Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hjerte for trening

Tekst

Hjerteflimmer hindrer ikke Oddvar Brå i å trene fire–fem ganger i uken. Men han oppsøker ikke lenger kjelleren.

Ifjor ble du operert for hjerteflimmer. Hvordan er formen?

– Forsåvidt bra, selv om jeg ikke er like sprek som før, etter at legene rotet i hjertet mitt i fem timer.

Operasjonen hindret deg ikke å delta i langløpet Marcialonga i vinter. Hvordan gikk det?

– Ikke spesielt bra, men det hadde ikke noe med hjertet å gjøre. Fikk kyssesyke i vinter, og greide ikke å trene særlig. Men nå kan jeg trene som normalt igjen.

Hvordan er det mulig med hjerteflimmer?

– Flimmeret mitt er spesielt, og jeg slipper å ta blodfortynnende medisiner. Hos de fleste arter flimmeret seg ved at hjertet slår fort i en kort stund før pulsen blir normal igjen, men hos meg varte flimmeret til slutt 24 timer i døgnet. Pulsen slo bare halvfort, og jeg ble vant til å være i dårlig form.

Hvor lenge tror du at du har hatt det?

– Vanskelig å si. Jeg fikk konstatert hjerteflimmer først 20 år etter at jeg la opp, men husker en del rare hendelser. For ti år siden løp jeg en etappe i et mosjonsløp, og merket jeg ble helt rar. Trodde det skyltes varmen.

Hvordan trener du nå?

– Jeg prøver å holde det i gang fire–fem ganger i uken. Løper om sommeren og går på ski om vinteren, men orker ikke å stå opp klokken syv om morgenen eller trene sent på kvelden lenger.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

Foto:

Tar du deg ut?

– Nei, når en har passert 60, trenger en ikke å gå helt i kjelleren.

Hva var den største overgangen fra å leve for og av idretten, til å bli mosjonist?

– Jeg var kanskje litt utypisk, siden jeg holdt meg i alvorlig god form ganske lenge etter at jeg la opp.

Hvorfor holdt du trykket oppe så mye?

– Jeg liker å holde meg i form, og fikk også muligheten siden jeg ble trener i Team Postgiro, et rekruttlag under Norges Skiforbund. I stedet for å se på treningene, ble jeg med. Jeg kunne løpe fra guttene. Det var morsomt for meg, men ikke for dem.

Har du trent andre idretter etter at du la opp?

– Har drevet en del med friidrett og tok ett gull, én sølv og fem bronse i 20 kilometer terrengløp etter at jeg la opp som skiløper. Har løpt 5000 på 14.09 og 10.000 på 29.33.

Har du noengang angret på treningsfilosofien din?

– Kanskje jeg burde vært mindre tøff og unngått sykdom, men samtidig var det nettopp denne tøffheten som gjorde at jeg kunne sette prikken over i-en.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.