Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er håndspriten som lukter godt

Tekst

Vil du få varsel hver gang My Sofie Lie Høgenhaug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Håndsprit med duft av eukalyptus, sitrus og allehånde skal gjøre det anbefalte desinfiseringsritualet til en fryd for sansene.

Uansett hvor man beveger seg for tiden, møtes man av dispensere med virus- og bakteriedrepende hånddesinfeksjon. De fleste variantene dreper ikke bare uønskede inntrengere, de tørker også ut hendene og etterlater en duft man helst ikke vil ha med seg videre. Flere produsenter har derfor designet håndspritvarianter med velduftende ambisjoner.

Krydder i USA. Ifølge New York Times har håndspriten Amass blitt et vanlig skue på restaurantbord i både New York og Los Angeles.

Fakta: Håndsprit med godlukt

Produsenter som Amass, Haan, L'Occitan og Aesop tilbyr nå velduftende hånddesinfeksjonsmidler.

Allehånde

Morgan McLachlan, en av bransjens få kvinnelige destillatører, står bak oppskriften. Da pandemien gjorde sitt inntog i USA og butikkhyllene ble tømt for håndsprit, bestemte hun seg for å lage sin egen. Hun kom frem til tre dufter – «Four thieves», «Basilisk breath» og «Pseudo citrine» inneholder alle 70 prosent alkohol, men dufter visstnok som eukalyptus, aloe vera, sitrus og allehånde.

Ingrediensene i «Four thieves» er inspirert av «the four thieves recipe», en miks av botaniske stoffer man i middelalderen i Europa trodde kunne forhindre spredning av pest. I tillegg til de naturlige ingrediensene, som gir god duft, er det tilsatt gin i blandingen. Forbes beskriver duften som behagelig, og mener den minner om en vellaget cocktail.

Bærekraftig design

Det portugisiske merket Haan ble lansert allerede i 2018, og ble startet som et ønske om å hjelpe til med å motvirke den globale vannkrisen.

Merkets fem ulike håndspriter er inspirert av de forskjellige tidene på døgnet. Haan har hatt en opptur under pandemien, og med sine laboratorier i Spania leverer de velduftende hånddesinfeksjon til mange land omkring i Europa. Haan oppgir at 20 prosent av all profitt går til vannprosjekter i Afrika – til nå har de bygd fire brønner i de mest vannberøvede områdene på kontinentet.

Refill

Både Amass og Haan tilbyr refillposer for å komme emballasjeproblematikken i møte, og Amass har dessuten designet flaskene sine i glass for å minske miljøavtrykket.

Også andre merker har vært opptatt av duften når de har designet sine varianter av håndsprit: Det australske merket Aesop skal etterlate en duft av sitrus og bark, mens både Dr. Bronners og L'Occitan har benyttet seg av lavendel i sine bidrag for å ta knekken på koronaviruset.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.