Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Superhelt. Med albumtitler som «Night Dreamer», «Phantom Navigator», «Super Nova» og «The Soothsayer» har det kanskje ligget i kortene at saksofonkolossen Wayne Shorter (85) skulle utgi en tegneserieroman sammen med musikken sin. Nå er boken og trippelalbumet «Emanon» her.

Superhelt. Med albumtitler som «Night Dreamer», «Phantom Navigator», «Super Nova» og «The Soothsayer» har det kanskje ligget i kortene at saksofonkolossen Wayne Shorter (85) skulle utgi en tegneserieroman sammen med musikken sin. Nå er boken og trippelalbumet «Emanon» her.

85 år gammel jazzlegende debuterer med tegneserie

Tekst

Vil du få varsel hver gang Audun Vinger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Wayne Shorter klinker til med storverket «Emanon».

Det finnes flere måter å gå inn i alderdommen på. Om man er jazzmusiker, er det tydeligvis bare å kjøre på til man ikke kommer lenger. Som medlem og medkomponist i et av Miles Davis’ sentrale band i andre halvdel av 60-tallet, og senere i det epokegjørende og populære fusion/jazzrockbandet Weather Report, og ikke minst som mangslungen soloartist underveis, har amerikanske Wayne Shorter skrevet seg inn i musikkens viktigste historiebøker med sine umiskjennelige tenor- og sopransaksofoner.

Fakta: «Emanon»

Trippelalbum av Wayne Shorter med tilhørende tegneserieroman

bluenote.com

Utgitt på Blue Note Records.

Han har også lagt igjen klare spor etter seg i pop og rock, med den overveldende saksofonsoloen på Steely Dans «Aja» og sterke samarbeid med artister som Joni Mitchell. Platekarrieren har vart siden 1959. 85 år gamle Shorter kunne ha surfet på den inn i solnedgangen. Men han velger i stedet å tenke stort og klinker til med et trippelalbum med tilhørende tegneseriebok, et høyreist storverk kalt «Emanon».

Boken

Det grafiske er en fantasirik fremtidsfabel med afrofuturistiske trekk, om en helteskikkelse ved navn Emanon (no name baklengs) som forsøker å frigjøre de nedsløvede og undertrykte innbyggerne i verdenen Ypnos, der makt og massemediene holder befolkningen nede. Kraften til frigjøring finnes i oss alle, og Emanon kan utløse den.

Her finnes allusjoner til svart frigjøringskamp og de store teknologiselskapenes makt over menneskene, men også til parallelle univers, slike som kan eksistere side om side, for eksempel når musikere improviserer sammen. Muligens. Episk, vil man absolutt kunne si, men også kosmisk og komisk. Tegningene i boken er laget av Randy DuBurke, til et manus av Monica Sly og tegneseriefan Shorter selv.

Musikken

Grunnbandet er kjent: Brian Blade (trommer), John Patitucci (bass) og Danilo Perez (piano), men komposisjonene oppleves også med det 34 mann store Orpheus Chamber Orchestra. Wayne Shorter har vært med en stund, og har ikke behov for å gå stille i dørene. Hvorvidt man finner ekstra gevinst i å lese samtidig som man lytter til komposisjonene, er noe uklart, men Shorter gjør absolutt sitt for å utvide albumformatet og musikkens muligheter.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.