneste dag.

«DEN NYE MÅTEN Å ELDES PÅ». Med bioidentiske hormoner får man muligheten til å oppnå «maximum quality of life» og optimal helse, ifølge Suzanne Somers, som takket være hormonene makser «akkurat nå»: – Jeg er 67. Jeg elsker det. Jeg elsker hver eneste dag.

ALDRINGENS GAVE

På konferansesenteret i Bellevue ler, gråter og trampeklapper publikum. Så blir det brått stille i salen. Suzanne Somers trekker pusten.

 – En del av det å eldes, er all visdommen vi får.

Hun møter blikk rundt seg. Kvinnene nikker alvorlig.

 – Dette er noe unge mennesker ikke kan kjøpe for penger. Dette som skjer når du tenker: Åh, ja. Der har jeg også vært en gang … Visdom er aldringens gave.

Suzanne Somers slår hendene sammen.

 – Okay, så nå har du visdommen din og du har kjøpt tilbake sexdriven din med naturlige hormoner …

Et stort glis.

 – Nå gjenstår det bare én ting: Å få mannen din til å begynne på dem også.

 

Fakta: Tre spørsmål om kvinner og hormonbehandling i overgangsalderen

Mette Haase Moen, gynekolog, professor ved NTNU og overlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital.

Hva bør en kvinne som sliter med overgangsalderen gjøre?

Hvordan overgangsalderen påvirker kvinnen er sterkt individuelt, og er til dels avhengig av livssituasjon. Røyking, overvekt og stress bidrar til å øke plagene. Hos noen kvinner kan endring av livsstil hjelpe – vektreduksjon, avslapning, yoga og pusteøvelser. Ikke-hormonelle medikamenter kan også ha effekt, som «lykkepiller» og andre farmakologiske midler, men effekten er svakere og det kan være bivirkninger. Det er ikke tvil om at østrogenbehandling er mest effektivt til å få plagene til å forsvinne. Det blir opp til den enkelte kvinne – etter råd fra lege – å avgjøre om hun vil forsøke østrogen. Dessverre vil østrogen i de fleste tilfeller bare være utsettelse av symptomene.

Hva slags hormonbehandling anbefales det å ta?

I Norge har man hovedsakelig brukt østrogentabletter som inneholder østradiol som er identisk med det eggstokkene produserte i fruktbar alder. Østradiol gitt alene vil kunne medføre ukontrollert vekst av livmorslimhinnen og må derfor kombineres med et progesteronlignende hormon (gestagen) til kvinner som har livmoren i behold. Østradiol og gestagen kan doseres som tabletter eller som plaster i ulike kombinasjoner hvor noen produkter medfører månedlige blødninger og andre er blødningsfri. ­Dosene kan variere og typen av gestagen. Legemiddelverket anbefaler begrenset bruk til tre–fire år, andre mener at kvinner kan bruke hormoner i ti år.

Er hormonbehandling 100 prosent trygt?

Ingen medikamenter er 100 prosent trygge. Risiko ved østrogenbehandling er økt risiko for blodpropp og slag. Østrogen gitt alene øker risiko for livmorkreft, og det må derfor kombineres med gestagen. Østrogen gitt til kvinner rett etter overgangsalderen synes å beskytte mot hjerteinfarkt, men kombinasjon med gestagen svekker denne effekten, og spesielt gitt til noe eldre kvinner, kan risikoen øke. Østrogen alene eller med gestagen reduserer risiko for benskjørhet og brudd. Mange allmennpraktiserende fastleger er ikke tilstrekkelig oppdaterte, og vil derfor kvie seg for å skrive ut hormoner. Den mest fornuftige å oppsøke til rådgivning om hormonbehandling, er en gynekolog.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.