Overrask deg selv

Tekst

Jo eldre du blir, desto viktigere er det å variere treningen og utsette deg for noe nytt.

Fakta:

Kom i form med Johan Kaggestad (70)
Med dette programmet kommer du deg opp av sofaen og i form – uten å bli skadet. Kaggestad trente Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. I dag holder han foredrag, skriver bøker om trening og er ekspertkommentator.

Kom i form 2/10
Uke 2: variasjon

Etter én ukes trening står den vanskelige annenuken for tur. Kanskje er førsteukens fire økter unnagjort, men den etterlengtede oppturen er ennå ikke kommet. Formen virker ikke å være bedre, og det kan hende det er et lite slit akkurat nå. Da er du der du skal være. Å være tung og trøtt etter oppstarten, er normalt.

 – Da er det lurt å variere treningen, sier Johan Kaggestad.

 – Ensidig trening er den sikreste veien til stagnasjon, og enda verre: Det gir økt sannsynlighet for skader.

En skulle tro at de som vil bli gode til noe, bør gjøre det samme hele tiden – men slik er det ikke.

 – Å trene allsidig gir en variert blodgjennomstrømming, som igjen er skadeforebyggende. Å løpe er bra for ben og lunger. Å gå på ski er også glimrende for overkroppen, samtidig som det skåner bena. Det er et vell av aktiviteter å gyve løs på: En kan spille ball, svømme, danse, padle, sykle, hva som helst, bare en er i bevegelse, sier Kaggestad.

Å gjøre nye øvelser, styrketrening især, kan vekke til live muskler du ikke visste du hadde.

 – God, gammeldags stølhet er ikke farlig. Stølheten er alltid verst den andre dagen, så det kan være lurt å trene også dagen etter styrketreningen, slik at stivheten ikke blir så ille likevel, sier Kaggestad.

Fakta: treningsforslag UKE 2

Dag 1
A Gange i 10 min.
B 2 repetisjoner à 5 min med avvekslende jogg/gange i 30 sek. Gå rolig i 2 min mellom repetisjonene. 
C 2 x 1 min jogg, 1 min rolig gange i pausen. 
D Gange i 10 min.
E Styrketrening*.

Dag 2
A
Gange i 10 min.
B Finn en bakke det tar ca. 1 min å gå raskt opp. Gjør det 5 ganger med god intensitet, gå rolig ned igjen før neste innsats. 
C Rolig gange i 5 min.
D 1 min jogg og 30 sek gange i 5 min. 
E 10 min gange.
F Styrketrening*.

Dag 3
Vær kreativ. Hva med å svømme, ro, sykle eller danse? Tid: 30 min til 1 t.

Dag 4
Rolig tur i skogen. Gjerne med enkle styrkeøvelser* underveis, bruk trær, grener, stener som belastning.

* Sit-ups, armhevninger, ligg på magen og hev brystkassen (ryggtrening) og knebøy. Repetisjoner: 10.

Fakta: VISSTE DU at

Ingrid Kristiansen ble europamester på 10.000 meter i 1986 og ville ha tatt igjen årets europamester med to runder, men hun var også en habil skiløper. Som småbarnsmor så hun muligheter: Ungen ble plassert i joggevogn eller pulk, en ekstra treningseffekt når hun forserte bakkene fra Ullevålseter til Frognerseteren. Trenende birkebeinere måtte bite i seg forfengeligheten og se seg forbigått av en vever kvinne med pulk.

Henrik Ingebrigtsen sparer bena ved å løpe intervaller i dypt vann med flytebelte rundt magen.

 

Se også:
Emulsjonsteorien: Lær å lage perfekt saus med Guro Helgesdotter Rognså.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk