Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tidsbilde. Sprangridning gjennom hverdagen. Utstillingen «Another Day, Another Drama» kan minne om en teateroppsetning og reflekterer over den travle og repetitive tiden vi lever i.

Tidsbilde. Sprangridning gjennom hverdagen. Utstillingen «Another Day, Another Drama» kan minne om en teateroppsetning og reflekterer over den travle og repetitive tiden vi lever i.

– Det er mange paralleller mellom det å være kunstner og underholder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Pop publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Norsk kunstnerduo vekker internasjonal oppmerksomhet med lekne og særegne skulpturer.

– Det er fint om du bare krediterer svarene med Aurora Sander, sier Aurora Sander.

Egentlig er det Ellinor Aurora Aasgaard (27) og Bror Sander Berg Størseth (30) som er på telefon fra Berlin. De forunderlige skulpturene duoen lager vekker oppsikt. Utstillingene kan minne om en teateroppsetning, hvor skulpturene inntar rollen som skuespillere, enten det er i form av pelikaner, påfugler eller en krabbe som serverer akevitt. Eller en AirBnb-vaskehjelp.

Fakta: AURORA SANDER

Kunstnerduo bestående av Ellinor Aurora Aasgaard og Bror Sander Berg Størseth

aurorasander.com

Bor og jobber i Berlin
Aktuell med utstillingen «Hjelp, vi flytter!» ved Villa Furulund, Norsk Billedhoggerforening i Oslo. Åpner 24. august.

I utstillingen «Another Day, Another Drama» fra 2017, ble gallerirommet omgjort til en sprangridningsløype gjennom en typisk hverdag. Hvert «hopp» var en skulptur som forestilte ulike hendelser gjennom dagen – fra morgendusjen til taxituren hjem fra byen. På veggene rundt hang det portrettmalerier av hester med undertitler som «Selfie» og «The Daily Assignment».

– Utstillingen var en kommentar på den travle og repetitive tiden vi lever i, sier Aurora Sander.

Aurora Sander har fungert som kunstnerisk tospann siden billedkunststudiene ved Kunsthøgskolen i Malmö, men møttes allerede som tenåringer under et Natur & Ungdom-møte i Fredrikstad. I Malmö oppdaget de raskt at de hadde felles interesser, og bestemte seg for å samarbeide om avgangsutstillingen i 2012.

– Vi laget en slags evighetsbar, som det var vanskelig å komme seg ut av.

Form og farge

Den Berlin-bosatte duoen har mange ulike innfallsvinkler til arbeidene sine og henter inspirasjon fra design, mote og teater.

– Vi benytter oss av strategier fra alle disse feltene. Her finner man form og funksjon, i tillegg til et narrativ. Og trend, forteller Aurora Sander.

– Vi er ikke så opptatt av hierarkiet man ofte ønsker å tilegne ulike kreative felt. Vi har tro på kunsten som noe demokratisk, at kunst skal kunne ha en verdi for alle og ikke bare være for eliten.

13

24. august åpner utstillingen «Hjelp, vi flytter!» i Norsk Billedhoggerforenings (NBF) nye senter for tredimensjonal kunst i Oslo. NBF har hatt kontorer og kunstneratelierer på Carl Berner siden 1966, og nå åpnes den nyoppussede 1800-tallsvillaen for offentligheten.

– Vi jobber alltid stedsspesifikt og ønsket å forholde oss til husets transformasjon. Vi bestemte oss for å jobbe med konseptet flytting, sier duoen.

Vi bestemte oss for å jobbe med konseptet flytting

AURORA SANDER – kunstnerduo

– Flytting innebærer jo så mangt. Ikke bare at man flytter fra et hus til et annet, men også biologisk og sosiologisk – hvordan vi mennesker har flyttet og utviklet oss over tid.

Markveien. Utstillingen «Markveien» er å finne i skulpturparken Wildlife på Nesodden frem til 2020. Fuglehusene får jevnlig påfyll av fuglefrø og boller.

Markveien. Utstillingen «Markveien» er å finne i skulpturparken Wildlife på Nesodden frem til 2020. Fuglehusene får jevnlig påfyll av fuglefrø og boller.

Flyttelass

Utstillingen utspiller seg som et flyttelass, og består av åtte skulpturer i naturlig størrelse. De representerer den biologiske utviklingen fra ape til mann til robot, akkompagnert av skulpturer som imiterer flyttekasser.

– Skulpturene i kassene har borrelås på seg, og publikum må sette kunsten der de synes «skapet skal stå». De inntar dermed rollen som både kurator, historiker og flyttehjelp – tre ulike yrker med vidt forskjellige klassekonnotasjoner, sier Aurora Sander.

Det er alltid et innslag humor og lekenhet i duoens arbeid.

– Det er jo mange paralleller mellom det å være kunstner og det å være underholder. Det fine med humor er at det er et effektivt virkemiddel for å lokke publikum inn. Så kan man åpne opp for å snu verden og maktstrukturer fullstendig på hodet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.