Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Meditasjonssentrum. Bygget Integratron i Mojaveørkenen ble bygget av ufo-entusiast George Van Tassel. I stedet er det blitt en ny turistattraksjon for dem som ønsker å prøve lydbad.

Meditasjonssentrum. Bygget Integratron i Mojaveørkenen ble bygget av ufo-entusiast George Van Tassel. I stedet er det blitt en ny turistattraksjon for dem som ønsker å prøve lydbad.

Det var en gang en ooo og en aaa, en svært liten piiip og en kjempestor gong!

Tekst
Foto
Landers, California / Bergen

Klokkespill, gong og krystallboller. Det siste innen alternativ meditasjon er å bade i lyd.

Tolv mennesker ligger og dingler i hver sin lilla tøyslynge inne i et yogastudio i Bergen sentrum. Rommet er mørkt, småkaldt og fullt av obskure instrumenter med navn som shruti, hang, kalimba og harmonium, i tillegg til krystallboller, gonger, klokkespill, fløyter og ulike trommer.

Fakta: Lydbad

Fellesbetegnelse på en form for meditativ lydhealing.

Lydens vibrasjoner og meditative toner skal gi fysisk avspenning, virke stressreduserende, øke intuisjonen, samt berolige og balansere nervesystemet.

Det moderne lydbadet stammer fra den gamle, japanske tradisjonen shinrin-yoku – «skogbad» – en form for meditasjon som drives av omgivelsene.

Lydbad opplever en ny tilstrømning av yoga- og meditasjonsentusiaster. Spesielt gonger og krystallboller er populære instrumenter.

Lydbadets nye oppblomstring har utspring fra vestkysten av USA.

Tre middelaldrende kvinner med hvert sitt musikalske redskap beveger seg i sikksakk rundt i rommet. Lyden fra instrumentene skal stimulere kroppens ulike energilagre. Lydbad-opplevelsen sies å kunne fremkalle alt fra transcendental meditasjon til hallusinasjoner og ut av kroppen-opplevelser.

– Vi begynner med å lage lyd selv. Pust dyyyypt inn og legg god lyd på utpusten, instruerer naturterapeut, musiker og yogalærer Birgitte Bakke, som har arrangert lydbad – som hun nylig omdøpte til lydspa – i snart fire år.

O-ing, a-ing, hvesing og alternative dyrelyder fyller rommet. Munnen blir tørr, håndflatene svette og baken føles plutselig blytung. Kommer stoffslyngen til å falle ned?

Skogens uro

Det moderne lydbadet stammer fra den gamle, japanske tradisjonen shinrin-yoku, oversatt til «skogbading».

Selve badingen foregår mentalt, som en form for meditasjon som drives av lydene fra omgivelsene. I shirin-yoku dreier det seg om naturens lyd, mens dagens lydbad lar instrumental lyd av klokker, gonger, musikkboller eller vokal lede an.

– Av og til bruker vi opptak av naturlyder, som regn, vind, bølger og fuglekvitter, sier Bakke, som kaller opplevelsen en «lydreise», ikke meditasjon.

Den eldgamle meditasjonsformen hylles nå som det siste nye innen alternativ meditasjon. Det er forrige århundres new age-mentalitet som titter frem igjen, og da spesielt på vestkysten av USA.

Celebriteter som skuespiller Charlize Theron, kokk Anthony Bourdain og rocker Robert Plant er alle åpne om sin nye hobby. Nylig konkluderte også The New York Times med at «lydbad har gått fra det metafysiske til ’mainstream’». Flere yogastudioer, hoteller, helsesentra og velværenettsteder vier plass til meditasjonsformen som før var forbundet med utsvevende hippie-livsstil.

– Nyere forskning viser at vibrasjonene som et lydbad skaper, er en utmerket måte å motarbeide stress på, sier tidligere moteredaktør og stylist, Suze Yalof Schwartz, på telefon fra Los Angeles.

I 2014 åpnet hun verdens første rendyrkede meditasjonsstudio Unplug Meditation i nærheten av Santa Monica Beach, og er siden blitt en av de ledene lydbad-skikkelsene i USA.

– Etterspørselen vokser for hver måned som går, forteller Schwartz.

– Den største endringen ser jeg i hvem som velger å komme på lydbad. Mange tror at det bare er gamle hippier som fatter interesse, men klassene våre fylles opp av alt fra doktorer, unge hipstere og advokater til stressede småbarnsforeldre. Lydmeditasjon er blitt stuerent.

TIL KJERNEN

Et hvitt, nærmest utenomjordisk, kuppelformet bygg stiger frem i Mojave-ørkenens flate landskap. Dype bilspor i den knusktørre landeveissanden leder bort til en langstrakt parkeringsplass. Et messingskilt henger ved porten: «Velkommen til Integratron – en uforglemmelig lydopplevelse for dem som søker dyp avslapning, foryngelse og introspeksjon».

Vennepar fra Los Angeles, middelaldrende kvinner i fargerike yoga-tights, noen klassiske turisttyper med ryggsekk og speilreflekskamera hengende rundt halsen.

Dette er stedet som, noe overraskende, er blitt vestkystens nye meditasjonssentrum. Den hvite domen var en av de første plassene som tilbød det som på amerikansk kalles «sound baths» – en sonisk healingøkt.

– Vi pleier å si at dette er litt som formiddagsluren man hadde i barnehagen, bare for voksne, i en lydsfære, forteller Kristine Atkinson, Integratrons administrasjonssjef.

