Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mye mur. Grensen mellom Mexico og USA måler godt over 3000 kilometer. Nesten en tredjedel av strekningen er allerede besatt av mur. Den ble satt opp av tidligere presidenter, som gikk stillere i dørene enn Donald Trump.

Mye mur. Grensen mellom Mexico og USA måler godt over 3000 kilometer. Nesten en tredjedel av strekningen er allerede besatt av mur. Den ble satt opp av tidligere presidenter, som gikk stillere i dørene enn Donald Trump.

Trumps grensemur er kunst

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det mener i hvert fall kunstner Cristoph Büchel.

«I will build a great wall, and nobody builds walls better than me.» Den planlagte grensemuren mellom USA og Mexico er blitt emblematisk for Donald Trumps immigrasjonspolitikk – og en het politisk potet uten sidestykke. Men hvem skulle bygge den?

Kort tid etter at han ble innsatt som USAS 45. president, utlyste Trump og grensemyndighetene en anbudskonkurranse: hvilket firma kunne lage den minst inntrengervennlige muren for å beskytte USA fra uønsket immigrasjon?

Fakta: Prototypes

Kampanje for å bevare de åtte prototypene til en grensemur mot Mexico

Prototypene er designet av seks forskjellige selskap. Vinneren er ikke blitt kåret.

MAGA er navnet på organisasjonen som har satt i gang kampanjen, startet av den islandske kunstneren Christoph Büchel.

I 2018 arrangerer MAGA en rekke guidede turer til prototypene.

borderwallprototypes.org

I slutten av 2017 ble åtte forslag reist i ørkenen i San Diego. Nå vil den omstridte islandske kunstneren Christoph Büchel at prototypene skal vernes som monumenter over amerikansk politikk. For ham er det åpenbart at dette er kunst.

Make landskapskunst great again

Büchel har opprettet organisasjonen MAGA (en forkortning av Make America Great Again). Målet er at prototypene, som har kostet rundt 26 millioner kroner i føderale midler, ikke bare skal erklæres for landskapskunst, men som et nasjonalt monument.

Dernest vil MAGA arrangere guidede turer med buss fra San Diego ut til prototypene. Büchel omtaler de åtte ruvende modellene som «en stor landskapskunst-utstilling av betydelig kulturell verdi».

18

Demokratikunst

Büchel har tidligere dreid kunsten sin mot religion og migrasjon. I 2015 var bidraget hans til Islands paviljong under Venezia-biennalen en operativ moské. Den ble senere stengt av myndighetene.

I et presseskriv skriver Büchel at det er viktig at prototypene bevares som en påminnelse om en politisk og økonomisk prosess. For selv om muren kanskje aldri blir bygget, har ideen om en 9,1 meter høy grensemur for å stenge ute meksikanere vært ansett som politisk levedyktig.

Betyr dette at Trump er en konseptuell kunstner? Nei. Skal vi tro Büchel er dette et verk signert alle de som stemte på Trump, om ikke demokratiet i seg selv.

* (Vilkår)