Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Jordbruk 2.0. Sliter du med irritabel tarm, er det dessverre ikke bare å stikke til skogs og ta seg en neve jord. – Dette er komponenter av jord, som er produsert på en måte som gjør at de er helt rene, uten tungmetaller og annen forurensning, sier Trosvik.

Jordbruk 2.0. Sliter du med irritabel tarm, er det dessverre ikke bare å stikke til skogs og ta seg en neve jord. – Dette er komponenter av jord, som er produsert på en måte som gjør at de er helt rene, uten tungmetaller og annen forurensning, sier Trosvik.

Hvorfor spiser barn jord?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tre norske forskere mener de kan ha funnet svaret.

At tarmen og mangfoldet av bakteriene der er viktige for menneskers helse, støttes opp av stadig ny forskning. Men hvordan fikse en tarm som har mistet viktige bakterietyper?

Mange tyr til probiotika, men tre forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) mener de er på sporet av noe langt mer virksomt: jord, eller snarere visse isolerte stoffer fra jord, skriver forskningsmagasinet Apollon.

Fakta: Jordspising

Forskere ved Universitetet i Oslo har skilt ut stoffer fra skogsjord som de mener kan gjøre underverker for folk som sliter med tarmproblemer.

– Resultatene våre har vært overraskende gode, sier Pål Trosvik, mikrobiolog og forsker ved UiO.

Han forteller at forskningen deres viser at jordstoffene påvirket miljøet i tarmen på en god måte, bakteriene som mange med tarmproblemer mangler, begynte å trives igjen. Bakteriene som ikke er så heldige, ble slått tilbake.

Jordspiserne

Såpass vanlig er det å spise jord at det har et eget ord: geofagi. Mange pattedyr, og ikke minst menneskebarn, liker å putte jord i munnen. Forskerne tok utgangspunkt i at dette sannsynligvis har en grunn, ellers ville evolusjonen ha satt en stopper for det.

De hadde også i bakhodet at folkeslag som lever tett på naturen, og jorden, ofte har et rikere mangfold av tarmbakterier enn typiske vestlige, urbane mennesker – og i stor grad slipper unna sykdommer som diabetes og allergi.

Forskerne prøvde derfor å lete etter stoffer i jorden, som gjør noe bra for tarmbakteriene.

– Jorden vi bruker består av dekomponerte deler av planter, sopp og dyr, en nedbrytning som har pågått i tusener og millioner av år, sier Trosvik.

Der såkalt probiotika handler om å tilføre tarmen noen få bakterier som blir sett på som sunne, handler dette om å endre hele miljøet.

– Dette er storskala manipulering av et helt økosystem, forteller Trosvik.

Dekonstruert jord

Med på laget er også forsker ved UiO Eric de Muinck, og professor emeritus Jan Raa, sistnevnte har en lang karriere bak seg som mikrobiolog og gründer. Han har finansiert forskningen gjennom selskapet Ederagen.

Trekløveret sendte nylig inn patentsøknad under det noe poetiske navnet dekonstruert jord.

På et vis handler dette om å hjelpe moderne mennesker med å finne tilbake til noe sunt, som vi muligens har mistet, ved for eksempel å vaske hver eneste gulrot og potet fri for jord.

– Vil dere få oss tilbake til naturen igjen?

– Ja, men en måte som Mattilsynet synes er akseptabel, sier Trosvik.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.