Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Emigrerer fra Sverige for å tilby barna alternativ skole

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anders Kemp publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det norske fotoprosjektet «Born Free» dokumenterer familiene som velger bort tradisjonell undervisning.

Unschooling, også kalt «natural learning» eller «life­ learning», er en radikal form for hjemmeskole introdusert på 1970-tallet av den amerikanske læreren og pedagogen John Holt. Slagordet den gang var «Children love to learn but hate to be taught».

Fakta: «Born Free»

Bok og fotoprosjekt signert Una Hunderi, som har hovedfag i kunsthistorie og mastergrad i fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen.

Tar for seg det internasjonale hjemmeskole-miljøet

På Kunstnerforbundet frem til 24. november.

Gjennom en lang og humpete prosess i diverse nettforaer og hjemmeskolemiljøer fant fotograf Una Hunderi (48) frem til familier som sverger til livets skole i USA, Norge, Åland og Østerrike.

Nå er bildene å se i boken «Born Free», og på utstillingen av samme navn på Kunstnerforbundet i Oslo. I tillegg til fotografiene som dokumenterer barna i disse miljøene, har Hunderi også gjennomført samtaler med familier, eksperter og enkelte kritikere som er trykket i boken.

– Familiene jeg møtte avviste mine bekymringer rundt dette med at skolen ikke bare er barnepasser, kunnskaps­- og kulturformidler, men også garantist for et sosialt liv og fremtidig lønns­arbeid, sier Una Hunderi.

Mens vi i Norge ikke har skoleplikt, men opplæringsplikt, er hjemmeskole i Tyskland og Sverige ulovlig. Derfor er det også flere familier som har emigrert fra Sverige til Åland i den svensktalende delen av Finland for å kunne tilby barna hjemmeskole.

Husker du. Tre gutter fra Unscooling-miljøet på Åland i Finland.

Husker du. Tre gutter fra Unscooling-miljøet på Åland i Finland.

– For dem er det som virkelig krever et offer det å måtte underkaste seg skolesystemet og den «skolske» tanken som gjennomsyrer det moderne kapitalistiske systemet. Et system de mener fratar barn og foreldre frihet, selvstendighet og tilgang på et mangfold av sosiale arenaer.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.