Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Hva skjer når man kobler noen av landets morsomste musikere og klesdesignere med samtidsdans? Det kan være litt av hvert. Forestillingen «Flakkande røynd» fremvises på Galleri Golsa i Oslo i helgen.

Hva skjer når man kobler noen av landets morsomste musikere og klesdesignere med samtidsdans? Det kan være litt av hvert. Forestillingen «Flakkande røynd» fremvises på Galleri Golsa i Oslo i helgen.

Dette er både moteshow, konsert og danseforestilling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Audun Vinger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Forestillingen «Flakkande røynd» lover mye.

Å skrive om musikk er som å danse om arkitektur, heter det i et gammelt og utslitt munnhell. Men mange vet jo at det er fullt mulig å gjøre begge deler, og med fruktbart resultat. Man kan også danse om mote og musikk.

Det er i alle fall det danserduoen Rannei Grenne (31) og Solveig Styve Holte (34) gjør i danseforestillingen «Flakkande røynd», som skal fremføres på Galleri Golsa ved Alexander Kiellands plass i Oslo første helgen i februar.

Fakta: «Flakkande røynd»

Danseforestilling

Fremføres på Galleri Golsa, Oslo, fredag 1.–søndag 3. februar.

blackbox.no/tittel/flakkande-roynd/

Skjønt, det skal ikke danses om noe, her går de tre kunstformene snarere opp i en ny enhet og et kreativt fellesskap oppstår, der de forskjellige kunstneriske prosessene og usikkerhetsmomentene ved dem blottlegges. Det loves en liveopplevelse som overskrider moteshow, konsert og danseforestilling. Dansen fremføres også i et gallerirom, der publikum sitter tett på og ikke bare er passive betraktere på avstand.

«Flakkande røynd» er tidligere blant annet satt opp i Trondheim Kunsthall og på Moldejazz, og utvides denne helgen med ekstra vekt på utforskning av de lydlige og visuelle aspektene ved samarbeidet.

Springbrett

Grenne og Holte, som har utdannelse innen kunst og samtidsdans fra Stockholm og Oslo, forteller at de har vært spesielt opptatt av koreograf og danser Merce Cunninghams epokegjørende ideer om frihet, og ikke minst hans tverrkunstneriske samarbeid med den radikale komponisten John Cage og kunstneren Robert Rauschenberg, fra midten av forrige århundre og ut.

Rom for tilfeldigheter og at de forskjellige kunstformene kunne dele scene uavhengig av hverandre, var noen av hans kunstneriske kjennetegn.

– Vi har brukt Cunningham mer som et springbrett, eller stupebrett, for å utforske hvordan vi kan bruke dansehistorien til å se fremover. Og derifra transformere eller bryte ned dette materialet, ut ifra vårt eget ståsted, vår egen kraft og disiplin i vår samtid, sier Grenne.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Tverrfaglig

Tittelen «Flakkande røynd» kan kanskje også forklares som skiftende virkelighetsoppfatning. Flakkende og usikker er ikke alltid positivt ladede ord i vår tid, men for duoen skaper dette større muligheter til å skape noe som er både komplekst og lettbent. Det siste er vel utvilsomt en fordel i dansen.

Men man er ikke nødt til å se mot tidligere tider, heller. Den norske duoen har med «Flakkande røynd» inngått et kreativt samarbeid med to andre duoer som har gjort seg bemerket på særs morsomt og nytenkende vis innen sine profesjoner; musikerne Heida Karine Johannesdottir og Anja Lauvdal (tidligere kjent som Skrap), og klesdesignerne Ida Falck Øien og Harald Lunde Helgesen i HAiKw. Samarbeid, lek og frihet er nøkkelord for alle.

– Både musikerne og kostymedesignerne har jobbet ut ifra vår teknikk med å sample og transformere allerede eksisterende materiale. Invitasjonen fra oss inn i prosjektert var trioen Cunningham/Cage/Rauschenberg, og derifra jobbe fritt etter ønske og interesse. Utover i prosessen har vi også blitt mer interesserte i hverandres arbeid og det vi skaper sammen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.