Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Spenning i Oslos gater. I «Sabotør» blir unggutten Johan involvert i Osvald-gruppen. Her haster han og en kompanjong over Hammersborggata i Oslo.

Spenning i Oslos gater. I «Sabotør» blir unggutten Johan involvert i Osvald-gruppen. Her haster han og en kompanjong over Hammersborggata i Oslo.

– Det er uten tvil mange historier fra krigen som ikke er fortalt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Krigen blir aldri gammelt nytt. Nå kommer tegneserien om de kommunistiske sabotørene i Osvald-gruppen.

– Andre verdenskrig er ganske tidløs. Det er uten tvil mange historier fra krigen som ikke er fortalt. Når boken er utgitt og jeg tar den med på turné i Norge, kommer jeg sikkert til å treffe folk med like interessante historier som de jeg tar for meg i denne boken, forteller tegneserieskaper John S. Jamtli.

Røverhistorier

9. april lanserer han tegneserien «Sabotør», som tar utgangspunkt i den såkalte Osvald-gruppen, ledet av motstandsmannen Asbjørn Sunde. I årene 1941 til 1944 var Osvald-gruppen de mest effektive sabotørene i den norske motstandsbevegelsen, og anslås å ha stått bak nærmere 200 aksjoner.

Fakta: JOHN S. JAMTLI

tegneserien «Sabotør» Cover - -

Illustratør og tegneserieskaper, født 1982.

«Sabotør» utgis på Cappelen Damm mandag 9. april.

«Sabotør» har undertittelen «En røverhistorie fra krigsårene». Hovedpersonen Johan er løst basert på Jamtlis egen bestefar.

– «Sabotør» tar for seg en rekke historiske hendelser og episoder, og min måte å inkludere flere av disse i samme historie på, er ved å la dem bli fortalt gjennom en fiktiv hovedperson. Bestefar ble fengslet og sendt til Falstad, men klarte å rømme. Det samme gjør også bokens Johan. Men der bestefaren min dro til Skottland og ble opptrent som kommandosoldat, møter bokens Johan Osvald-gruppen, og blir dratt inn i en katt-og-mus-lek med noen av Gestapos verste agenter, forteller Jamtli.

Konseptdesign

Han vokste opp i en kreativ familie i Mo i Rana. Han ble tidlig en dreven tegner, og drømte om å bli regissør da han begynte ved Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg i 2003.

– Jeg var interessert i å lage actionfilmer, men i Kabelvåg la de vekt på kunstfilmer, folk som ropte ut mot havet i et kvarter, sånne ting. Jeg gikk over til kunstlinjen, og tenkte på hva jeg kunne jobbe med, med tegning som utgangspunkt. Det var der jeg kom inn i concept art, altså karakter- og miljødesign som skal fungere som inspirasjon til filmer og videospill, sier Jamtli.

På Jamtlis CV står blant annet «Død snø», «Hansel and Gretel: Witch Hunters» og «Kommandør Treholt og ninjatroppen» – sistnevnte regissert og skrevet av Thomas Cappelen Malling.

– Allerede i 2011-2012 snakket jeg og Thomas om en film om Asbjørn Sunde og Osvald-gruppen. Det har blitt laget ulike typer dramatiseringer om dem før, men deres historie har aldri blitt fortalt på denne måten før. Det var vel et sensitivt tema: Sunde var kommunist, og ble dømt for spionasje for Sovjetunionen på femtitallet. Gruppen stjal våpen fra Milorg, og gjennomførte en rekke bankran for å holde seg gående, da de ikke fikk ordentlig støtte fra russerne, forklarer Jamtli.

Fransk-belgisk stil

«Sabotør» er tegnet i den fransk-belgiske stilen, kjent gjennom tegneserier som eksempelvis «Asterix», «Lucky Luke», «Sprint» – og norske «Krüger & Krogh», som brakdebuterte i 2014 med det nitid detaljorienterte albumet «Brennpunkt Oslo».

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

– Da jeg så «Krüger & Krogh» og så hva de fikk til med den fransk-belgiske stilen, ble jeg inspirert, og forsøkte meg på å få til noe lignende. Det er en helt fantastisk tegneserie. Jeg forsøkte å gå inn i detaljene så mye som mulig, men til syvende og siste er jeg én person, mens skaperne av «Krüger & Krogh» er tre. Jeg er ikke skolert som verken journalist eller historisk researcher, så jeg må gjøre alt etter mine egne evner. Rent stilmessig har jeg lagt opp til at det skal være på samme nivå som et «Sprint-album», forteller Jamtli.

Han tror ikke det blir flere historier om sabotøren Johan, men hvem vet – saftige krigshistorier finnes det mange av, og Andre verdenskrig synes aldri å slutte å fascinere.

– Hvorfor krigen er et så populært tema, er litt vanskelig å svare på. Som alt annet, går det vel i bølgedaler. Akkurat som jojoen.

* (Vilkår)