– Vi diskuterte at det noen ganger virker som om kvinnelige kunstnere må jobbe mer enn menn for å oppnå samme type anerkjennelse eller pris. Hvis de i det hele tatt kommer dit, sier Runa Boman (50).
Hun er daglig leder i Norway Designs, som i forbindelse med kvinnedagen 8. mars har bestemt seg for å la åtte kunstnere og designere fortolke «det feminine». Resultatet kan ses på utstillingen «8 avtrykk».
Fakta: «8 avtrykk»
Utstilling der åtte kunstnere og designere fortolker «det feminine».
Åpner 5. mars i butikken til Norway Designs.
Spenn
Retningslinjene var ganske løse. Det trengte ikke å handle om hverken kjønn, kropp eller kvinner, i stedet ble kunstnerne oppfordret til å tenke på følelser, sanselighet eller syklus. Det har ført til et stort spenn.
– Produktet skulle representere det kunstnerne selv tolker som feminint. Vi hadde ikke lyst til å diktere hva som er viktig for kvinner eller hva som er det feminine, sier Boman.
Selv om Norway Designs primært har kvinnelige produsenter, var det et poeng å ha en utstilling for å vise hva de driver med.
– Vi er jo ikke politikere, men vi har meninger om hvordan vi synes tingene skal være.
Pynt og bruk. Kvinnesymbolet med blomst er en vase laget av Ann Kristin Einarsen. – Alt vi selger skal ha en eller annen bruksform, det skal ikke bare stå og ta seg ut. Kanskje det appellerer til kvinner? sier Runa Boman, daglig leder i Norway Designs.
Alt til salgs
De åtte bidragene inkluderer blant annet smykker laget av mor og datter, et 3D-printet fat i keramikk, en jakke som kan bli stor og liten eller varm og kald, en dørmatte og en kam i tre.
Glasskunstneren Kari Håkonsen, som har laget en serie glassfat, er nok mest inspirert av tradisjonell kvinnekamp, mener Boman. Serien er inspirert av suffragettene i Storbritannia, som kjempet for kvinners stemmerett. De hadde en fargepalett som hun har brukt i skålene.
– Hun har tatt utgangspunkt i at vi i Norge i dag kanskje tar rettighetene våre for gitt. Og så plutselig begynner Kristelig Folkeparti og rykke litt på dem, og da våkner engasjementet.
En annen inspirasjonskilde er den norske glasskunstneren Benny Motzfeldt, som på 1960-tallet utfordret forståelsen av hva glass kunne brukes til.
Alt som vises på utstillingen er til salgs. Noen av tingene, som smykkene, er unike, mens for eksempel dørmatten skal inn i kolleksjonen til produsenten Heymat.
– Det er sånn vi har det i butikken til vanlig, noe finnes i større opplag, noe er det bare én av. Sånn sett ligner dette på det vi driver med hele tiden.
Teknologisk. Marie Sagen og Sara Grettenberg, som til sammen utgjør Aula, har 3D-printet et fat i keramikk.
Kammens omsorg. Med denne trekammen vil Mork&Abel gi et nikk til kvinners omsorgsarbeid.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.