Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Holder superhelt levende

Tekst

Jeff Lemire (37) er en av de mest talentfulle, allsidige og produktive tegneserieskaperne som har dukket opp de siste årene. Oppveksten på den canadiske landsbygden utenfor Ontario preger de fleste seriene – enten det dreier seg om kritikerroste tegneserieromaner, sci-fieller superhelter.

De samme temaene går som en rød tråd gjennom historiene hans, nemlig ensomhet, barndom, fraværende fedre, ødemarken – og ishockey.

– Jeg vokste opp i et veldig øde og isolert område, hvor det var få andre unger i nærheten, og absolutt ingen som delte mine interesser, fortalte Lemire da D2 møtte ham under festivalen Oslo Comics Expo.

Tegneserieromantrilogien «Essex County» , kåret til en av 2000-årenes beste canadiske romaner, handler om en ensom gutt på en gård som minner sterkt om Lemires eget barndomshjem.

Hans kommersielle gjennombrudd, den dystopiske serien «Sweet Tooth», handler om en ensom gutt som vokser opp i en hytte i skogen, etter at store deler av verdens befolkning er utryddet av en pest. Farsrollefigurene til begge de foreldreløse hovedpersonene viser seg å være tidligere hockeyproffer.

– Jeg tror man blir mest påvirket av ting som skjer tidlig i livet ditt. Jeg følte meg svært isolert som barn, men nettopp ishockey er en viktig del av den canadiske identiteten, og det var den ene tingen som forente alle, også unger som var mest opptatt av tegneserier, som meg selv.

Etter disse suksessene, fikk Lemire en viktig rolle i DC Comics’ 2011-relanseringen av forlagets superhelter. Han tok med sine interesser inn i seriene, utenom hockey.

– Nei, det har jeg ikke klart å skvise inn ennå. Bortsett fra i en historie med «Green Arrow». Jeg jobber med det!

Lemire har skrevet opp mot fire månedlige superhelttitler samtidig, alt fra gamle kjenninger som Superboy og Green Arrow til mindre kjente navn som Animal Man (5) og John Constantine. Lemire fortsetter med «Animal Man» fremover, men trapper nå ned på superheltene til fordel for mer personlige historier.

– Da jeg startet å lage serier for drøye ti år siden, var planen å skaffe meg en vanlig jobb og lage serier på fritiden. Nå håper jeg at jeg har nådd et nivå der jeg kan lokke mine superheltlesere over til mine mer personlige serier.

I august begynner miniserien «Trillium» (6). Lemire beskriver den som en kjærlighetshistorie i science fictiondrakt.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.