– Lyden er næring for nervesystemet. Resultatene av disse lydbølgene er indre fred, økt bevissthet og avslapning for kropp og sinn.

Populærmusikk. Lydbad er blitt omtalt som «den nye meditasjonen». Integratrons metalløse, kuppelformede bygningsstruktur skal angivelig skape ideelle lydforhold.

TIDSMASKIN

Integratron-bygningen var opprinnelig designet for noe helt annet enn alternativ avslapning. Bygget skulle være «en elektrostatisk generator med formål som foryngelse og tidsreiser».

Byggherren var flymekanikeren, oppfinneren og den kontroversielle ufo-entusiasten George Van Tassel, som i 1953 hevdet å ha fått besøk av et romskip fra planeten Venus. Byggeprosjektet ble påbegynt fire år etter ufo-møtet. I et gammelt intervju med en lokal tv-stasjon forteller Van Tassel at romvesenet skal ha informert ham om at metallbruken i moderne bygg «forstyrrer radiobølger og interplanetariske tankeoverføringer».

Den elleve meter høye domen med 16 rektangulære vinduer skal ifølge Atkinson være USAs eneste akustisk perfekte lydkammer i tre.

– Et par tusen mennesker besøker oss hvert år, forteller hun.

– De aller fleste er interessert i lydbad-opplevelsen, men vi får også mange henvendelser fra musikere som ønsker å spille inn her på grunn av byggets unike akustikk.

SYNGENDE KRYSTALLER

Noen slår på en gong i «avslapningsområdet» utenfor. Et eldre ektepar som ligger og svaier i hver sin hengekøye, kommer seg raskt på bena. Inne i Integratron må skoene av før alle de 20 deltagerne, én etter én, klatrer opp stigen til lydkammeret i annen etasje.

En av de tre søstrene som nå eier bygningen, 60 år gamle Joanne Karl, er dagens lydhealer og sitter med bena i kors. Foran henne står ni krystallboller i varierende størrelse. Hver krystall er tilpasset kroppens forskjellige «chakras», eller energisentre, for å skape maksimal avslapning.

Hun dunker et par ganger på en messinggong.

– Velkommen til lydbad. La lydene overstrømme deg og gi deg hen til opplevelsen. Jeg vil også minne om at snakking og snorking er strengt forbudt.

Som Kygo

Musikkterapeut og førsteamanuensis ved Griegakademiet, Viggo Krüger, er skeptisk til lydbad-trenden.

– Som musikkterapeut er jeg jo opptatt av det motsatte. At musikk er noe aktivt som man driver med i sosiale sammenhenger enten i band, kor eller som konsertgjenger. Jeg er litt kritisk til passive lydbad som duller med deg. Fenomenet er vel i slekt med mindfulnessbølgen. Ro, avslapning og balanse i tilværelsen er viktig for mange.

Han trekker paralleller til moderne lydbad og den tyske musikkterapien Snoezelen, som bruker lyd som sansepåvirkning og avslapningsmedium tilpasset funksjonshemmede og andre som er frarøvet aktivitet.

– Lydbad gjør deltagerne til passive mottagere. Man kan nesten si det samme om moderne popmusikk. Låtene til for eksempel Kygo og Alan Walker er laget for å tilfredsstille. De hverken utfordrer eller gir oss noe å tenke på. Det er et nytt samfunnsfenomen at musikken skal være glatt, passiv og stimulerende, sier Krüger.

Jeg er litt kritisk til passive lydbad som duller med deg. Fenomenet er vel i slekt med mindfulnessbølgen

VIGGO KRÜGER — musikkterapeut og førsteamanuensis ved Griegakademiet

STIMULERENDE

Tilbake i Bergen, har alle veltet seg ut av slyngen og satt seg til rette ute i fellesområdet. En av de yngste i gruppen, lydbad-debutant Elise Årdal (26), drikker sakte av detox-teen som er satt frem.

– Jeg kjente det skikkelig godt i brystet. Akkurat da all lyd plutselig stoppet. Oi, liksom. Det er nesten som at jeg tenker at man kan gjøre dette i stedet for å gå til psykolog.

Fakta: Utvalgte lydbad i Norge

I Oslo arrangeres det jevnlige «gongbad» i Emanuel Vigeland Mausoleet, ledet av Gongmestrene Tor Arne Håve og Anne Siri.

Lydspa i yogastudioet Yogavayu i Bergen sentrum.

Healer Morten Eriksen holder omreisende kurs i lydhealing og meditasjon

Venninneparet Hilde Foss (43) og Wenche Johnsen (43) har begynt å forsyne seg av fruktfatet og biter med energibar.

– Det var deiligere denne gangen enn forrige, sier Johnsen.

– Jeg kjente at lydene, vibreringene virkelig gikk dypt inn i kroppen. Du får en sånn stillhet over deg. Du sover, men samtidig ikke.

Hun blir stille et øyeblikk, før hun henvender seg til lydbad-lærer Bakke som har funnet seg en plass på gulvet.

– Birgitte, tror du lyd kan trigge sult?

– Ja, det er faktisk noen som hevder det, sier Bakke.

Johnsen ser bort på venninnen, som nikker anerkjennende.

– Jeg fikk grådig lyst på ferske reker. Man får vel nesten lytte til kroppen og kjøpe det?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.