Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse podkastene takler feminismen vidt forskjellig

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Her er fire podkaster om feminisme.

Red Scare

Amerikansk podkast som harselserer med samtiden, produsert via Patreon.

Hvis dagens Amerika har lært oss noe, så er det at politisk ukorrekthet er en vogue.

Podkasten «Red Scare» har denne trenden som grunnpilar. De to kulturelle observatørene Dasha Nekrasova og Anna Khachiyan er med ufiltrert sarkasme, kontroversielle utspill og et politisk ukorrekt syn på samtiden blitt New Yorks nye it-jenter.

I «Red Scares» politisk udefinerbare univers, blir alt fra feminisme, Metoo-bevegelsen, neoliberalisme og Trump harselert med. I de timeslange episodene skisserer de venstreorienterte vertene en alternativ feminisme for desillusjonerte millenials, og fremmer ideen om at nihilisme er det viktigste opprøret man kan delta i.

Dagsaktuelle hendelser er utgangspunktet for samtalene deres, proppet med vitser som det av og til føles litt ulovlig å le av.

Oppoverbakke

I episoden «Big Masculinity», diskuteres Gillettes seneste reklamekampanje. Barberhøvel-merket har gjennomgått et hamskifte, vil distansere seg fra «giftig maskulinitet» og håper å vinne kunder i det kulturelle skiftet som oppsto etter Metoo. Men er det ikke egentlig kynisme forkledd som ektefølt engasjement?

Dette oppsummerer alt det som ifølge «Red Scare» er feil med moderne feminisme. De mener feminister blir fremstilt som en underdog som kjemper en kamp i konstant oppoverbakke, når det egentlig er feminismen som dominerer den kulturelle mainstreamen.

«Red Scare» vil skrote «lean in»-feminismen og heller spørre: Hvorfor får ikke kvinner lov til å være like ille som menn?

Roper høyt

Selv om den ironiske trollingen ikke alltid er kjernen i podkasten – sammen med den kritikerroste forfatteren Simon Reynolds, viet de en episode til den avdøde skribenten Mark Fischer og K-punk-bevegelsen – er det nettopp den fryktløse sarkasmen som gjør podkasten får rundt 90.000 kroner i månedlige donasjoner fra fans som ikke kan få nok.
Dem som ventilerer det ingen andre tør å si, kan tross alt nå ganske langt i verden.

Guys We Fucked

Podkast om seksualitet og feminisme, selvprodusert.

«Guys We Fucked» er en selvproklamert «anti slut-shaming»-podkast om sex og feminisme, med over én million ukentlig lyttere. Siden 2013 har komikerne Krystyna Hutchinson og Corinne Fisher intervjuet menn de selv har hatt sex med, eksperter og sexologer for å bryte ned tabuer og bidra til økt sex-positivisme i verden.

The Guilty Feminist

Podkast som hyller kvinner som føler seg som utilstrekkelige feminister, selvprodusert.

«Jeg er en feminist, men ...» I denne prisbelønnede podkasten, gjør australske Deborah Frances-White sport av å utfordre etablerte tanker om hva det egentlig innebærer å kalle seg en feminist, mens hun slår humoristisk mynt på alle blemmene man kan begå når man forsøker følge dogmatiske regler i et samfunn i konstant forandring.

BBC Woman’s hour

Britisk radioprogram som tar for seg det kvinnelige liv, produsert av BBC.

BBCs «Woman’s Hour», som hadde første sending 7. oktober 1946, er trolig det lengstgående feministiske innslaget på radio. De 45 minutter lange episodene har en litt mer konservativ og nyhetsbasert tone enn mange av podkastene som spilles inn fra verdens soverom, men mellom innslag om Ruth Bader Ginsburg og skilsmisse-råd, finner man heldigvis også bekkenøvelser.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.