Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Venn og/eller fiende. For å bli bedre må alle – som for eksempel langrennsløper Anders Aukland på bildet – presse kroppen. Man må altså både styre unna melkesyren – og oppsøke den.

Venn og/eller fiende. For å bli bedre må alle – som for eksempel langrennsløper Anders Aukland på bildet – presse kroppen. Man må altså både styre unna melkesyren – og oppsøke den.

Melkesyre opp til ørene?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nei, det er ingen direkte sammenheng mellom melkesyre og utmattelse.

«Jeg fikk melkesyre opp til ørene.» «Jeg kjente virkelig på melkesyren.» Hvor ofte har du hørt det fra idrettsutøvere som har tatt seg fullstendig ut?

Selv om vi ofte måler høy «melkesyre» når vi er fysisk utmattet, betyr ikke dette at det er en direkte sammenheng mellom melkesyre og utmattelse, forklarer Gøran Paulsen, professor ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole (NIH):

– Musklene danner laktat, som er en base – ikke melkesyre, som altså er en syre. Dermed ligger den grunnleggende misforståelsen i bruken av selve ordet melkesyre.

Professoren har gjennomgått en rekke internasjonale forskningsartikler.

Den mest inngrodde misforståelsen om melkesyre, altså laktat, er at melkesyre er en klar konsekvens av lav oksygentilgjengelighet i muskelcellene.

«Det er en av de klassiske feilene i vitenskapens historie», sa George A. Brooks, en av de fremste forskerne på muskelmetabolime, til The New York Times allerede i 2006.

Han pekte på at laktat er et drivstoff, og ikke et etsende avfallsprodukt, og mente at «grunnen til at godt trente idrettsutøvere kan presse seg over så lang tid, er fordi den intensive treningen deres får musklene til å tilpasse seg, slik at de lettere og mer effektivt absorberer melkesyre».

Bremser deg for å unngå skade

Laktat er et stoffskifteprodukt av glukose i cellene.

Glukose nedbrytes normalt til pyruvat (pyrodruesyre) og videre til karbondioksid, vann og energi i glykosen dersom det er nok oksygen til stede. Hvis oksygentilførselen er redusert, brytes glukose ned til melkesyre. Når melkesyre gir fra seg et hydrogenatom, blir det til laktat. Laktat er anionet til melkesyre. Produksjonen av laktat i cellene øker med andre ord når det er mangel på oksygen, som for eksempel ved intens trening.

– Ingen er uenig i at stor laktatproduksjon oppstår i situasjoner der muskulaturen jobber hardt og stivner. Men laktat er ikke i seg selv et avfallsprodukt som gir muskulær tretthet. På flere måter kan faktisk laktat motvirke muskeltretthet, sier Gøran Paulsen.

Det som gjør at musklene taper kraft og stivner når du tar deg helt ut i en treningsøkt, er rett og slett en nødvendig fysiologisk bremsemekanisme som inntreffer for å beskytte kroppen din mot å bli skadet, forklarer han.

Godt for hjernehelsen

Laktat gir hverken smerter, ubehag eller stølhet etter trening.

Og måling av laktat kan være et godt verktøy for å måle treningsintensitet. I tillegg kan laktat ha positive effekter på andre deler av kroppen:

– Energien skyfles over dit den trengs mest. Laktat som transporteres ut av en muskelcelle, kan tas opp av andre muskelceller, enten i samme muskel eller andre muskler og organer, som hjerne, lever, nyrer og hjernen, sier Paulsen.

Neste gang du «kjenner på melkesyren», er det altså greit å vite at laktatproduksjonen kan være et tegn på utmattelse, men at muskeltrettheten til syvende og sist er en bremsemekanisme som skjer for å hindre at kroppen går på en skikkelig smell.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.