Lær å holde igjen på trening med Johan Kaggestad.

Tekst
I FORM. Selv toppidrettsutøvere opplever at trening kan gå i bølger, sier Johan Kaggestad

I FORM. Selv toppidrettsutøvere opplever at trening kan gå i bølger, sier Johan Kaggestad

Johan Kaggestad lærer deg å holde det gående med forsiktig trening.

Fakta:

Kom i form med Johan Kaggestad (70)
Med dette programmet kommer du deg opp av sofaen og i form – uten å bli skadet. Kaggestad trente Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. I dag holder han foredrag, skriver bøker om trening og er ekspertkommentator.

Uke 3: Bedre form

– Det er lurt å legge inn litt roligere trening i den tredje uken, sier Johan Kaggestad og legger til:

– Kroppen og hodet trenger tid til å fordøye treningen som er gjort, særlig for en som ikke har trent på en stund. At det går tyngre er en naturlig konsekvens av at du har brukt muskler du ikke visste du hadde.

En skal selvfølgelig holde det gående, gjøre sine økter, men også være klok og holde igjen. Å tenke langsiktig er kanskje uvant i disse tider, da alt skal komme rekende på en fjøl.

– Når en begynner å trene, opplever en ofte stor fremgang i begynnelsen. Men før eller siden kommer en til å stagnere, det skjer med alle. Selv Marit Bjørgen opplever at treningen kan gå i bølger, sier Kaggestad.

Denne lille mentale og fysiske nedturen kan lure mange til å gi opp. Det bør en ikke gjøre, mener Kaggestad. For selv om du ikke nødvendigvis føler at du er blitt i særlig bedre form, så er du gjerne blitt det. Du merker det bare ikke så lett, fordi kroppen er litt stinn av trening. 

– Da er det alltid lurt å se seg selv i speilet og spørre: «Er jeg ikke sprekere enn før jeg begynte?» Som regel er svaret ja, og da har en den bekreftelsen en behøver for å fortsette, sier Kaggestad.

Å bevege de støle musklene er smartere enn å sitte rolig.

– Bevegelse medfører økt blodgjennomstrømning, som leger raskere, sier Johan Kaggestad.

 

Fakta: Treningsforslag uke 3

Dag 1
A 10 min gange.
B 2 x 6 min med vekselsvis 30 sek løp/30 sek gange.
C 5 min rask gange.
D 2 x 3 min løp, med 2 min gange mellom øktene.
E 5 min rask gange.
F Styrketrening*.

Dag 2
A 45 min rask gange, eller avvekslende rask gange og jogg.
B Styrketrening*.

Dag 3
A Hviledag.

Dag 4
A
1 time rask gange.

* Kaggestad anbefaler i tillegg lett styrke- og bevegelighetstrening tre ganger per uke. For eksempel: Sit-ups, armhevninger med knærne i bakken, ligg på magen og hev brystkassen (ryggtrening), knebøy med 90 grader mellom legg og lår (bli der i noen sekunder). Repetisjoner: 10.

Fakta: Visste du at

▶ Vi sitter i gjennomsnitt stille 70 prosent av tiden vi er våkne.

▶ Selv om vi lever lenger og spiser sunnere, er vi i ferd med å sitte oss ihjel. Høyst trolig vil neste generasjon leve kortere og være mindre funksjonsfrisk enn generasjonen før, for første gang på lang tid.

▶ Et forskerteam ved Ball State University i Indiana i USA har funnet ut at spreke 80-åringer er i bedre form og har bedre livskvalitet enn utrente 40-åringer.

Se også:
Kom i form uke 2: Variasjon
Kom i form uke 1: Aktivitet og hvile

RETT TIL HIMMELS: Flymaten løftes til nye høyder med stjernekokker, salt og sukker.
BAKESKOLEN: Sverre Sætres surdeigsbrød er en tålmodighetsprøve.
SKIGUIDEN: I italienske Courmayeur kan pudderet nytes i ro og fred.
MITT KJØRETØY: Rektor Janecke Aarnæs kjører en rampete Saab kabriolet.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk